RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl Het vakblad voor de rijschoolbranche Fri, 20 Apr 2018 07:55:00 +0200 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=4.9.5 https://www.rijschoolpro.nl/wp-content/uploads/2017/09/cropped-Rlogotransparant3-32x32.png RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl 32 32 LBKR: ‘Kritiek van CBR op rijschoolbranche is ongepast’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/20/lbkr-kritiek-van-cbr-op-rijschoolbranche-is-ongepast/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/20/lbkr-kritiek-van-cbr-op-rijschoolbranche-is-ongepast/#comments Fri, 20 Apr 2018 07:55:00 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82428 De Landelijke Beroepsgroep Kwaliteitsbevordering Rijschoolbranche (LBKR) stoort zich aan de negatieve wijze waarop de rijschoolbranche de laatste tijd in het nieuws komt. Volgens de LBKR doet het CBR hier nog eens een schepje bovenop door te stellen dat 1.500 rijscholen ondermaats presteren. Dit is ongepast, vindt voorzitter Jos Post.

“Het CBR schuift de problemen die het met de lange wachttijden heeft af op het, volgens het CBR, te
lage slagingspercentage van een grote groep rijschoolhouders. Dit is geheel onterecht”, stelt Jos Post. “Het slagingspercentage ligt al jaren op hetzelfde niveau en is de laatste tijd niet verslechterd. Kortom: dit kan niet de reden zijn van de als maar oplopende wachttijden bij het CBR.”

Het CBR neemt extra maatregelen om de wachttijden terug te dringen. Enerzijds ligt de oorzaak van de problemen bij de aantrekkende economie. Anderzijds wijst het CBR naar de rijschoolbranche: “Het is schrijnend dat circa 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70 procent van hun kandidaten zakt”, schreef het CBR in een persbericht. “En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50 procent) een einde betekent aan de langere wachttijden.”

‘Te kort door de bocht’

Het oplopen van de wachttijd is volgens de LBKR niet alleen aan de orde bij de praktijkexamens, maar is nog groter bij de medische afdeling van het CBR. Maurits von Martels, Tweede Kamerlid namens het CDA, stelde hier onlangs vragen over aan minister Cora van Nieuwenhuizen.

“Het slagingspercentage van rijscholen gebruiken als criterium om  rijscholen te beoordelen op kwaliteit zoals het CBR nu doet, is te kort door de bocht”, zegt Post. “Ten eerste kunnen er verschillende redenen zijn waarom het slagingspercentage lager ligt. Soms is dit lage percentage ook tijdelijk. Nu baseert het CBR de uitspraken die zij doet over de kwaliteit op het slagingspercentage van het afgelopen jaar. Het kan zijn dat een rijschoolhouder die nu op een slagingspercentage van 30 procent zit het jaar ervoor op 80 procent geslaagden zat.”

De LBKR zou het daarom een goed idee vinden wanneer er ook naar een slagingspercentage over een langere periode werd gekeken. “Daarnaast zijn er rijscholen die gespecialiseerd zijn aan het lesgeven aan ‘bijzondere doelgroepen’. Denk bijvoorbeeld aan faal angstige, autistische- of leerlingen met een niet Nederlandse achtergrond. Vaak zijn het juist de ‘vakidioten’ die zich bezighouden met het opleiden van deze doelgroepen. Het is zeker niet aan het CBR om deze groep rijschoolhouders te beoordelen. Het CBR dient zich bezig te houden met het beoordelen van de rijvaardigheid tijdens het examen.Het beoordelen van de kwaliteit van rijscholen en rijinstructeurs behoort niet tot de taak van het CBR.”

Kwaliteitsregister

De LBKR ziet liever een kwaliteitsregister met een bijbehorende onafhankelijke
kwaliteitscommissie. “Een kwaliteitsregister stelt de professionaliteit van de beroepsbeoefenaars objectief en betrouwbaar vast en biedt daarmee een helder inzicht in de kwaliteit en beroepsbeoefening van werkende rijinstructeurs”, legt Post uit. “Deze werkwijze wordt ook in veel andere sectoren gebruikt om de kwaliteit te bevorderen en te bewaken.”

Wanneer het CBR of consumenten merken dat er bij een rijschool of rijinstructeur het één en
ander schort aan de kwaliteit van de opleiding of als er sprake is van bijvoorbeeld oplichting en seksuele intimidatie, dan is er op dit moment geen mogelijkheid om dit bij een onafhankelijke commissie te melden, merkt de LBKR-voorzitter op. “LBKR ziet daarom graag dat deze mogelijkheid er komt zodat er, indien nodig, passende maatregelen genomen kunnen worden.”

