Lange wachttijden aanvragen of verlengen van rijbewijs

Veel gemeenten kampen met lange wachttijden voor het verlengen van een rijbewijs bij het stadsloket. De achterstand komt door uitval van medewerkers door corona. Ook zijn verlopen rijbewijzen tijdens de coronapandemie niet direct verlengd, omdat de geldigheidsduur tijdelijk werd verlengd. Veel van die mensen staan nu aan de balie.

Volgens het AD is het topdrukte in de regio Gouda als het gaat om het verlengen van een rijbewijs. In Gouda kan het vier tot acht weken duren voordat een Gouwenaar een nieuw rijbewijs in handen heeft, laat een woordvoerder weten aan de krant.

Door de coronamaatregelen waren rijbewijzen tijdelijk langer geldig. Rijbewijzen verlopen in de periode van 1 september 2020 tot en met 30 juni 2021, waren 10 maanden langer geldig dan de einddatum. Dit gold voor Nederlandse rijbewijzen en voor rijbewijzen van een ander land dat lid is van de Europese Unie.

Online

Het verlengen kan ook online, bij sommige gemeenten is dat zelfs verplicht. Dan krijgt de aanvrager normaal gesproken binnen 2 werkdagen na de aanvraag een e-mail dat het nieuwe rijbewijs klaar is. Door drukte bij de leverancier is de levertijd van een rijbewijs opgelopen naar minstens 6 werkdagen. Aanvragen voor een rijbewijs die na 15.00 uur binnenkomen, worden de volgende werkdag opgepakt. Daardoor kan het voorkomen dat het rijbewijs na 7 werkdagen klaar ligt. Daarna moet een afspraak gemaakt worden bij de gemeente voor het afhalen van het rijbewijs. Daar kan een wachttijd zijn. Ophalen moet binnen drie maanden, anders moet er een nieuwe afspraak gemaakt worden.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.