Iconische Porsche 911 Carrera R.S. 7 ziet Abraham

De 911 Carrera RS 2.7 bestaat 50 jaar. In mei 1972 startte Porsche met de ontwikkeling van de 911 Carrera RS 2.7. “Het moest een zeer lichte, snelle sportwagen worden”, herinnert Peter Falk zich, destijds ‘Leiter der Fahrwerksentwicklung’ voor serieproductieauto’s bij Porsche.

Porsche was aanvankelijk van plan om slechts 500 exemplaren te bouwen om de 911 Carrera RS 2.7 te homologeren als Group 4 Special GT-auto. Het werd een circuitauto met een kenteken waar klanten ook races mee konden rijden. Het nieuwe model werd op 5 oktober 1972 gepresenteerd op de Autosalon van Parijs. Eind november waren alle 500 voertuigen al verkocht.

Porsche was enigszins verrast door het succes, maar bouwde onmiddellijk verder en had de verkoopcijfers tegen juli 1973 verdrievoudigd. Porsche bouwde in totaal 1.580 exemplaren, waarvan tweehonderd exemplaren met het optionele uitrustingspakket M471, de Lightweight-versie. Daarnaast werden er 55 exemplaren van de raceversie, 17 basisvoertuigen en 1.308 toerversies (M472) gefabriceerd. Toen de duizendste auto eenmaal was gefabriceerd, werd de Porsche 911 Carrera RS 2.7 gehomologeerd voor Groep 3 en Groep 4.

Veel kleuren

Naast het Carrera-opschrift had Porsche nog andere opvallende designkenmerken: er waren 29 lakkleuren beschikbaar, waaronder opvallende kleuren als Light Yellow, Red en Blood Orange. Porsche vervulde ook individuele kleurwensen van klanten. De kleur van het hart van de velgen kwam overeen met de carrosseriekleur; bij RS’en in Grandprix wit waren de opschriften op de flanken rood, blauw of groen. De belettering behoudt tot op de dag van vandaag zijn vooraanstaande betekenis, net als de bekende afkorting RS. Die wordt nog steeds gebruikt voor de meest sportieve 911-modellen – alsof het vijftig jaar geleden was.

Speciale tentoonstelling

Het Porsche Museum in Stuttgart-Zuffenhausen opent op 20 september een ​​speciale tentoonstelling die is gewijd aan de vijftigste verjaardag van de iconische 911 Carrera RS 2.7.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.