RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl Het vakblad voor de rijschoolbranche Mon, 26 Oct 2020 10:52:33 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.5.1 https://www.rijschoolpro.nl/wp-content/uploads/2017/09/cropped-Rlogotransparant3-32x32.png RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl 32 32 Campagne fietsverlichting van start https://www.rijschoolpro.nl/verkeerskunde/2020/10/26/campagne-fietsverlichting-van-start/ https://www.rijschoolpro.nl/verkeerskunde/2020/10/26/campagne-fietsverlichting-van-start/#respond Mon, 26 Oct 2020 10:52:33 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91048 Fietsers worden deze weken aangespoord verlichting te gebruiken op de fiets. De campagne wordt vanuit de overheid gehouden in samenwerking met onder meer de Bovag, ANWB en TeamAlert. 
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat startte vorige week met de nieuwe publiekscampagne over het belang van goede fietsverlichting. Komend weekeinde gaat de wintertijd in en vanaf maandag beginnen ook de scholen in het midden en zuiden van Nederland weer. De campagne heet ‘AAN in het donker’ en is vooral bedoeld om jongeren aan te sporen fietsverlichting te gebruiken.

Van Nieuwenhuizen: “De dagen worden korter en ondanks corona moeten mensen in het donker op de fiets voor school of werk. En dan gaat het om zien en gezien worden. Dus: ga AAN in het donker, doe je licht aan en kom weer veilig thuis.”

De overheid trekt in de campagne voor de fietsverlichting op met verschillende (maatschappelijke) partijen. Net als het ministerie dragen gemeenten, provincies, ANWB, TeamAlert, VVN, Fietsersbond, politie, RAI Vereniging, Bovag en de regionale organen verkeersveiligheid (ROV) de boodschap over het belang van fietsverlichting uit via radio, posters, sociale media en verschillende activiteiten. Ook scholen en sportclubs kunnen aansluiten bij ‘AAN in het donker’ en van de verschillende communicatiemiddelen voor de campagne gebruikmaken. De campagne loopt tot en met december.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/verkeerskunde/2020/10/26/campagne-fietsverlichting-van-start/feed/ 0
Wintertijd gaat gepaard met groter ongevalsrisico https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/26/wintertijd-gaat-gepaard-met-groter-ongevalsrisico/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/26/wintertijd-gaat-gepaard-met-groter-ongevalsrisico/#respond Mon, 26 Oct 2020 09:38:28 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91043 Afgelopen weekend is de klok weer een uurtje teruggezet, de wintertijd is ingegaan. Die overgang gaat gepaard met een grotere kans op verkeersongevallen. Dat heeft vooral te maken met de plotselinge overgang van een avondspits in het licht naar een avondspits in het donker. Met name voetgangers en fietsers lopen meer risico.
Het effect van de wintertijd op de verkeersveiligheid is een paar jaar geleden onderzocht door de SWOV, zij verrichten wetenschappelijk onderzoek naar verkeersveiligheid. De resultaten staan in het rapport ‘De relatie tussen het ingaan van de wintertijd en het aantal verkeersslachtoffers‘.

Avondspits in het donker

De Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid benadrukt nu dat het hogere aantal ongevallen niet met vermoeidheid te maken heeft. De SWOV analyseerde ongevallen voor alle tijdstippen van de dag en alle dagen van het jaar en dat weer verspreid over enkele decennia. Uit het onderzoek blijkt dat het ingaan van de wintertijd (sinds 1996 op de laatste zondag van oktober) inderdaad samengaat met een hoger aantal verkeersslachtoffers en -ongevallen, tijdens een bepaald gedeelte van de dag.

Deze hogere aantallen ongevallen houden de hele wintertijd aan en niet alleen als de wintertijd net is ingegaan. Door het ingaan van de wintertijd valt de duisternis ineens op een eerder tijdstip, waardoor van de ene dag op de andere een groter deel van de avondspits in het donker plaatsvindt.

Het is aannemelijk dat dankzij de invoering van de zomertijd slachtoffers worden bespaard, omdat daarmee een groter deel van de mobiliteit bij daglicht plaatsvindt. Dit jaar is het weliswaar minder druk op de weg vanwege de coronomaatregelen, maar het is de vraag of daarmee de risico’s afnemen.

Jaarlijkse discussie

Jaarlijks laait bij het ingaan van zomer- en wintertijd de discussie weer op over het afschaffen hiervan. Tot 2021 worden hier op Europees niveau nog even geen beslissingen over genomen. Er ligt nu een voorstel waarin staat dat ieder EU-land zelf mag kiezen voor permanente zomer- of wintertijd. Het Nederlandse kabinet weegt de voor- en nadelen nog af en wil zoveel mogelijk dezelfde tijd aanhouden als buurlanden.

De wintertijd is de standaardtijd. Op de kortste dag van het jaar, 21 december, wordt het rond kwart voor negen licht en gaat de zon rond half vijf onder. Eind maart wordt in alle EU-landen de klok een uur vooruit gezet. Op 21 juni wordt het rond half zes licht en gaat de zon rond tien uur onder.

Minder ongelukken in de zomertijd

De zomertijd is ingesteld om de uren dat het licht is in de zomermaanden beter overeen te laten komen met de uren dat mensen wakker zijn. Zo zou het elektriciteit besparen, omdat het ’s avonds een uur langer licht blijft. Een argument vóór de zomertijd is dat er door het daglicht minder ongevallen plaatsvinden. De SWOV vindt het de moeite waard om te onderzoeken hoeveel slachtoffers bespaard kunnen worden indien de zomertijd de standaardtijd zou worden.

