Engelse Expats in paniek: Spanje accepteert hun rijbewijs niet meer

Britse rijbewijzen zijn niet langer geldig in Spanje als iemand langer dan zes maanden in het land woont. Expats maken zich grote zorgen, nu hun rijbewijs ingenomen gaat worden. Ze zijn een petitie gestart in de hoop dat de wet wordt ingetrokken.

Het Engelse rijbewijs is na zes maanden niet langer geldig voor expats in Spanje. Dit komt omdat onderhandelingen hierover na de Brexit spaak liepen. Expats klagen over het falen van beiden regeringen.

Expats uit het VK hadden tot 30 april de tijd om voor 90 euro een Spaanse versie van hun licentie te krijgen. Als ze vóór 1 januari 2021 in Spanje woonden, is hun geldige Britse rijbewijs niet langer geldig. Als ze na 1 januari 2021 naar Spanje zijn verhuisd, wordt hun geldige VK-licentie erkend voor 6 maanden vanaf de datum waarop ze hun verblijfplaats hebben verkregen. Daarna moeten ze hun rijbewijs opnieuw afleggen, inclusief theorie- en praktijkgedeelte.

Lokaal rijbewijs

Volgens de Britse regering kunnen Britse expats die naar een EU-land of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland verhuizen, hun rijbewijs niet verlengen in het VK. Het wordt gedeeld dat expats moeten overwegen om hun Britse rijbewijs zo snel mogelijk in te wisselen voor een lokaal rijbewijs.

Als een Britse expat zijn licentie kwijt, gestolen of verlopen is, kunnen ze deze niet inwisselen voor een lokale licentie in het land waar ze wonen. Ze zullen een lokaal rijbewijs moeten aanvragen en mogelijk hun rijexamen opnieuw moeten afleggen. De Britse overheid adviseert expats om bij de vergunningverlenende instantie in het land waar ze wonen te informeren of hun vergunning verloren, gestolen of verlopen is.

De petitie roept de Engelse regering op om samen met de Spaanse regering te onderhandelen over wederzijdse erkenning van Britse en Spaanse rijbewijzen, zodat Britse expats in Spanje snel en gemakkelijk hun Britse rijbewijzen kunnen omwisselen voor Spaanse. “Help alstublieft expats die vastzitten in afgelegen gebieden van Spanje en moeten kunnen rijden om toegang te krijgen tot winkels, artsen en ziekenhuisafspraken”, zo smeekt de petitie.

Nederland

Expats die in Nederland wonen moeten hun rijbewijs ook omwisselen voor een Nederlands rijbewijs. Ze moeten hierbij een gezondheidsverklaring inleveren. Het omwisselen kost 41,60 euro bij de meeste gemeentes. De gemeente Amsterdam rekent 9,05 euro extra voor het aangetekend opsturen naar de RDW (tarief 2022).


U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

1 reactie op “Engelse Expats in paniek: Spanje accepteert hun rijbewijs niet meer”

Amar J Sing|02.06.22|19:31

Krijgt Spanje ook dezelfde rara trekken van Nederland….in Nederland wordt een gratis EU rijbewijs verstrekt aan Indiaanse Expats die totaal geen auto kunnen rijden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.