Aantal mensen met busrijbewijs sterk gedaald

Aantal mensen met busrijbewijs sterk gedaald

Buschauffeur onderweg Foto: Unsplash

Het aantal mensen met een busrijbewijs is sterk gedaald in de afgelopen jaren. Waar Nederland in 2014 nog bijna 370 duizend personen met een D-rijbewijs telde, is dat aantal in 2022 teruggelopen tot 214 duizend. Vergrijzing is hiervoor vermoedelijk de verklaring.

Dit blijkt uit een bericht van de Volkskrant. Volgens de krant bestond de grootste groep werknemers binnen dit vak in 2014 uit mensen in de leeftijdscategorie tussen de 50 en 60 jaar, in 2022 is dit 65 jaar of ouder.

“De afname in bevoegde chauffeurs draagt bij aan krapte op de arbeidsmarkt en heeft hierdoor indirect invloed op de werkdruk voor beroepschauffeurs. Deze hoge druk is een van de redenen dat diverse medewerkers in het streekvervoer onlangs drie dagen het werk neerlegden”, aldus de Volkskrant.

Voorbeelden uit de branche

Een woordvoerder van Arriva geeft aan dat er sectorbreed sprake is van vergrijzing, waardoor er de komende jaren veel uitstroom wordt verwacht van mensen die met pensioen zullen gaan. “We hebben nu altijd vacatures open staan voor buschauffeurs, maar dat loopt ook een beetje in de pas met de hele BV Nederland die op zoek is naar personeel op dit moment.”

Busbaan, een bedrijf dat zich bezighoudt met het werven, selecteren en laten opleiden van mensen in de transport en logistiek sector, geeft aan in principe nog geen hinder te ondervinden van de afname van het aantal buschauffeurs. “Wij bevinden ons natuurlijk vooraan in de keten; wij leiden chauffeurs op. De mensen die bij ons het D-rijbewijs halen, doen dat natuurlijk wel vaak met de insteek om nog tien à vijftien jaar te werken. In die zin merken wij er op dit moment minder van dan bijvoorbeeld een transportbedrijf.”

“Wat de vergrijzing betreft: die trend herken ik wel heel erg. De kandidaten die zich bij ons laten omscholen of bij ons het D-rijbewijs halen, hebben een leeftijd van 50-plus. Er is sprake van een hoge uitstroom, vanwege de pensioengerechtigde leeftijd, en een relatief lage instroom. Dat probleem van de vergrijzing wordt natuurlijk alleen maar groter”, meldt Busbaan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Else van Andel

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.