Tegenstanders betwijfelen dat en veel mensen zeggen fysiek last te hebben van het verschuiven van de tijd: het verstoort de biologische klok.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/26/wintertijd-gaat-gepaard-met-groter-ongevalsrisico/feed/ 0
Column Frank Hoornenborg (Bovag): ‘Blijf bij de les’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/column-frank-hoornenborg-bovag-blijf-bij-de-les/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/column-frank-hoornenborg-bovag-blijf-bij-de-les/#respond Fri, 23 Oct 2020 11:18:36 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91007 Steeds meer auto’s zijn elektrisch, voorzien van ADAS en niet langer handgeschakeld. Frank Hoornenborg van de Bovag hamert er in deze column op dat rijinstructeurs op de hoogte moeten blijven van de nieuwste ontwikkelingen. ‘Het is uw missie om veilige weggebruikers op de weg te zetten.’
Elektrische auto’s zouden in 2030 zorgen voor maar liefst 1.400 zwaargewonden méér in het verkeer. Vanwege het hogere gewicht door de accu’s, zo stelden experts in het Financiële Dagblad en De Telegraaf. Minister van Nieuwenhuizen zei in reactie op Kamervragen dat er nog geen enkele conclusie valt te trekken over 2030. Ze merkte op dat de accu’s naar verwachting juist veel lichter gaan worden en ze wees op enkele rijhulpsystemen (ADAS) die binnenkort verplicht worden op elke nieuwe auto in Europa. Systemen die de meeste elektrische auto’s momenteel sowieso al standaard aan boord hebben en de verkeersdeelname juist veiliger maken.

Minder brokken

Onderzoek van Bovag liet vorig jaar ook al zien dat de toename van ADAS in nieuwe auto’s juist zorgt voor ongeveer een kwart minder schadegevallen in 2030. En een recent Bovag-rapport naar de invloed van connectiviteit geeft inzicht in de manier waarop fabrikanten voertuigen op afstand kunnen updaten en zelfs softwarematig de functionaliteit en ook veiligheid van de auto kunnen vergroten.

De toekomst van mobiliteit biedt in elk geval voldoende voer voor discussie en de glazen bollen worden her en der opgepoetst. Dat toont wel aan dat er heel wat op ons af gaat komen de komende jaren.

Rol van de rijschool

Juist de rijschool speelt een grote rol bij het juiste gebruik van al die systemen, immers: jong geleerd is oud gedaan. Voor velen van u en uw leerlingen zal het wellicht een ver-van-mijn-bed-show zijn. Meer en meer jongeren zullen echter in aanraking komen met elektrische mobiliteit en met moderne auto’s die met allerlei snufjes zijn uitgerust. Ze rijden straks al dan niet in de leaseauto van paps of mams of ze gaan in een studentenstad gebruikmaken van een elektrische deelauto.

Veilige weggebruikers

Uit de cijfers van Bovag bleek onlangs bovendien dat intussen al meer dan de helft van de nieuwe auto’s in Nederland met een automaat wordt verkocht. Ruim een kwart van álle personenauto’s momenteel heeft al geen handbak meer en dat komt mede door de populariteit van de hybride en volledig elektrische aandrijving. Maar zolang ADAS en elektrisch rijden nog niet zijn verankerd in exameneisen, is het wel zo prettig en veilig dat de eigen rijinstructeur jongeren daar al wegwijs in kan maken. Bovendien is uw missie ook om veilige weggebruikers op de weg te zetten, dus dan is het ook van groot belang om zelf op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen. De ene technologie zal sneller doorbreken dan de andere, maar zaak is dat we met z’n allen op de hoogte zijn en weten hoe een en ander werkt. En die kennis en kunde over kunnen brengen. Blijf dus bij de les.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/column-frank-hoornenborg-bovag-blijf-bij-de-les/feed/ 0
‘Tekort aan goede rijinstructeurs’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/tekort-aan-goede-rijinstructeurs/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/tekort-aan-goede-rijinstructeurs/#respond Fri, 23 Oct 2020 05:19:11 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91019 Rijles Zonder Stress is een landelijke franchiseformule. Directeuren Marloes van Deventer en Ismaël van Reede waren onlangs te gast bij RijschoolProTV om te praten over de actuele ontwikkelingen in de sector, zoals lesprijzen, het tekort aan instructeurs en allerlei corona perikelen.
Rijles Zonder Stress is een franchiseformule, maar jullie runnen ook een eigen vestiging. Hoe zit dat?
Ismaël van Reede: “Dat klopt. Het is een formule en ik geef zelf ook rijles in mijn eigen Rijles Zonder Stress vestiging. Daardoor kan ik onze franchisenemers goed begeleiden in de praktijk van de rijinstructie. Ik ben zelf ook ooit begonnen als rijinstructeur bij een andere franchiseformule en werd toen volledig in het diepe gegooid, zowel in het lesgeven als in het ondernemen. Ik heb alles zelf uit moeten vinden en ik weet dus ook precies tegen welke dingen beginnende rijinstructeurs aan lopen.”

Marloes, wat is jouw rol binnen het bedrijf?
Marloes van Deventer: “Ik hou me bezig met alle marketingactiviteiten van Rijles Zonder Stress en als het om ondernemerszaken gaat, dan hebben de franchisenemers het meeste contact met mij. Ook nieuwe franchise kandidaten hebben als eerste mij aan de telefoon. Daarnaast verzorg ik alle marketing voor klantenwerving en de werving van nieuwe franchisenemers en ben ik degene met het meeste contact met onze leveranciers.”

Waarvoor staat Rijles Zonder Stress?
Marloes: “Wij zeggen altijd: We zijn een rijschool voor iedereen die zeker op weg wil, jong en oud, mét en zónder rijbewijs. Mensen kunnen bij ons dus hun rijbewijs halen, rijangst overwinnen of een opfriscursus doen. Al onze rijinstructeurs zijn gespecialiseerd in RIS, rijangst en faalangst.
Ismaël: “Ongeveer de helft van onze klanten heeft al een rijbewijs. Daarom leggen wij ook veel minder examens af dan andere rijscholen. Daarnaast vinden we een goed slagingspercentage heel belangrijk, dus leerlingen gaan pas naar het examen als ze daar klaar voor zijn. Dankzij de RIS lesmethode weten leerlingen uiteindelijk ook zelf precies te vertellen of ze al examenklaar zijn of waar nog aan moet worden gewerkt.”

