Frank Hoornenborg, voorzitter Bovag Rijscholen

Kleuren buiten de lijntjes

COLUMN – Rijschoolhouders doen meer dan alleen hun cursisten opleiden voor het CBR-examen. Frank Hoornenborg, voorzitter van Bovag Rijscholen, ziet veel originele initiatieven van opleiders. Hij schrijft erover in zijn column op RijschoolPro.

“Onze branche wordt vaak als conservatief bestempeld; geheel onterecht in mijn ogen. Regelmatig zie ik voorbeelden van rijschoolhouders die juist zeer inventief uit de hoek komen en op die manier voor zichzelf een geheel nieuwe markt creëren. Vaak is dat gewoon een kwestie van even logisch nadenken.

Zo las ik over de intensieve samenwerking tussen een rijschool en een keten van bezorgrestaurants. Het restaurant heeft voor de bezorging moeite om voldoende jeugd met bromfietsrijbewijs te vinden en daarnaast is het verkeersgedrag van de bezorgers vaak punt van discussie. De nieuwe koeriers krijgen nu een fikse korting op de brommeropleiding, het restaurant krijgt een vers en veilig opgeleide koerier en de rijschool biedt het hoofd aan de negatieve effecten van 2toDrive op het aparte AM-rijbewijs.

Dan hebben we daar nog de rijschool die regelmatig de speciale ‘drankbril’ gebruikt

Vele rijschoolhouders maken ook al een slag richting elektrisch rijden en bouwen op die manier een voorsprong op de concurrentie op. Dat gaat soms nog met horten en stoten en een groot formeel obstakel hierbij is de automaatcode. Maar als straks vrijwel alle auto’s (deels) elektrisch zijn en dus met automaat zijn uitgerust, is dat vanzelf opgelost. Helaas laat de animo van de consument hierin soms te wensen over, zoals we zagen bij de rijschoolhouder die zijn elektrische auto alweer vaarwel had gezegd. Dat is dan weer een voorbeeld van een collega die zijn tijd dus net iets te ver vooruit was.

Dan hebben we daar nog de rijschool die regelmatig de speciale ‘drankbril’ gebruikt om leerlingen -op een afgesloten terrein- te laten ervaren wat het effect van alcohol is op de rijvaardigheid. En ‘last but not least’ heeft BOVAG zelf vorig jaar het initiatief genomen tot de speciale campertrainingen die door aangesloten rijscholen in samenwerking met de Nederlandse Kampeerauto Club worden verzorgd. Stuk voor stuk voorbeelden van kleuren buiten de lijntjes en daar ben ik trots op. Laat u zich inspireren door deze ondernemers en hun frisse ideeën!”

Auteur: Frank Hoornenborg

Frank Hoornenborg is voorzitter van Bovag Rijscholen en schrijft maandelijks een column voor RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.