Lees ook: Rijscholen verbolgen over uitspraken CBR rond wachttijden

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/20/lbkr-kritiek-van-cbr-op-rijschoolbranche-is-ongepast/feed/ 2
Rijschool stopte met elektrische auto: ‘Voorop lopen, loont niet altijd’ https://www.rijschoolpro.nl/special/interview/2018/04/19/rijschool-stopte-met-elektrische-auto-voorop-lopen-loont-niet-altijd/ https://www.rijschoolpro.nl/special/interview/2018/04/19/rijschool-stopte-met-elektrische-auto-voorop-lopen-loont-niet-altijd/#respond Thu, 19 Apr 2018 08:54:29 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82352 Hij was, voor zover bekend, de eerste rijschoolhouder met een lesauto op groengas en de eerste met een elektrische lesauto. Rijschoolhouder Gert-Jan van Ark wilde graag zo groen mogelijk zijn leerlingen opleiden. Ondanks zijn ambitieuze start, moest hij het elektrisch rijden al gauw opgeven. “De afweging ‘groen’ telt bij jongeren nauwelijks mee in de keuze voor een rijschool.”

Met het starten van een rijschool kwamen voor Gert-Jan van Ark uit Harderwijk al zijn passies samen. Als vrachtwagenchauffeur en motorrijder had hij al veel ervaring en affiniteit opgebouwd met het verkeer. Ook werkt hij graag met jongeren, waar hij ook al ervaring mee had vanuit het onderwijs. Bovendien wil hij het milieu zo min mogelijk belasten. “Wat is er dan mooier om mensen op een duurzame manier op weg te helpen naar het rijbewijs?”, aldus de rijschoolhouder.

“Ik wilde graag naar mijn dochters verantwoording afleggen, al klinkt dat misschien raar. In 2008 ben ik in Buenos Aires geweest. Ik was blij dat ik daar niet woonde: er rijden oude bussen rond met een enorme uitstoot. Later heb ik in Nederland een lezing bijgewoond over de uitstoot in ons land. Toen besefte ik dat we ook hier een groot probleem hebben.”

Volkswagen Passat

In 2010 is Van Ark zijn rijschool Eigen Wegwijs gestart met een Volkswagen Passat op groengas. De eerste leerling kwam al snel. “Ik kon rustig uitbouwen, aangezien ik nog mijn parttime baan had in het onderwijs. Het liep erg goed. Ik heb bewust de media opgezocht en opende mijn rijschool samen met een wethouder. Ook kreeg ik een lunch aangeboden vanuit het CBR. Dat heb ik als bijzonder positief ervaren.”

Of de afweging ‘groen’ echt meetelt bij de gemiddelde consument? Ik denk het niet.

Hoewel hij genoeg aanmeldingen kreeg, rees bij hem de vraag waarom die leerlingen eigenlijk voor zijn rijschool kozen. “Ik had al vrij snel door dat nog geen vijf procent voor mijn rijschool koos vanwege het milieubewuste karakter. Mensen willen hun rijbewijs, ze vinden het leuk om in een mooie auto te rijden, maar of de afweging ‘groen’ echt meetelt bij de gemiddelde consument? Ik denk het niet. De klik en het vertrouwen moet er gewoon zijn.”

Daarom stelde Van Ark zijn strategie bij. “In het begin schreeuwde ik het van de daken dat ik op groengas reed, maar hier moest ik een stapje terug doen. Ik ging gewoon lesgeven en als ik merkte dat de leerling ervoor openstond, vertelde ik meer over groengas en het idee erachter.”

Elektrische lesauto

De rijschoolhouder wilde zijn duurzame werkwijze niet opgeven. In 2012 maakte Van Ark de overstap naar een elektrische lesauto. Hij startte met een Nissan Leaf en switchte later naar een Opel Ampera, in samenwerking met Opel. Een leasemaatschappij stelde de Opel beschikbaar als lesauto.

Van Ark hoopte daarbij dat het CBR extra aandacht zou geven aan het eerste examen met een elektrische lesauto. Dat gebeurde echter niet. “Het was mooi geweest als zij er een mediamoment van zouden maken, want dat had ook in het belang van het CBR goed uit kunnen pakken. Anderhalf jaar later zag ik nog wel een artikel over ‘het eerste examen met een elektrische auto’ op de website van het CBR. Dat ging echter over een andere rijschool. Ik heb toen wel laten weten dat dat niet klopte.”

“Opel heeft duizenden euro’s geïnvesteerd in media-aandacht. Uiteindelijk hebben we twee aanmeldingen gehad, waarvan er geen één concreet is geworden”, zegt Van Ark. “Op een gegeven moment raak je er een beetje door verbitterd. Ik vroeg me af of ik misschien niet te ver op de muziek vooruit wilde lopen.” De pilot met Opel is vervolgens gestopt. Na een jaar werd de dubbele bediening weer uit de Opel Ampera gehaald. “Voorop willen lopen, loont niet altijd”, concludeert hij.