Hoe onderscheid de formule zich ten opzichte van anderen?
Marloes: “Je krijgt als instructeur een leuke mix van klanten. Wij zijn geen prijsvechter en hebben een prestatiebonus. We hielden ons al aan de erecode franchise, die in januari 2021 vervangen wordt door de franchisewet en we begeleiden nieuwe franchisenemers. Je rijdt in een moderne leaseauto, de marketing is verzorgd en je hebt nagenoeg geen omkijken naar de administratie.

Sinds 14 oktober oktober gelden er nieuwe coronaregels. De regels in de rijschoolsector zijn vooralsnog niet aangescherpt. Hoe gaan jullie met alle maatregelen om?
Ismaël: “We zijn blij dat er niet weer een rijlesverbod is ingesteld zoals in maart. Dat hadden we voor nu eigenlijk ook niet echt verwacht. We moeten gewoon met zijn allen voorzichtig blijven en verantwoordelijkheid nemen. Ook houden we ons uiteraard aan de extra corona-regels van het CBR”

Meerdere rijscholen hebben hun werk al eens stil moeten leggen vanwege quarantaine of ziekte. Uit een poll van RijschoolPro blijkt dat het geldt voor ongeveer een kwart van de sector. Is dit jullie ook al eens overkomen?
Marloes: “Nee wij hebben dit zelf gelukkig nog niet meegemaakt. We nemen de nodige hygiëne maatregelen. En we zien dat klanten ook wel zelf hun verantwoordelijkheid nemen door niet te komen als ze zelf gezondheidsklachten hebben, of met iemand in aanraking zijn geweest die besmet is. Ze laten zich dan testen en gaan indien nodig in quarantaine.”

Na de lockdown begin dit jaar is het bij de meeste rijscholen druk, de agenda’s zijn vol en er zijn lange wachtlijsten. Geldt dat ook voor jullie?
Marloes: “Google trends geeft weer hoe populair een zoekterm in een bepaalde periode is ten opzichte van andere zoektermen die mensen gebruiken online. Normaal zie je door het jaar heen bepaalde standaard pieken en dalen, bijvoorbeeld rond november en december zijn mensen meer bezig met sinterklaas en dat kerst, dan met het online oriënteren op rijscholen. In januari zien we het dan altijd weer ‘loskomen’ en ontstaat er weer een piek, die meestal aanhoudt tot aan de zomermaanden, wanneer iedereen weer meer met vakantie bezig is.”

Tekst gaat verder onder de afbeelding

“De vakantieperiode is altijd wel een goede periode voor rijlessen, omdat mensen dan veel tijd hebben, maar het is een minder goede periode voor het werven van klanten. Corona heeft dit jaar de boel aardig op zijn kop gezet en ook in het online zoekgedrag zie je dit terug. Je ziet dat de interesse vanaf 15 maart naar een totaal dieptepunt zakte. Dit was het moment dat het CBR haar deuren sloot. Je ziet dat er nog wel op wat op rijschool gezocht werd, maar dit waren dan vooral corona gerelateerde zoektermen.”
“Vanaf 11 mei toen het rijles verbod weer werd opgeheven, wilde iedereen ineens weer gaan rijlessen. Er ontstond een enorme piek aanmeldingen ook, die niet vergelijkbaar is met welke eerdere piek dan ook.”

Is er meer vraag naar rijlessen dan de markt aankan? Is er een tekort aan instructeurs?
Ismaël: “Jazeker, er is absoluut een tekort aan rijinstructeurs en dan met name aan goede rijinstructeurs.”
Marloes: “Wij hadden natuurlijk al de ambitie om te groeien, maar nu er zoveel vraag is vanuit de markt hebben we ook echt behoefte aan mensen die snel kunnen starten. Dus bijvoorbeeld mensen die al bijna klaar zijn met hun opleiding of die nu in loondienst werken en graag hun eigen rijschool willen starten onder de vlag van Rijles Zonder Stress.
Mensen die ook echt het verschil willen maken voor onze klanten. We zijn met spoed op zoek 3-4 rijinstructeurs in de regio Utrecht en nog 1-2 rijinstructeurs in de regio’s Amersfoort, Ede, Roosendaal, Breda en Tilburg, maar ook in andere regio’s zijn we nog volop aan het werven.”

Heeft corona ook effect gehad op de aanwas van nieuwe instructeurs?
Marloes: “We zien een verschuiving in het type aanmeldingen dat we krijgen. Voorheen kregen we heel veel aanmeldingen van rijschoolhouders die het niet lukte om zelfstandig voldoende klanten binnen te halen. Nu het aanbod aan klanten zo groot is, merk je dat zelfs deze rijscholen nu voldoende werk hebben. Wij verwachten deze groep wel weer meer aan te trekken om het moment dat deze piek voorbij is. Verder zien we nu aanmeldingen van mensen die vóór corona van plan waren zelfstandig een eigen rijschool te starten, maar door corona toch voor loondienst hebben gekozen, maar daar uiteindelijk toch niet blij mee zijn en dan kiezen voor franchise als mooie tussenoplossing.”

Het CBR kwam begin deze maand met een nieuwe tarievenlijst. Is dat voor jullie reden om de prijzen onder de loep te nemen?
Marloes: “Jazeker. Ieder jaar bekijken we opnieuw de les- en examenprijzen. Doordat we landelijk zitten en de lesprijzen per regio verschillen, kijken we altijd over alle regio’s heen voor het bepalen van onze nieuwe lesprijzen. En de verhoging van het CBR bepaalt in hoeverre onze examenprijzen omhoog gaan.”

De rijschoolsector wordt momenteel onder de loep genomen door de overheid, dat volgt op de plannen van Samen Sterk, een groepje dat staat voor professionalisering van de branche. Het lijkt erop dat er een verplicht keurmerk gaat komen in de toekomst. Is dat nodig?
Marloes: “Als een keurmerk gaat helpen bij het verbeteren van de kwaliteit dan zou dat mooi zijn. Zelf doen wij dat door onze rijinstructeurs te coachen en te voorzien van handige tips vanuit de praktijk.”

