Machtiging CBR vervalt als het gaat om ‘dummy-kandidaat’

De machtiging van een kandidaat om af te rijden bij het CBR komt na twee keer annuleren te vervallen of als er binnen twaalf maanden niet wordt afgereden. Het CBR wil hiermee ‘dummy-kandidaten’ tegengaan, zo antwoordt minister Mark Harbers (IenW) op schriftelijke vragen ingediend door kamerlid Van Baarle (DENK).

De maatregel wordt genomen om misbruik van machtigingen te voorkomen. Het CBR heeft sterke vermoedens – die worden onderbouwd door signalen uit de branche – dat er rijscholen zijn die gemachtigd worden door kandidaten die niet in een rijopleiding zitten en ook niet de intentie hebben om examen te doen (zogenaamde dummy kandidaten).

Voor dummy-kandidaten worden examens gereserveerd, vervolgens op een later moment weer geannuleerd en de vrijgekomen plekken worden dan snel gereserveerd voor ‘echte’ kandidaten. “Dit is oneigenlijk gebruik van het reserveringssysteem van het CBR”, aldus minister Harbers. “Sommige kandidaten worden op die manier een groot aantal keren opgevoerd en vervolgens weer geannuleerd. Dit gaan ten koste van de mogelijkheid van andere kandidaten om een plek te reserveren.”

De maatregel is bedoeld om dit gedrag te ontmoedigen. Overigens ontvangt de kandidaat een notificatie voordat de machtiging afloopt en kan deze de machtiging vrij eenvoudig (en kosteloos) verlengen door de rijschool opnieuw te machtigen.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Tessa Heerschop

5 reacties op “Machtiging CBR vervalt als het gaat om ‘dummy-kandidaat’”

Pieter van der Vinne|24.06.22|12:01

Het cbr doet hieraan mee! En nu geven ze alweer! anderen de schuld.

Mart Kuiper|24.06.22|21:00

Dus als ik om legitieme reden een kandidaat 2x moet annuleren is die de klos.
En is het gek dat rijscholen nu ook het randje op gaan zoeken na 2,5 jaar corona ellende met het CBR?
Van de week moeten bellen voor een AA examen…kandidaat kon al in September. Joepie!!! Toen ik aan de CBR medewerkster vroeg hoe ik aan leerlingen die helemaal gezond zijn uit moet leggen dat zij pas in December aan de beurt zijn begreep ze de vraag niet of was het antwoord te moeilijk. Moedeloos wordt je ervan.

Jennifer Kautz|25.06.22|15:17

Leerling al meerdere keren moeten annuleren en nu kan ik nieteens onderling meer wisselen omdat haar toets al te vaak gewisseld is? Door lockdowns en corona lukte ook het behalen van theorie niet…. na paar keer zakken en weer oppakken van rijden wilde zij natuurlijk niet ook nog maanden wachten. Daarom had ik het al aangevraagd, maar moest telkens verzetten omdat het weer niet gelukt was of uitkwam, er nog net niet klaar voor. Zolang je dan andere leerling hebt moet dat toch prima zijn.

Rij School|27.06.22|13:07

Het is al eens eerder geroepen maar als alle rijscholen aan 5 leerlingen voorsteld om het praktijkexamen rechtstreeks bij het CBR te reserveren dan krijgt het CBR zomaar een kleine 50.000 aanvragen. Voor (semi)overheid geldt dat ze binnen een vastgestelde tijd moeten reageren. Doet ze dat niet aan moet kan het CBR in gebreke worden gesteld en dat kost ze dan geld.
De branche kan op een eenvoudige manier laten zien dat ze een keer klaar is met de manier waarop het CBR de branche behandeld!

Robert Nijdam|04.08.22|00:05

Hoezo op een later moment annuleren? Na reservering heb je 48 uur om te annuleren. Onzin verhaal! Echt verhaal horen? Goed plannen is onmogelijk met de regels van het CBR! Haar helpdesk personeel moet zeggen “dat kan niet” een reden kunnen ze niet geven en dan doel ik op wisselen. Daar blijkt een limiet op te zitten per kandidaat. Onzin regel maar wel een waar verhaal. CBR, geef flexibiliteit aan alle rijscholen! Is er misbruik, pak die rijschool aan in plaats van de hele branche te straffen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.