Energielabel

“Het is natuurlijk heel makkelijk om naar een ander te wijzen. Toch zag ik ook een rol van het CBR hierin. Enerzijds hoor ik wel iets over innovatie, zoals het gebruik van ADAS tijdens het examen. Maar de groene kant ontbreekt. Naast het feit dat ik het jammer vind dat ze geen aandacht hebben besteed aan de eerste elektrische rijopleiding, vind ik het ook vreemd dat rijscholen bij hun inschrijving geen energielabel krijgen. Ik heb dit aan het CBR voorgelegd, maar kreeg het antwoord dat dat niet behoort tot hun wettelijke taken. Toen dacht ik: laat maar.”

Voor een eenpitter is de vraag te beperkt. Voor grote rijscholen kan elektrisch rijden wél interessant zijn.

Bovendien is het nauwelijks rendabel om als eenpitter in een elektrische auto te rijden, aangezien het om een automaat gaat, merkte hij. “Daarvoor is de vraag te beperkt. Voor grote rijscholen kan elektrisch rijden wél interessant zijn. Die combineert dit gewoon met zijn automaat-leerlingen.” Ook bij het rijden op groengas neemt de Harderwijker risico: “Als een grote rijschool in mijn regio een extra lesauto op groengas aanschaft, en hier tegen concurrerende prijs mee gaat rijden, dan kan ik het met mijn rijschooltje wel vergeten.” Dat is tot op heden overigens niet gebeurd, iets wat hem toch verbaast: “Ik ben slechts twee keer benaderd door een rijschool die benieuwd was naar mijn ervaring.”

Beroepsopleidingen

Na een jaar begon Van Ark langzamerhand zijn aandachtsgebied te verschuiven naar de beroepsopleidingen en Code 95. “Ik begon de diesel te missen, al klinkt dat misschien tegenstrijdig. Uit de C- en CE-categorie haal ik bovendien de meeste inkomsten. En als dit ervoor zorgt dat Eigen Wegwijs langer kan bestaan, dan hoop ik dat dit het doel dient.”

Ondertussen blijft hij lesgeven in de Volkswagen op groengas. “Het voordeel van groengas is dat er op iedere vierkante meter in Nederland een aardgasleiding ligt. Dus dat is makkelijk te organiseren. Voor waterstof ligt dat heel anders, daar is een compleet andere infrastructuur voor nodig.” Er zijn nu drie openbare waterstofstations in Nederland. “Daar kun je als rijschoolhouder nog niks mee.”

Kritisch blijven

Het geven van rijles blijft hij desondanks waarderen. “Het blijft een bijzonder traject waarin je start met iemand die geen auto kan bedienen, en eindigt bij het CBR waar je elkaar een hand schudt na het behalen van het rijbewijs. Het is mooi om die leerlingen alleen in hun auto tegen te komen. Je hebt het echt met z’n tweeën gedaan. En als het niet goed gaat is het goed om in de spiegel te kijken. Wat is jouw rol als instructeur om ervoor te zorgen dat het wel gaat lukken met die leerling, ook al doe je het al tien jaar en denk je dat je het allemaal wel weet. Je moet altijd kritisch naar jezelf blijven.”

Van Ark heeft ook geen spijt dat hij ooit de groene weg op is geslagen met Eigen Wegwijs. “Dit was de manier waarop ik het wilde doen. Als ik het zo niet had gedaan, was ik ook niet begonnen met dit vak.”

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/special/interview/2018/04/19/rijschool-stopte-met-elektrische-auto-voorop-lopen-loont-niet-altijd/feed/ 0
Rijopleiding vereist bij proef met B-rijbewijs voor zware bestelauto https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/19/rijopleiding-vereist-bij-proef-met-b-rijbewijs-voor-zware-bestelauto/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/19/rijopleiding-vereist-bij-proef-met-b-rijbewijs-voor-zware-bestelauto/#respond Thu, 19 Apr 2018 08:41:58 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82420 Volledig elektrische bestelauto’s tot 4.250 kilo kunnen in de loop van dit jaar worden bestuurd met rijbewijs B in plaats van C. Naar verwachting gaat de nieuwe vrijstellingsregeling op 1 november in, meldt Transport en Logistiek Nederland (TLN). Bestuurders hebben hier wel een aanvullende rijopleiding van vijf uur nodig.

Steeds vaker worden bedrijven in stedelijke gebieden door elektrische bestelauto’s bevoorraad. De auto’s worden omgebouwd tot elektrische voertuigen, maar vanwege het batterijpakket loopt het gewicht op tot boven de grens van 3.500 kilo, waarmee deze alleen nog maar met een C-rijbewijs mogen worden bestuurd.