Wat staat er voor jullie rijschool en voor de formule de komende tijd nog op stapel?
Marloes: “Een heleboel! Sowieso gaat iedereen de komende tijd meer van ons zien. In samenwerking met een bureau zijn we bezig om mooie nieuwe marketingcampagnes te ontwikkelen voor zowel klantenwerving als voor de werving van nieuwe franchisenemers. En sinds kort hebben we een bonus voor franchisenemers die nieuwe franchisenemers aanbrengen. Voor iedere franchisenemer die zij aanbrengen, ontvangen zij maandelijks een mooie korting op hun fee. Dit leverde ons binnen een dag al een aanmelding van een nieuwe franchisenemer op! Deze franchisenemer is kort daarna ook bij ons gestart.”

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/23/tekort-aan-goede-rijinstructeurs/feed/ 0
Rijdt het CBR nu zelf te hard? https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/22/rijdt-het-cbr-nu-zelf-te-hard/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/22/rijdt-het-cbr-nu-zelf-te-hard/#comments Thu, 22 Oct 2020 08:33:37 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91036 Het CBR stelt het gebruik van mondkapjes tijdens de rijles verplicht. Geen mondkapje gedragen? Dan ook geen praktijkexamen. Luc Delahaye van uw advocaten zocht op verzoek van vakblad RijschoolPro uit of een dergelijke verplichting juridisch wel toelaatbaar is. Zijn conclusie: het CBR doet er verstandig aan gas terug te nemen.
Nu de tweede golf van het coronavirus (helaas) een feit is, schieten de maatregelen evenals in maart en april van dit jaar opnieuw als paddenstoelen uit de grond. Het belang van het nemen van deze maatregelen is evident en het is dan ook weinig verrassend en alleszins begrijpelijk dat er, – ook door het CBR, – maatregelen worden genomen.

Naast de 1,5-metersamenleving die voorlopig realiteit blijft, het tijdelijk sluiten van de horeca, de dringende adviezen van de overheid, etc., is ook de invoering van een mondkapjesplicht nabij. Een wettelijke verplichting tot het dragen van mondkapjes is er echter (nog) niet. Het CBR wenst klaarblijkelijk dan ook al vooruit te lopen op die wettelijke verplichting. Maar mag het CBR als overheidsinstelling dat wel?

Wettelijk uitgangspunt: de Grondwet

De Grondwet bepaalt in artikel 10 en 11 dat eenieder recht heeft op eerbiediging van zijn/ haar persoonlijke levenssfeer, alsmede op onaantastbaarheid van zijn / haar lichaam. Het verplichten van iemand tot het dragen van een mondkapje levert een inbreuk op deze grondrechten op.

De overheid en overheidsinstellingen (zoals het CBR) dienen deze grondrechten te respecteren en mogen hierop dan ook géén inbreuk maken, tenzij een zogenaamde ‘“wet in formele zin’” dit mogelijk maakt. Een wet in formele zin is een wet die goedgekeurd is door de regering en Staten-Generaal en daar gaat dan ook de nodige tijd overheen.

Mocht u zich overigens afvragen waarom het gebruik van mondmaskers in het openbaar vervoer wel al verplicht is, dan geldt dat betoogd kan worden dat die wettelijke grondslag er wel is, omdat er een wettelijke regeling bestaat met betrekking tot het openbaar vervoer.

Voor inbreuk op een grondrecht is dus een zware wetgevingsprocedure vereist, alvorens een dergelijke verstrekkende maatregel kan worden ingevoerd door de overheid. Dit natuurlijk ook niet zonder reden, daar de wetgever het (terecht) van groot belang heeft geacht deze grondrechten te waarborgen.

Het is dan ook niet voor niets dat de regering – die voornemens is een algehele mondkapjesplicht in te voeren in de openbare ruimte – niet tot het invoeren van een dergelijke verplichting is overgegaan en enkel heeft gekozen voor een dringend (en dus niet bindend) advies. In dat licht is het vreemd te noemen dat een andere (lagere) overheidsinstelling thans al bindende maatregelen voorschrijft.

Mondkapje tijdens het rijexamen

Voorgaande overwegingen roepen, zoals gezegd, de (rechts)vraag op of het CBR deze eisen wel kan stellen. Er kan immers gesteld worden dat de regels die zij stelt in strijd zijn met de Grondwet en op die basis getracht kunnen worden het CBR te dwingen de grondrechten te respecteren / na te leven en de mondkapjesverplichting mitsdien af te schaffen. De kans dat dit een beroep op afschaffing van de verplichting tijdens rijexamens succesvol is acht ik evenwel beperkt.

Tegen het voorgaande kan namelijk ingevoerd worden dat het CBR beheerder is van haar gebouwen – en op het moment van het examen ook beheerder is van de lesauto – en in dat kader eisen mag stellen in die gebouwen en auto’s ten aanzien van het gedrag van mensen. Dat betekent dat zij van mensen óók mag verlangen dat zij een mondkapje moeten dragen.

Daar komt bij dat het CBR natuurlijk óók een werkgever is van o.a. de examinatoren en in dat kader – onder andere op grond van de Arbowet – gehouden is de veiligheid op de werkvloer voor haar werknemers te garanderen. Nu in een auto (vrijwel) onmogelijk de 1,5- meter regel nageleefd kan worden én er een dringend advies van de overheid is opgelegd om mondkapjes te dragen wanneer die regel niet nageleefd kan worden, geldt dat de maatregel van het CBR als werkgever alleszins begrijpelijk is.

Geconcludeerd kan dan ook worden dat het besluit van het CBR om mondkapjes te moeten dragen in het examenvoertuig en in haar gebouwen naar alle waarschijnlijkheid de toets der kritiek wel kan doorstaan. Weliswaar beperkt het CBR daarmee wel de grondrechten van de burger, maar handelt zij
op dat moment als beheerder van het gebouw en/of de auto en in haar hoedanigheid als werkgever.

Uitzonderingen?

De vraag die vervolgens opdoemt is of het CBR altijd het gebruik van een mondkapje kan verplichten tijdens de examens. Het antwoord op deze vraag is ontkennend.

