emco, elektrische scooter, volgbromfiets, bromfiets

Bijna 10.000 boetes voor opgevoerde bromfietsen

foto: Emco, CBR, bromfiets

In 2021 zijn in Nederland 9.709 boetes uitgeschreven voor opgevoerde bromfietsen. Per gemeente zijn er grote verschillen. Zo blijken er maar 16 gemeenten te zijn waar meer dan 100 brommers zijn betrapt op te hard rijden op een opgevoerde bromfiets.

Naast het onverzekerd rondrijden op een bromfiets, voeren veel bromfiets eigenaren ook hun bromfiets op. Door kleine aanpassingen kunnen bromfietsen dan net even iets (of veel) sneller rijden. Dat blijkt uit onderzoek van Centraal Beheer. 

Het CJIB kent drie soorten overschrijdingen van de maximale constructiesnelheid (45 km/u) van een bromfiets: 0 tot 10 km/u, 10 tot 15 km/u en meer dan 15 km/u. Boetes voor te hard rijden kunnen oplopen tot wel 250 euro.

In 2021 werden er 35.985 bromfietsers voor onverzekerd rondrijden bekeurd. Per gemeente zijn er grote verschillen. In Rotterdam kregen de meeste brombestuurders een boete voor onverzekerd rondrijden, vorig jaar maar liefst 1 op de 18. De gemeente met de minste boetes is Deurne.

Een bekeuring voor niet WA-verzekerd rondrijden kost al gauw 370 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.