Kwart jongeren reed wel eens auto zonder rijbewijs

Kind, auto, jong, tiener, foto van Unsplash

Bijna een kwart van de jongeren in de leeftijd van 14 tot 24 jaar oud heeft wel eens zonder rijbewijs een auto bestuurd. Een op de drie heeft zonder de bevoegde papieren op een scooter gereden. Dat blijkt uit een onderzoek van jongerenorganisatie TeamAlert onder 764 jonge weggebruikers.

Hoewel jongeren zonder rijbewijs de weg op gaan, vinden de meesten dit gevaarlijk. Van alle ondervraagden vindt 86 procent het rijden zonder rijbewijs in de auto gevaarlijk. Dit percentage ligt een stuk lager voor jongeren die ervaring hebben met het rijden zonder rijbewijs. 48 procent van deze groep vindt het gevaarlijk om zonder rijbewijs achter het stuur te stappen.

Ook het onbevoegd rijden op een scooter beschouwt een meerderheid als onverantwoordelijk. 68 procent van de ondervraagde jongeren vindt het rijden zonder rijbewijs op een brom- of snorfiets gevaarlijk. Van de groep jongeren die zonder rijbewijs scooter heeft gereden, vindt bijna de helft (47 procent) het gevaarlijk. Dat besef weerhield hen er niet van om zonder papiertje op de scooter te klimmen.

TeamAlert zet zich via campagnes in om het aantal jongeren dat betrokken is bij verkeersongevallen te verminderen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.