Als bestuursorgaan is het CBR gebonden aan de algemene beginselen van behoorlijk bestuur en zal zij zorgvuldig dienen te handelen en steeds een zorgvuldige belangenafweging moeten maken. Dit brengt met zich mee dat indien en voor zover er goede gronden zijn waarom een leerling of rij instructeur geen mondkapje kan dragen (bijvoorbeeld vanwege medische bezwaren) dat het CBR mogelijk een uitzondering zal moeten maken op deze regel. Overigens blijkt uit de site van de Rijksoverheid ook dat uitzonderingen mogelijk moeten zijn. Daar wordt immers geschreven: “Mogelijk kunt u om een medische reden geen mondkapje dragen. Bijvoorbeeld omdat u een longziekte heeft. Dan legt u aan de rijinstructeur of examinator uit waarom u geen mondkapje draagt.”

De leerling of instructeur doet er alsdan wel verstandig aan daarvan vooraf melding te maken, zodat het CBR zich daarop kan voorbereiden, en wellicht ook (om discussie te vermijden) documentatie mee te nemen waar het een en ander blijkt. Bijvoorbeeld een verklaring van een arts.

Mondkapje tijdens de rijlessen. Een brug te ver?

Het CBR is echter, zoals gezegd, een stap verder gegaan en legt feitelijk rij instructeurs en leerlingen de verplichting op om ook tijdens de rijlessen een mondkapje te dragen. Wordt daar niet aan voldaan, dan wordt de leerling geweigerd voor het examen.

Het is evident dat deze regel een vergaande inbreuk op de grondrechten van de leerling en de rij instructeur / ondernemer oplevert. Immers, het CBR probeert hiermee feitelijk leerlingen en rij instructeurs / ondernemers te verplichten een mondkapje te dragen. Dit terwijl de Rijksoverheid terecht heeft geconcludeerd dat zelfs zij een dergelijke verplichting niet kan opleggen zonder een formele wet. Dat blijkt overigens ook wel uit het feit dat het kabinet er uitdrukkelijk voor gekozen heeft, zoals gezegd, momenteel nog geen mondkapjesplicht in te voeren omdat de wettelijke basis daartoe ontbreekt. Het is in die optiek dan ook vreemd te noemen dat een lager overheidsorgaan die beslissing wel neemt en zich daarmee gaat inmengen in de persoonlijke levenssfeer van derden.

Daarnaast kan de vraag gesteld worden of een dergelijke regel wel proportioneel is. Wat heeft het immers voor een zin om een leerling uit te sluiten van een examen als hij (of zijn instructeur) geen mondkapje heeft gedragen tijdens de rijles, als de leerling wel mag participeren als hij geen mondkapje heeft gedragen in de auto bij vrienden, in de klas, in de drukke supermarkt, etc.? Of moet het CBR nu óók gaan eisen dat ook in die (en nog veel andere situaties) een mondkapje wordt gedragen? Het doet ondergetekende voorkomen van niet. Daarmee gaat het CBR namelijk op de stoel van de wetgever zitten en dat is haar taak simpelweg niet.

Gelet op het voorgaande zijn wij van mening dat het voorschrift dat leerlingen en instructeurs een mondkapje dienen te dragen tijdens de rijlessen op straffe van uitsluiting van het examen in strijd is met de Grondwet en daarom niet geldig is. Het CBR zou er dan ook verstandig aan doen om op dit punt wat gas terug te nemen.

Maar ….

Ofschoon de handelswijze van het CBR in strijd is met de Grondwet valt niet uit te sluiten dat rechters deze desondanks zullen billijken. De (lagere) rechters lijken in die zaken praktisch naar de problematiek te kijken en met name te letten op de risico’s voor de volksgezondheid. Er wordt dan eigenlijk een afweging gemaakt van het belang van de individuele burger bij het respecteren van zijn grondrechten tegen het risico van besmetting. Hoe die afweging uitvalt kan van rechter tot rechter verschillen.

Niet uit te sluiten valt een rechter die van mening is dat het CBR (tevens in haar hoedanigheid van werkgever) ook zorg dient te dragen voor de bescherming van haar medewerkers en dat uit dat oogpunt is het opleggen van maatregelen redelijk kan zijn. Voor de maatregel inhoudende tot het dragen van mondkapjes tijdens het examen zal dat overigens sneller het geval zijn dan voor wat betreft de maatregel tot het dragen van mondkapjes tijdens de rijlessen. Met dat laatste punt lijkt het CBR zoals gezegd buiten haar boekje te gaan.

Wat vindt de Rijksoverheid?

Wat opvallend is, is dat op de website van de Rijksoverheid te lezen is dat het dragen van een mondkapje tijdens rijlessen en rijexamens wordt geadviseerd, maar niet wordt verplicht. De overheid lijkt dus het dragen van mondkapje tijdens rijlessen en rijlessen niet te vereisen. Het is dan de vraag of het aan het CBR is om dan verdergaande maatregelen te nemen. Daarbij zal het CBR moeten balanceren op een koord waarbij zij enerzijds de grondrechten moet respecteren en anderzijds haar werknemers moet beschermen.

Conclusie

Betoogd kan worden dat de mondkapjes verplichting van het CBR deels in strijd is met de Grondwet. Deels, omdat de verplichting tot het dragen van een mondkapje tijdens het rijexamen nog wel te verdedigen is (behoudens uitzonderlijke omstandigheden), doch de verplichting voor rijschoolhouders en leerlingen om een mondkapje te dragen tijdens de rijlessen gaat echt een brug te ver. Het CBR zou er dan ook verstandig aan doet tot die tijd wat gas terug te nemen en niet op de stoel van de wetgever te gaan zitten. Anderzijds benijden wij het CBR niet. Zij moet een moeilijke afweging maken tussen de grondrechten van de burgers en de bescherming van haar examinatorenrs.