Rijopleiding

De nieuwe vrijstellingsregeling start naar verwachting op 1 november van dit jaar. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft dit bekendgemaakt aan TLN. ​De nieuwe regeling geldt voor volledig elektrisch aangedreven bestelauto’s (zonder aanhangwagen) tot een gewicht van 4.250 kg.

Op basis van de nieuwe regeling mogen deze voertuigen met een B-rijbewijs worden bestuurd. Bestuurders hebben daarvoor wel een aanvullende rijopleiding van vijf uur nodig. Momenteel wordt nog bekeken hoe deze opleiding er precies uit komt. “We zijn hiervoor nog in gesprek met het ministerie”, vertelt Quinten Snijders, woordvoerder van TLN. “Het CBR en TNO zijn hier ook bij betrokken. Wel is duidelijk dat de aanvullende opleiding door de rijschoolbranche verzorgd gaat worden.”

Proef

Nederland heeft voor de nieuwe regeling toestemming gekregen van de Europese Commissie. Het gaat om een proef die alleen in Nederland geldt en loopt tot 31 december 2022. Het ministerie is inmiddels druk bezig met de benodigde wijzigingsbesluiten voor het aanpassen van de rijbewijsregelgeving, meldt TLN.

Ook loopt er ook een Europees traject inzake wijzigingsvoorstellen voor de Europese rijbewijsregelgeving. De wijzigingsvoorstellen hebben onder andere betrekking op de vrijstelling van het C-rijbewijs voor voertuigen met een alternatieve aandrijflijn tot 4.250 kg. Volgens TLN zal de proef die tot eind 2022 loopt door deze nieuwe EU-rijbewijsregelgeving voor een langere termijn gelden.

Belangrijke stimulans

TLN is blij met de vrijstellingsregeling voor elektrische bestelauto’s. De organisatie ziet het als een belangrijke stimulans om de inzet van volledig elektrische bestelauto’s te versnellen om zo de uitstoot van schadelijke emissies en broeikasgassen te verminderen.

Lees ook: Proef met B-rijbewijs voor elektrische bestelauto boven 3.500 kg

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/19/rijopleiding-vereist-bij-proef-met-b-rijbewijs-voor-zware-bestelauto/feed/ 0
Volkswagen laat auto autonoom parkeren vanaf 2020 https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/18/volkswagen-laat-auto-autonoom-parkeren-vanaf-2020/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/18/volkswagen-laat-auto-autonoom-parkeren-vanaf-2020/#respond Wed, 18 Apr 2018 06:32:10 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82415 Volkswagen wil dat het lange zoeken naar een lege plek in een parkeergarage verleden tijd wordt. Als het aan de Duitse fabrikant ligt, kunnen automobilisten vanaf 2020 naar een parkeergarage rijden en uitstappen, waarna het voertuig zichzelf parkeert. Dit wordt nu al beproefd op de luchthaven van Hamburg.

Het is niet eens heel lastig om parkeergarages hiervoor geschikt te maken, meent de fabrikanten. Zelfrijdende auto’s kunnen de data van wegenkaarten en signalen op de muren gebruiken om zichzelf te oriënteren. Dit hoeven niet eens ingewikkelde technologische markeringen te zijn, waardoor dit gemakkelijk in elke parkeergarage geregeld zou kunnen worden.

Tijdswinst

Het grootste voordeel hiervan is volgens Volkswagen de tijdswinst die hiermee te behalen is. Dat geldt niet alleen voor parkeergarages op luchthavens, maar ook bijvoorbeeld in binnensteden. “30 procent van het verkeer in de binnenstad wordt veroorzaakt door automobilisten op zoek naar een parkeerplaats”, legt Johann Jungwirth van Volkswagen uit. “Dat is niet effectief en ook niet erg milieuvriendelijk.”

Daarnaast kan de ruimte in een parkeergarage veel effectiever worden gebruikt. De bestuurder en eventuele andere passagiers hoeven namelijk niet langer uit te stappen, waardoor de auto’s veel dichter op elkaar kunnen staan. Zelfs aan de voor- en achterzijde kunnen de afstanden tot andere limieten voor auto’s of parkeerterreinen tot een minimum worden beperkt.

Pakketbezorging

Als het aan Volkswagen ligt, worden er bovendien ook andere diensten aangeboden in deze voertuigen. Zo moet het mogelijk worden om pakjes te laten bezorgen in een auto die in een garage geparkeerd staat. Via de app van de Volkswagen-dienst We Deliver krijgt de bezorger de mogelijkheid om eenmalig de kofferbak te openen. Ook is het mogelijk om juist een pakket retour te sturen op deze manier.

