Onderzoek: CBR weet eigen doelen niet

CBR, foto door Promedia

Het CBR heeft niet goed in beeld welke doelen behaald moeten worden binnen de organisatie. Dat blijkt uit een ‘Prestatie informatie onderzoek CBR’ dat in opdracht van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is uitgevoerd.

Uit het onderzoek blijkt dat het CBR sinds de centralisering in 2013 het management een redelijke puinhoop is. “Uit meerdere wettelijke en externe evaluaties rond het CBR blijkt echter dat de huidige prestatie informatie rond de CBR-taken en producten kan worden verbeterd”, aldus het rapport dat overigens zo ambtelijk is opgeschreven dat er moeilijk doorheen is te komen.

Het CBR rapporteert maandelijks over de reserveringstermijnen, slagingspercentages en de kosten van het CBR. Daaruit blijkt keer op keer dat de reserveringstermijnen te lang duren en de slagingspercentages laag zijn. Maar dat zijn niet de enige problemen binnen de organisatie, want reeds in 2019 werden aanbevelingen genoemd omtrent het management in een ander rapport, maar deze zijn tot nu toe niet overgenomen. Volgens de onderzoekers, was hier mogelijk geen tijd voor: “Het is logisch dat vanuit de eigenaar, opdrachtgever en het CBR de afgelopen jaren prioriteit is gegeven aan het wegwerken van de achterstanden en daarmee slechts in beperkte mate aandacht is geweest voor het implementeren van de adviezen uit de eerdere evaluaties.”

Er is geen inzicht in de doelstellingen, en daardoor is het lastig om de prestaties van het CBR echt goed in beeld te brengen.

Het rapport adviseert een periodieke evaluatie, voldoende capaciteit, concreet afgebakend trajecten en minder tijd steken in het ontwikkelen van doelen, maar concreet aan de slag gaan.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Tessa Heerschop

5 reacties op “Onderzoek: CBR weet eigen doelen niet”

Pieter van der Vinne|19.05.22|12:43

weg met pechthold.

Leo Westphal|19.05.22|16:23

Begin met het tegengaan van opkopen van examens, net als het reserveren van capaciteit.
Tussentijdse Toetsen en examens op naam binnen 6 tot 8 weken afnemen. Bij annulering zonder geldige reden extra kosten in rekening brengen.

Leo Westphal|19.05.22|16:25

Opkopen van examens tegengaan en Tussentijdse Toetsen en examens op naam plannen binnen 6 tot 8 weken.
Bij annuleren extra kosten in rekening brengen zonder geldige reden

Mart Kuiper|20.05.22|09:21

Eigenlijk geen nieuws. Het CBR is al vele jaren compleet stuurloos en het zicht op de werkelijkheid kwijt. Maar dat is bij een hoop overheidsorganisaties het geval momenteel.

Bert Oost|28.05.22|20:21

Precies Mart. Niet alleen overheidsinstanties maar de overheid zelf ook.. FC knudde is er niks bij

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.