Het is tot slot wel de vraag hoe zinvol het is om het een en ander aan te vechten. De verwachting is namelijk gerechtigd dat met de Coronawet (en de daarop te volgen besluiten) een mondkapjesverplichting toch een feit wordt.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen of kunnen wij u ergens anders mee helpen? Bekijk dan de website van uw-advocaten of neem vrijblijvend telefonisch contact met ons op 085 – 79 212 79.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/22/rijdt-het-cbr-nu-zelf-te-hard/feed/ 27
Videoboodschap CBR-directeur Pechtold: ‘nu samenwerken’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/videoboodschap-cbr-directeur-pechtold-nu-samenwerken/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/videoboodschap-cbr-directeur-pechtold-nu-samenwerken/#comments Wed, 21 Oct 2020 15:01:39 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91030 Alexander Pechtold laat woensdag in een videoboodschap klip-en-klaar weten dat er geen uitzonderingen mogelijk zijn op de verplichting om mondkapjes te dragen tijdens de rijlessen. “Het is niet leuk, het leidt tot veel vragen, maar we moeten de komende weken gezamenlijk onze schouders eronder zetten”, zegt de CBR-directeur. 
Sinds afgelopen maandag zijn mondkapjes niet alleen bij het praktijkexamen verplicht, maar ook tijdens de rijlessen. Het CBR heeft dit als voorwaarde gesteld om examen te mogen rijden. De verplichting veroorzaakt veel commotie in de rijschoolbranche. Kan het CBR mondkapjes in de lesauto verplichten? Waarom gaan de brancheverenigingen hiermee akkoord?

Pechtold reageert vandaag in een videoboodschap op de commotie. “Meer dan ooit hebben we elkaar nodig in deze tijd.” De CBR-directeur wijst erop dat hij er alles aan wil doen om de dienstverlening en de bedrijfstak overeind te houden. De coronacrisis heeft een enorme impact. Deze week zijn meer dan tachtig examens afgezegd omdat ook examinatoren besmet zijn met het virus.

“Hou dit de komende weken vol”, pleit Pechtold. “Laten we als branche laten zien dat we dit aankunnen. Als we het gezamenlijk doen er de schouders eronder zetten, dan komen we door deze periode heen.”

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/videoboodschap-cbr-directeur-pechtold-nu-samenwerken/feed/ 15
Jagersvereniging: ‘Maak handelen na wildaanrijding onderdeel van theorie-examen’ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/21/jagersvereniging-maak-handelen-na-wildaanrijding-onderdeel-van-theorie-examen/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/21/jagersvereniging-maak-handelen-na-wildaanrijding-onderdeel-van-theorie-examen/#respond Wed, 21 Oct 2020 10:57:23 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91025 Wat moet je doen na een aanrijding met wild? De Jagersvereniging wil dat deze kennis voortaan onderdeel wordt van het theorie-examen auto bij het CBR. Vorig jaar waren er ten minste 10.000 aanrijdingen met reeën en zwijnen in Nederland. Je bent verplicht een aanrijding met een wild dier te melden bij de politie.
Het aantal aanrijdingen met dieren in Nederland is de afgelopen jaren fors gestegen, weet de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging te melden. In 2014 werden er bijna 6.000 aanrijdingen met dieren geclaimd bij de verzekering, in 2019 waren dat er al nagenoeg 10.000. Maandelijks worden gemiddeld 499 reeën, wilde zwijnen, edelherten, boommarters, dassen, vossen en andere grote wilde dieren aangereden.

Met de oproep aan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en aan het CBR om het onderdeel ‘wettelijke verplichtingen na aanrijding met wild’ op te nemen in het theorie-examen willen de jagers ervoor zorgen alle nieuwe automobilisten weten dat ze wettelijk verplicht zijn om een aanrijding met wild bij de politie te melden. “Door bovendien meer aandacht te geven aan preventie, hopen we het aantal wildaanrijdingen in Nederland naar beneden te kunnen brengen”, zegt Laurens Hoedemaker, directeur van de Jagersvereniging.

Het CBR laat weten dat er vragen over waarschuwingsborden in het theorie-examen zijn verwerkt, zoals het bord ‘kans op overstekend groot wild’. Woordvoerster Irene Heldens: “Wij krijgen vaker het verzoek om onderwerpen die nuttig of handig zijn om te weten op te nemen in het examen. Maar het theorie-examen is bedoeld om te toetsen of de beginnende bestuurder veilig de weg op kan. We toetsen of iemand de verkeersregels kent, genoeg verkeersinzicht heeft en of iemand gevaren herkent en de juiste keuze maakt.”

Preventie door wildbeheer

Het werkelijke aantal wildaanrijdingen ligt volgens de jagersclub nog hoger. Niet elke aanrijding met een dier wordt immers bij de verzekering geclaimd en niet elke aanrijding wordt gemeld. Hoedemaker: “het aantal wildaanrijdingen hangt mede samen met de omvang van de wildpopulatie. Beheer door jagers is belangrijk om de wildpopulatie op niveau te houden. Daartoe bevoegde jagers assisteren na een aanrijding met wild en jagers helpen ook deze te voorkomen door het plaatsen van speciale wildreflectoren. Door hun hulp is zo op sommige locaties het aantal aanrijdingen met ruim de helft verlaagd. Dat deze preventieve maatregelen nodig zijn, blijkt wel uit de cijfers. Alleen al in Gelderland zijn er elke week gemiddeld 10 aanrijdingen met een wild zwijn en 26 met een ree.”

Vergroten kennis over wildaanrijdingen

De gevolgen van een wildaanrijding zijn groot, voor mens én dier. Dieren raken in veel gevallen zwaargewond en elk jaar bezoeken enkele tientallen personen het ziekenhuis na een aanrijding met wild. Hoedemaker vervolgt: “Veel automobilisten weten niet wat ze moeten doen na een aanrijding met wild. Ze kennen enkel de betekenis van het bord ‘let op, overstekend wild’.”