Bosch en Daimler zijn ook bezig met het bestuurderloos parkeren. In de meerlaagse parkeergarage in Stuttgart werd in juli 2017 het Automated Valet Parking gedemonstreerd.

Lees ook: Nationaal Rijschool Congres: zijn rijscholen in de toekomst nog nodig?

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/18/volkswagen-laat-auto-autonoom-parkeren-vanaf-2020/feed/ 0
Seat gaat fors investeren in CNG-technologie https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/17/seat-gaat-fors-investeren-in-cng-technologie/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/17/seat-gaat-fors-investeren-in-cng-technologie/#comments Tue, 17 Apr 2018 10:35:53 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82408 Autofabrikant Seat gaat flink inzetten op CNG-technologie. Dat heeft topman Luca de Meo van Seat bekendgemaakt tijdens het GASNAM Congres in Madrid. De Spaanse autofabrikant die onderdeel uitmaakt van het Volkswagen-concern, gaat voor de hele VW-groep werken aan de ontwikkeling van modellen die rijden op CNG of op groengas. Groengas is de duurzame variant van aardgas. Deze brandstof wordt gemaakt door biogas op te waarderen tot aardgaskwaliteit.

Seat wil het voortouw nemen binnen de Volkswagen Groep bij het ontwikkelen van CNG-technologie (compressed natural gas). Volgens De Meo hebben aardgas en groengas een groot potentieel voor de auto-industrie. Op dit moment levert het Spaanse automerk drie automodellen met TGI-motoren (Turbo Gas Injection) die uit de voeten kunnen met aardgas. Het gaat om de Mii, de Leon en de Ibiza. De compacte crossover, de Seat Arona, volgt later dit jaar.

Deze CNG-modellen rijden zowel op aardgas als groengas. De motor is een doorontwikkeling van de Euro 6 benzinemotor van Seat, waarbij naast het gebruik van benzine ook het gebruik van aardgas en groengas mogelijk wordt. Wanneer het groengas of CNG in de tanks op is, schakelt de auto automatisch en zonder te stoppen over op benzine. Alleen voor het starten van de motor bij zeer lage temperaturen of direct na het tanken van aardgas, schakelt de auto over op benzine en is een kleine hoeveelheid daarvan in de tank vereist.

CO2-reductie

In tegenstelling tot aardgas is groengas geen fossiele brandstof. Het kan bijvoorbeeld gewonnen worden uit de vergisting van biomassa – onder andere slib en tuinafval – of worden gemaakt met behulp van zonne- en windenergie en CO2 uit de buitenlucht. In vergelijking met benzine wordt een flinke reductie van koolstofdioxide neergezet.

De groene variant van CNG is in Nederland beschikbaar bij een groot aantal van de CNG-tankstations. Uit cijfers van brancheorganisatie Bovag blijkt dat er op dit moment 164 CNG-locaties zijn in ons land. Partijen die inspelen op de vraag naar groengas zijn onder meer OrangeGas en PitPoint, vaak in samenwerking met bestaande tankstations. Veel CNG-auto’s worden er op dit moment overigens nog niet verkocht, zo blijkt uit cijfers van Bovag; vorig jaar bleef de verkoop steken op 0,3 procent van de totaalverkoop.

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2018/04/17/seat-gaat-fors-investeren-in-cng-technologie/feed/ 1
LBKR houdt informatieavond over broodfonds https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/17/lbkr-houdt-informatieavond-over-broodfonds/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/17/lbkr-houdt-informatieavond-over-broodfonds/#comments Tue, 17 Apr 2018 06:37:36 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82399 Beroepsgroep LBKR houdt 7 juni een informatieavond over een broodfonds voor rijschoolhouders. Tijdens deze avond worden aanwezigen bijgepraat over wat een broodfonds inhoudt en welke voordelen het heeft voor ondernemers. De bijeenkomst vindt plaats in Waarder, nabij Woerden.

Bij een broodfonds verenigen ondernemers zich in een groep, variërend van dertig tot vijftig leden, die allemaal een maandelijks bedrag inleggen. Raakt een van de ondernemers arbeidsongeschikt dan krijgt hij of zij een bedrag van dit fonds uitgekeerd.

Anders dan verzekering

Tijdens de informatieavond zijn de Broodfondsmakers aanwezig om te vertellen over het concept, de voordelen en wat de kosten ervan zijn.  Ook komt rijschoolhouder Ap Otto aan het woord. Hij heeft enkele jaren geleden in de regio Dordrecht een broodfonds opgericht. Vanwege de grote belangstelling wordt er zelfs een tweede opgezet.

