lesauto, Eigenwegwijs, groengas, aardgas

Slechts 31 % van de dienstauto’s overheid zero-emissie

Het aantal zero-emissie voertuigen van de overheid, defensie buiten beschouwing gelaten, bestaat voor 31% uit zero-emissie voertuigen. Het doel van de overheid is om binnen zes jaar een volledig zero-emissie wagenpark te beheren. Het kabinet zet volgens minister Bruins Slot (BZK) vol in op verduurzaming en is zich bewust van zijn voorbeeldrol, maar het omschakelen van een fossiel aangedreven wagenpark
naar een zero-emissie wagenpark is volgens hem een omvangrijke operatie.

Eind maart 2022 bestond het civiele wagenpark van de Rijksoverheid inclusief defensie uit 18 procent zero-emissie voertuigen (2.529 van de 13.897 personen- en bestelauto’s). Zoals in het coalitieakkoord benoemd,
wordt er rekening gehouden worden met de bijzondere positie van Defensie (goed voor 45 procent van het Rijkswagenpark). Wanneer het civiele wagenpark van dit ministerie buiten beschouwing wordt gelaten, dan bedraagt het aandeel zero-emissie voertuigen 31 procent. Dit antwoordt de minister op schriftelijke vragen die ingediend waren door Tweede Kamerlid Van Haga (Groep Van Haga).

Het kabinet zet vol in op verduurzaming en is zich bewust van zijn voorbeeldrol. De ambitie in het Klimaatakkoord is dat uiterlijk in 2030 alle nieuwe auto’s in Nederland emissieloos zijn. In aanvulling hierop heeft de Rijksoverheid voor zichzelf als doel gesteld dat op zijn laatst in 2028 het eigen civiele wagenpark volledig zero-emissie is.

In de verduurzamingsopgave van het Rijkswagenpark moet rekening worden gehouden met lopende contracten voor het wagenpark, financiën, de laadinfrastructuur en de beschikbaarheid van vergelijkbare zero-emissie modellen op de automarkt.

Om de ingeslagen weg naar uiteindelijk een zero-emissie civiel Rijkswagenpark in 2028 een impuls te geven, zal de minister de bewindspersonen verzoeken om zero-emissie auto’s aan te schaffen. Een harde eis komt er voorlopig niet.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Tessa Heerschop

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.