Campagne

Een campagne van de jaaglobby die net van start is gegaan, moet laten zien hoe jagers bijdragen aan het vergroten van verkeersveiligheid in Nederland. Recent onderzoek van de Jagersvereniging onder ruim 3.000 Nederlanders laat zien dat het draagvlak voor jagen van dieren in het kader van verkeersveiligheid hoog is. Op de vraag ‘Mogen dieren geschoten worden als de veiligheid van de mens in het geding komt?’, zegt in het onderzoek 62 procent ja, 9 procent nee en 29 procent neutraal. Komend weekend gaat de wintertijd weer in en valt de grootste drukte in het verkeer weer samen met de verplaatsing van wilde dieren tussen foerageer- en rustgebied.

Nog enkele tips van de Jagersvereniging. Hoe voorkom je een wildaanrijding?

  • De meeste ongevallen vinden plaats in de ochtend- en avondschemering en in het voor- en najaar. Wees dus alert tijdens het rijden in de ochtend- of avondschemering.
  • Pas indien mogelijk de snelheid aan naar maximaal 60 km/h op N-wegen in bosachtige gebieden. Zeker na zonsondergang.
  • Probeer te remmen als je zeker weet dat er niet direct een auto achter je rijdt.
    Wijk niet uit en probeer op de eigen rijbaan te blijven.

Wat te doen bij een aanrijding met wild?

  • De automobilist is verplicht om de aanrijding met een wild dier bij de politie te melden via 0900 – 8844, ook als het dier doorloopt. Je bent strafbaar als je de aanrijding niet meldt.
  • De automobilist moet de locatie zo exact mogelijk doorgeven. En bij voorkeur ook hier blijven tot de politie/jager ter plekke is.
  • De politie schakelt een jager/faunabeheerder in. Als het dier nog leeft, verlost de jager het uit z’n lijden en voert het dier af.

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/21/jagersvereniging-maak-handelen-na-wildaanrijding-onderdeel-van-theorie-examen/feed/ 0
Opinie: ‘Kan het CBR mondkapjes tijdens de rijles verplichten?’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/opinie-kan-het-cbr-mondkapjes-tijdens-de-rijles-verplichten/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/opinie-kan-het-cbr-mondkapjes-tijdens-de-rijles-verplichten/#comments Wed, 21 Oct 2020 08:49:41 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91005 Reikt de machtige arm van het CBR zover dat mondkapjes tijdens de rijles verplicht zijn? Leendert Roos van rijschool Lessen bij Leendert uit Radio Kootwijk vraagt zich dat in onderstaand opiniestuk hardop af. Hij belde met juristen, sprak met collega’s en vraagt het CBR om een oplossing voor instructeurs die om bijvoorbeeld medische redenen niet met een mondkapje kunnen rijden. 
Mondkapje. Ik kan het woord haast niet meer horen, maar dat terzijde. Elke dag zitten we als professionals in de lesauto uren met zo’n ding over onze snoet.

En het kan haast niet anders. Het CBR heeft vast voldoende onderzocht om te weten dat een verplichting opleggen voor het dragen van mondkapjes tijdens de rijlessen. Daarom hebben ze op voorhand de branchepartijen benaderd met de vraag of ze mee willen werken. Dan staan ze in ieder geval iets sterker.

Als een bom

Het bericht sloeg in als een bom in de rijschoolwereld. “CBR stelt gebruik mondkapjes tijdens rijles verplicht”, kopte RijschoolPro afgelopen donderdag. “BREAKING: Geen examen meer als niet aantoonbaar mondkapje is gedragen”, was het nieuws volgens vakblad Rij-instructie. De berichten zaaiden verdeeldheid en wekten veel heftige emoties op in de rijschoolbranche. Laat ik het maar zacht uitdrukken. Emoties van boosheid, frustratie, verdriet, teleurstelling, machteloosheid. Zomaar een greep. Maar ook gevoelens van begrip en berusting.

Ik ken mezelf een beetje. Laat ik nou niet in het heetst van mijn emoties gaan reageren. Van de eerste coronagolf kan ik me nog levendig herinneren hoe hoog de emoties opliepen. Je hoefde maar eventjes langer door te rijden dan een ander of je werd lelijke dingen toegewenst.

Brug te ver

Tijdens de rijles dragen mijn leerlingen en ik altijd mondkapjes. “Waar ben ik dan bang voor”, vraag ik me vertwijfeld af? Of ben ik vooral boos? Of teleurgesteld?

Het gevoel bekruipt mij,en vele anderen met mij, dat het CBR een brug te ver gaat, door een verkapte plicht in te stellen. Gaat de arm met macht van het examenbureau écht tot in de lesauto tijdens de rijles? Waar is de onderbouwing? “Laat ze zich met de kern bezig houden, en niet bemoeien met de invulling van de rijles.” “We zijn volwassenen met verantwoordelijkheidsgevoel.” Zomaar wat reacties. Laten we eerst eens kijken naar het probleem.

Uitdaging van het CBR

Het CBR staat voor een grote uitdaging: Hoe blijven we zo lang mogelijk open? Hoe voldoe ik aan de zorgplicht ten aanzien van mijn medewerkers? Hoe zorg ik voor een veilige werkomgeving? Begrijpelijke, terechte en geen gemakkelijke vragen. Hoe beantwoord je die?

Onze minister-president Rutte haalt tijdens de persconferentie van dinsdag 13 oktober aan bezig te zijn met het onderzoeken en instellen van een mondkapjesplicht. Verplichten kunnen we het nog niet, helaas. Hij wil naar eigen zeggen “voor eens en voor altijd van de mondkapjesdiscussie af zijn”. Hier lijkt duidelijk sprake te zijn van het niet kunnen verplichten van het dragen van het m-kapje. Kan het woord haast niet meer horen, schreef ik zojuist al.

Juristen raadplegen

Om alle commotie en emotie wat te laten afvlakken, heb ik in het afgelopen weekeinde vier verschillende juristen geraadpleegd. Ik heb ze uitgelegd dat het mij niet gaat om het al of niet dragen van een m-gezichtsmasker. Daar heb ik ze niet voor nodig. De vraag is: mag het CBR de invloed aanwenden om te bepalen wat er gedurende de lessen in de auto gedaan en gedragen wordt? Waar ligt de grens? Wat is het volgende? Geen irreële angsten uiteraard, maar wat als zodadelijk de corona-app verplicht wordt gesteld? En als het rijk ons niet verplicht te vaccineren, mag het CBR dat dan wel?