“Voor zzp’ers is een arbeidsongeschiktheidsverzekering vaak erg duur. Met het broodfonds heb je toch nog een vangnet bij ziekte”, vertelt Otto. “Bovendien komt je maandelijkse inleg op een aparte rekening te staan. Als je uit het broodfonds stapt, krijg je ook je tegoed weer mee. Bij een arbeidsongeschiktheidsverzekering ben je je geld kwijt.” De rijschoolhouder heeft positieve ervaringen met het concept. “Helaas heb ik zelf ook gebruik moeten maken van het broodfonds. Doordat ik ernstig ziek ben geweest, heb ik een aantal maanden geen inkomsten gehad.” Het broodfonds was voor hem een uitkomst.

Aanmelden

De informatieavond vindt plaats aan de Prinses Maximalaan 2 in Waarder en begint om 19.00 uur met de inloop; de presentatie begint om 19.30 uur. De kosten bedragen 10 euro per persoon, contant te betalen tijdens de avond. Aan het eind van het programma is er een mogelijkheid tot inschrijven. Aanmelden voor de informatieavond kan via deze link.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/17/lbkr-houdt-informatieavond-over-broodfonds/feed/ 6
Nationaal Rijschool Congres: zijn rijscholen in de toekomst nog nodig? https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/nationaal-rijschool-congres-zijn-rijscholen-in-de-toekomst-nog-nodig/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/nationaal-rijschool-congres-zijn-rijscholen-in-de-toekomst-nog-nodig/#respond Mon, 16 Apr 2018 10:03:52 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82372 De ontwikkelingen op het gebied van zelfrijdende auto’s gaan razendsnel. Steeds meer auto’s worden uitgerust met functies die de taak van de bestuurder overnemen. Zijn rijscholen in de toekomst nog wel nodig? En zo ja, hoe ziet een rijles er dan uit? Tijdens het Nationaal Rijschool Congres gaan we dieper in op dit thema. Het congres vindt plaats tijdens de Nationale Rijschooldag op 18 september 2018 in Autotron in Rosmalen, georganiseerd door vakblad RijschoolPro.

Een automobilist kan steeds meer taken overdragen aan de auto. Wat voor gevolgen heeft dat voor de rijlessen? Hoe ziet straks het theorie- en praktijkexamen eruit? En in wat voor lesauto’s moeten rijschoolhouders investeren? Tijdens het Nationaal Rijschool Congres gaan we op zoek naar antwoorden aan de hand van verschillende sprekers en een paneldiscussie.

Aanmelden als spreker

Op dit moment zijn we bezig met de invulling van het programma. Denk je dat jouw kennis, ervaring of onderzoek een bijdrage kan leveren aan het congres? Dan vragen wij je een paper van circa 250 woorden in te sturen. Dat kan tot en met 18 mei.

De partijen met de meest relevante bijdragen worden uitgenodigd deel te nemen aan het congres. Uiterlijk 7 juni krijg je feedback op je inzending. Je kunt het formulier invullen op de website van het Nationaal Rijschool Congres en onderaan dit artikel.

Workshops

Het kan ook zijn dat je graag een bijdrage levert over een ander onderwerp dat gerelateerd is aan de rijschoolbranche. In de middag vinden er workshops plaats over uiteenlopende onderwerpen die interessant zijn voor (aankomende) rijschoolhouders en rijinstructeurs. Wil je graag een workshop geven? Vul dan het onderstaande formulier in.

Nationale Rijschooldag

De Nationale Rijschooldag is de opvolger van de Lesauto Testdag, het jaarlijkse evenement voor de rijschoolbranche. De Nationale Rijschooldag heeft dit jaar niet alleen een nieuwe naam maar ook een nieuwe opzet én een nieuwe locatie: Autotron in Rosmalen.

Bezoekers kunnen deze dag uiteraard nog steeds tientallen potentiële lesauto’s testen. Daarnaast zijn toeleveranciers aanwezig om hun nieuwste producten en diensten te tonen. Rijschoolhouders en instructeurs kunnen zich laten informeren tijdens het congres in de ochtend en workshops in de middag. Bezoekers kunnen zich binnenkort inschrijven voor het evenement en het congres. Hier volgt later nog een bericht over.

Wil je je aanmelden als spreker? Meld je dan aan via onderstaand formulier.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/nationaal-rijschool-congres-zijn-rijscholen-in-de-toekomst-nog-nodig/feed/ 0
Kamerlid Von Martels: CBR mag niet verrast zijn door groei https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/kamerlid-von-martels-cbr-mag-niet-verrast-zijn-door-groei/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/kamerlid-von-martels-cbr-mag-niet-verrast-zijn-door-groei/#comments Mon, 16 Apr 2018 09:16:58 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82376 Kamerlid Maurits von Martels (CDA) vraagt minister Cora van Nieuwenhuizen om opheldering over de wachttijden bij het CBR. Hij wil van de minister van Infrastructuur en Waterstaat weten welk deel van de wachttijden wordt veroorzaakt door de rijscholen met een laag slagingspercentage. Ook stelt hij dat het CBR niet verrast mag zijn door de grotere vraag naar examens.

