Verkeerscontrole. Foto: Politie

Ministerie gaat CBR helpen met ongeldige rijbewijzen

Verkeerscontrole. Foto: Politie

Het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) gaat mogelijk het CBR helpen zodat er meer ongeldig verklaarde rijbewijzen worden ingeleverd. Het gaat dan om mensen die gepakt worden tijdens het rijden met een ongeldig rijbewijs.

In de Jaarplanning van het het ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) staat dat in het derde kwartaal van 2022 een brief komt met over het toegenomen aantal mensen dat gepakt wordt voor het rijden met een ongeldig verklaard rijbewijs en “hoe we het CBR meer kunnen faciliteren zodat er meer rijbewijzen worden ingeleverd.”

De Tweede Kamer drong er in april op aan dat er meer gedaan moet worden aan mensen die hun ongeldige rijbewijs niet inleveren. Het gaat onder meer om mensen die hun rijbewijs kwijt zijn omdat zij onder invloed hebben gereden, of om ouderen die niet meer veilig een auto kunnen besturen. Zij krijgen van het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) een brief waarin staat dat zij hun rijbewijs moeten opsturen. Ruim 40 procent geeft daaraan geen gehoor. In totaal gaat het om ruim 4000 mensen.

Kamer wil meer actie om ongeldige rijbewijzen in te nemen

Het kabinet kondigde in 2018 al aan meer te zullen doen tegen het rijden zonder geldig rijbewijs. Ook toen bleek dat duizenden mensen achter het stuur zaten terwijl zij niet de weg op mochten. Het CBR antwoordde toen dat het “nou eenmaal geen opsporingsinstantie” is en geen rijbewijzen kan ophalen bij mensen thuis. Mogelijk dat het ministerie hierbij kan helpen. Hoe dat exact eruit komt te zien, zal toegelicht worden in de brief die in het najaar verschijnt.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.