Let op: Camper mag maximaal 3500 kilo wegen bij rijbewijs B

Vrouw Rijdt Camper

In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een toegestane maximummassa van hooguit 3.500 kilogram. Toch lijken veel camperbestuurders te denken dat ze hun camper onbeperkt vol mogen stouwen. Europa’s grootste camperclub NKC organiseert daarom gratis weegdagen.

“Camperen is ontzettend populair. Er is afgelopen jaar wederom een recordaantal campers verkocht en niet alle nieuwe camperaars verdiepen zich in de gewichten van hun camper. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”, zegt directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC.

Uit de weegcampagne van 2021 bleek dat ruim een derde van de gewogen campers met overgewicht te kampen had. Die verhouding lijkt zich dit jaar – op basis van de eerste drie weegdagen in respectievelijk Heerlen, Groenlo en Den Bosch – door te zetten.

Over beladen en veiligheid

De gemiddelde camperaar riskeert met een overbeladen camper een boete, want met rijbewijs B mag het totale gewicht niet boven de 3500 kilo uitkomen. Voor zwaardere campers is een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) verplicht.

Een zware camper is vooral gevaarlijk, omdat het de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het verminderde remvermogen kan tot onveilige situaties leiden. Een beladen onderwerp dus. Een camper is overbeladen wanneer deze – inclusief inzittenden, bagage en water- en brandstoftank – zwaarder is dan de toegestane maximummassa die op het kentekenbewijs staat.

Met de inzet van de weegcampagne wil de NKC de drempel naar de weegbrug verlagen en tegelijk de bewustwording rond het thema veiligheid verhogen.

Onder het motto ‘Weet wat je weegt’ is de weegbrug aanstaande zaterdag 21 mei van 10:00 tot 14:00 uur bij Down Under in Nieuwegein (Ravensewetering 1) te vinden. Voor een representatief weegresultaat raadt de NKC deelnemers aan om zaterdag met een beladen, reisklare camper naar de weegbrug in Nieuwegein te komen. Deelname is gratis en zonder aanmelding voor iedereen toegankelijk.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Let op: Camper mag maximaal 3500 kilo wegen bij rijbewijs B | RijschoolPro

Let op: Camper mag maximaal 3500 kilo wegen bij rijbewijs B

Vrouw Rijdt Camper

In Nederland mag je met een B-rijbewijs een voertuig besturen met een toegestane maximummassa van hooguit 3.500 kilogram. Toch lijken veel camperbestuurders te denken dat ze hun camper onbeperkt vol mogen stouwen. Europa’s grootste camperclub NKC organiseert daarom gratis weegdagen.

“Camperen is ontzettend populair. Er is afgelopen jaar wederom een recordaantal campers verkocht en niet alle nieuwe camperaars verdiepen zich in de gewichten van hun camper. Daarom is het belangrijk om aandacht te blijven vragen voor dit thema”, zegt directeur-bestuurder Stan Stolwerk van de NKC.

Uit de weegcampagne van 2021 bleek dat ruim een derde van de gewogen campers met overgewicht te kampen had. Die verhouding lijkt zich dit jaar – op basis van de eerste drie weegdagen in respectievelijk Heerlen, Groenlo en Den Bosch – door te zetten.

Over beladen en veiligheid

De gemiddelde camperaar riskeert met een overbeladen camper een boete, want met rijbewijs B mag het totale gewicht niet boven de 3500 kilo uitkomen. Voor zwaardere campers is een vrachtwagenrijbewijs (C of C1) verplicht.

Een zware camper is vooral gevaarlijk, omdat het de rijstabiliteit beïnvloedt. Ook het verminderde remvermogen kan tot onveilige situaties leiden. Een beladen onderwerp dus. Een camper is overbeladen wanneer deze – inclusief inzittenden, bagage en water- en brandstoftank – zwaarder is dan de toegestane maximummassa die op het kentekenbewijs staat.

Met de inzet van de weegcampagne wil de NKC de drempel naar de weegbrug verlagen en tegelijk de bewustwording rond het thema veiligheid verhogen.

Onder het motto ‘Weet wat je weegt’ is de weegbrug aanstaande zaterdag 21 mei van 10:00 tot 14:00 uur bij Down Under in Nieuwegein (Ravensewetering 1) te vinden. Voor een representatief weegresultaat raadt de NKC deelnemers aan om zaterdag met een beladen, reisklare camper naar de weegbrug in Nieuwegein te komen. Deelname is gratis en zonder aanmelding voor iedereen toegankelijk.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.