Vorige week kondigde het CBR nieuwe maatregelen aan om de lange wachttijden terug te dringen. Zo wil de organisatie gepensioneerde examinatoren inzetten. Leerlingen worden geadviseerd bewuster te kiezen voor een ‘goede’ rijschool. Momenteel rijden er 1.500 rijscholen rond met een slagingspercentage van maximaal 30 procent. De lage slagingspercentages zijn volgens het CBR een van de oorzaken van het capaciteitsprobleem bij de examens, naast de sterke stijging van de vraag naar examens.

Geen verrassing

Von Martels stelt onder meer dat de geconstateerde groei van de vraag naar examens geen verrassing mag zijn voor het CBR. Hij wil van de minister weten waarom het CBR dan toch zo verrast is door de groei. Ook vraagt hij of het CBR de achterstanden werkelijk gaat inlopen.

Verder vraagt hij Van Nieuwenhuizen of de keuze voor een goede rijschool echt zal bijdragen aan het terugdringen van de wachttijden. Ook wil hij weten welk deel van de wachttijden veroorzaakt wordt door de keuze voor slechte rijscholen. Daarnaast verzoekt hij de minister een lijst met namen bekend te maken van de 1.500 rijscholen met een laag slagingspercentage.

Foto: CDA

Lees ook: Nieuwe maatregelen CBR tegen wachttijd: ‘Lage slagingspercentages zijn schrijnend’

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/16/kamerlid-von-martels-cbr-mag-niet-verrast-zijn-door-groei/feed/ 4
Volvo komt volgend jaar al met elektrische truck https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/13/volvo-komt-volgend-jaar-al-met-elektrische-truck/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/13/volvo-komt-volgend-jaar-al-met-elektrische-truck/#respond Fri, 13 Apr 2018 08:47:20 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82364 Volvo Trucks introduceert de eerste geheel elektrische vrachtauto voor commercieel gebruik: de Volvo FL Electric. Deze is geschikt voor onder meer stedelijke distributie en afvalinzameling. De verkoop en de serieproductie van het nieuwe model gaan volgend jaar in Europa van start. Nederlandse bedrijven en overheden kunnen de FL Electric nu al bestellen.

Met deze introductie neemt Volvo Trucks het voortouw bij elektrisch goederentransport in steden. Eerder presenteerde Tesla al een elektrische truck. Het verschil is dat Volvo volgend jaar al begint met de grootschalige productie van de FL. Daarnaast richt Tesla zich op de lange afstanden met een actieradius van maximaal 650 kilometer, in tegenstelling tot de elektrische FL, die een actieradius heeft tot 300 kilometer. Een laadbeurt duurt tussen de 1 en 2 uur (DC) en ongeveer 10 uur bij ’s nachts opladen (AC).

Volgens Volvo is er veel interesse op de markt voor elektrische trucks. De eerste exemplaren worden nu in bedrijf genomen door klanten in Göteborg, de thuisbasis van Volvo Trucks. Het is nog niet duidelijk hoe duur de voertuigen gaan worden.

Ervaring bij Volvo Bus

Voor de ontwikkeling van de elektrische truck heeft Volvo gebruikgemaakt van de ervaring van zusterbedrijf Volvo Bus, die sinds 2010 meer dan vierduizend elektrische bussen heeft verkocht. “Uit ervaring weten we hoe belangrijk het is dat steden, energieleveranciers en voertuigfabrikanten samenwerken om elektrisch vervoer op grote schaal mogelijk te maken. Met aantrekkelijke subsidieregelingen, afspraken over normen en een langetermijnstrategie voor stedelijke planning en uitbreiding van de infrastructuur voor laadstations, kan het proces stukken sneller gaan”, aldus Jonas Odermalm van Volvo.

Daarnaast heeft Volvo als doel dat grondstoffen voor de accu’s op verantwoorde wijze worden gewonnen. Ook moeten accu’s een tweede leven krijgen en gebruikt worden voor energie-opslag. “Nog niet alle zaken rondom het werken met accu’s zijn opgelost, maar de Volvo Group werkt actief samen met andere belanghebbenden aan ontwikkelingen en oplossingen op dit gebied”, zegt Odermalm.

’s Nachts inzetten

Omdat een elektrische truck geen uitlaatgassen uitstoot, kan deze breed worden ingezet in bijvoorbeeld overdekte terminals en milieuzones. Het lage geluidsniveau van de trucks maakt het bovendien mogelijk om meer werk ’s nachts uit te voeren. Bekijk hier alle technische gegevens.

Lees ook: Lidl start dit jaar met chauffeurloze truck

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/13/volvo-komt-volgend-jaar-al-met-elektrische-truck/feed/ 0
Rijscholen verbolgen over uitspraken CBR rond wachttijden https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/12/rijscholen-verbolgen-over-uitspraken-cbr-rond-wachttijd/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/12/rijscholen-verbolgen-over-uitspraken-cbr-rond-wachttijd/#comments Thu, 12 Apr 2018 09:31:06 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=82333 Rijschoolhouders hebben verontwaardigd gereageerd op uitspraken van het CBR. De organisatie kondigde woensdag extra maatregelen aan voor de lange wachttijden, die volgens het CBR mede worden veroorzaakt door de lage slagingspercentages van sommige rijscholen. Veel rijschoolhouders vinden het onterecht dat zij de schuld krijgen van de problemen bij het CBR. “Ik sta met mijn bek vol tanden”, reageert rijschoolhouder Corina Steenbergen uit Voorschoten. 

Het CBR gaat onder meer gepensioneerde examinatoren inzetten om de wachttijden terug te dringen. Enerzijds ligt de oorzaak van de problemen bij de aantrekkende economie. Anderzijds wijst het CBR naar de rijschoolbranche: “Het is schrijnend dat circa 1.500 rijscholen kandidaten naar het auto-examen laten gaan die verre van klaar zijn voor het rijbewijs. 70 procent van hun kandidaten zakt. En dat terwijl een verhoging van het slagingspercentage met maar enkele procenten (gemiddeld is het nu 50 procent) een einde betekent aan de langere wachttijden.”

Slagingspercentage

“Ik vind dit een schandalig bericht”, zegt Corina Steenbergen. “Ik ben enkele jaren geleden door het CBR gevraagd om mensen met een beperking op te gaan leiden. Hoe kom ik dan aan een hoog slagingspercentage?” Steenbergen vertelt dat ze werkt met leerlingen die onder meer gebruikmaken van een bioptische telescoopbril waarbij de bestuurder door een kleine telescoop kijkt. “Bijna alle examenkandidaten zijn zenuwachtig voor hun examen. Maar mensen met een beperking hebben dat nog erger.”

Dat haar leerlingen soms meerdere malen zakken voor hun examen, heeft volgens haar niets te maken met hun rijvaardigheid, maar puur met de spanning voor dat examen. “Ik geloof best dat er beunhazen tussenzitten die van examens een verdienmodel hebben gemaakt. Maar ze mogen niet alle rijschoolhouders over één kam scheren.”

‘Hou daar eens mee op’

Veel rijschoolhouders en instructeurs reageerden op Facebook op het nieuwsbericht. “Door de te lange wachttijden ben je soms als instructeur ook een beetje gedwongen eerst een examen te boeken met als risico dat de leerling misschien tegen die tijd niet op niveau is. Dit is puur vinger wijzen naar waar de oorzaak eigenlijk niet vandaan komt!”

“De rijschool wordt al snel de dupe van slagingspercentages”, zegt een andere rijschoolhouder. “Hou daar eens een keer mee op. De ene keer scoort een rijschool 60 procent en de andere keer maar 20 procent. Die periodes zijn er gewoon.”

“Sluit inderdaad die rijscholen uit waarvan bekend is dat de leerling iedere keer weer te vroeg opkomt voor een examen”, stelt een ander voor. “Het CBR is hiervan op de hoogte en anders hebben ze daar vast wel een rekenmodel voor. Alle rijscholen met een lager slagingspercentage uitsluiten kan niet, want er zijn ook genoeg collega’s die veel leerlingen met ADHD, PDD-NOS of andere belemmeringen hebben. Hun percentage ligt vaak lager en dat zegt niets over hun kwaliteit!”

Rijschoolkiezer

Het slagingspercentage van rijscholen komt ook terug in de rijschoolkiezer die het CBR samen met de nieuwe website aan het maken is. Het plan is om de nieuwe site dit voorjaar te lanceren. Overigens komen er géén reviews te staan in de rijschoolkiezer. “In de rijschoolkiezer vind je de gegevens die nu ook op rijschoolgegevens.nl staan”, laat woordvoerster Irene Heldens weten. “Het grote verschil is dat kandidaten daar straks gemakkelijker in kunnen zoeken. Zo kunnen ze de data sorteren op onder andere een rijschool in de buurt, het aantal examens en ook het slagingspercentage.”

Met de rijschoolkiezer wil het CBR de kandidaten helpen bij het maken van een goede keuze bij het halen van het rijbewijs. “Dat doen we nu ook al in onze campagne op social media met de rijbewijstips. Daarin verwijzen we ook naar rijschoolgegevens.nl.”

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2018/04/12/rijscholen-verbolgen-over-uitspraken-cbr-rond-wachttijd/feed/ 12