Van de vier juristen geven drie een eenduidig en duidelijk beeld. Waarschijnlijk mag het niet. Er is vrijheid van onderwijs. Er is vrijheid van keuze. Verwezen wordt onder andere naar onze eigen grondwet en het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Een kort geding aanspannen tegen het CBR biedt absoluut kansen.

Dat het CBR het daar niet mee eens kan zijn en een bodemprocedure zou kunnen aanspannen is eveneens een mogelijkheid. Het kort geding kan snel, de bodemprocedure is een kwestie van lange adem en van veel geld.

Van de vier juristen is er een die een ander beeld schetst. De examenauto is ten tijde van het examen of de toets het werkterrein van het CBR. En daarom strekt zich inderdaad de invloed van het CBR uit tot in de lesauto, die dan examenauto is. Helemaal nu, in relatie tot de noodwet.

Coronawet

Oke. Ik begrijp dat de juristen het niet helemaal met elkaar eens zijn. Hoewel, dat toch driekwart van deze juristen zeer vurig van mening is dat hier regels geschonden worden en dat de manier waarop het geregeld wordt, verre van fraai is. Of het echt een brug te ver is, dat moeten juristen maar verder uit zien te zoeken. Dat zal ook wel de nodige kostbare tijd kosten. Voor velen is echter duidelijk een grens bereikt.

Feit is dat het CBR open blijft. En daar ben ik uiteindelijk toch wel blij mee. Wat ook een te voorzien feit is, is dat het kabinet binnenkort met een algemene m-kapjesplicht komt. Misschien op 2 november al, als de Eerste Kamer stemt over de coronawet. Dan zal iedereen er alsnog aan moeten geloven. Bedankt voor de moeite. Ik steek er geen energie meer in.

Luchtwegklachten

Een laatste vraag. Waar het CBR wellicht nog wat energie in kan steken? Kan er alsjeblieft iets (anders) geregeld worden voor mensen die luchtwegklachten hebben en medisch niet met een mondkapje overweg kunnen?

Alvast hartelijk dank en dan ben ik weer een tevreden mens.

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/21/opinie-kan-het-cbr-mondkapjes-tijdens-de-rijles-verplichten/feed/ 5
IBKI-examens naar andere data en locaties door sluiting horeca https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/20/ibki-examens-naar-andere-data-en-locaties-door-sluiting-horeca/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/20/ibki-examens-naar-andere-data-en-locaties-door-sluiting-horeca/#respond Tue, 20 Oct 2020 08:52:59 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=90998 Veel examens, praktijkbegeleidingen en stagebeoordelingen bij het IBKI vinden plaats bij hotels en restaurants. Vanwege de aanscherping van de coronamaatregelen is dat niet meer mogelijk. Het IBKI moet nu uitwijken naar andere locaties, soms betekent dat ook dat er een andere datum voor het examen wordt geprikt. 
Het examineringsinstituut IBKI maakt voor het afnemen van examens, praktijkbegeleidingen en stagebeoordelingen veelal gebruik van hotels en restaurants. Dat is vanwege de aanscherping nu niet altijd mogelijk. IBKI doet er alles aan om examens, praktijkbegeleidingen en stagebeoordelingen zoveel mogelijk door te laten gaan. Dit betekent echter wel dat dit in veel gevallen op een andere locatie en mogelijk ook een andere datum dan gepland plaats zal moeten vinden.

Het instituut bekijkt welke geplande examens, praktijkbegeleidingen en stagebeoordelingen gewoon door kunnen gaan en welke vanaf een andere locatie en eventueel een andere datum plaats zullen moeten gaan vinden. Het IBKI neemt daarover met de (aspirant) rijinstructeur contact op. Het instituut verzoekt kandidaten om niet zelf contact op te nemen.

Een examen, praktijkbegeleiding of stagebeoordeling is nog altijd te boeken via het IBKI. Wel is het WRM-protocol aangepast, dat protocol is hier in te zien.

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2020/10/20/ibki-examens-naar-andere-data-en-locaties-door-sluiting-horeca/feed/ 0
Oud-Kamerlid Roemer onderzoekt verbeterpunten rijschoolbranche https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/19/oud-kamerlid-roemer-onderzoekt-verbeterpunten-rijschoolbranche/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/19/oud-kamerlid-roemer-onderzoekt-verbeterpunten-rijschoolbranche/#comments Mon, 19 Oct 2020 09:29:22 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=90988 Op verzoek van minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) gaat oud-Kamerlid Emile Roemer als onafhankelijk adviseur onderzoeken hoe de kwaliteit van de rijschoolbranche verbeterd kan worden.
De laatste jaren zijn er steeds vaker signalen van misstanden in de rijschoolsector. Het gaat dan onder meer om financieel wanbeleid van rijscholen, fraude door rijscholen bij theorie- en praktijkexamens of onjuiste voorlichting aan consumenten over bijvoorbeeld slagingspercentages of de inhoud van examens en opleiding. Dit soort misstanden duperen niet alleen consumenten, maar kunnen ook negatieve gevolgen hebben voor de verkeersveiligheid. Slecht functionerende rijscholen kunnen ertoe leiden dat leerlingen niet worden opgeleid tot verantwoorde weggebruikers.

Certificering rijscholen

De komende maanden gaat Emile Roemer aan de slag om inzicht te krijgen in wat nodig is om de kwaliteit van de rijschoolsector te verbeteren. De mogelijkheid van certificering van rijscholen maakt hiervan onderdeel uit. Roemer wordt hierbij bijgestaan door een begeleidingsgroep die is samengesteld uit onder meer vertegenwoordigers van de Alliantie Samen Sterk, een initiatief uit de sector zelf om de kwaliteit te verbeteren. Ook het CBR en het instituut voor certificering en examinering in de mobiliteitsbranche (IBKI) maken onderdeel uit van de begeleidingsgroep. De planning is dat Roemer begin 2021 een advies aan de minister uitbrengt over wat er nodig is om misstanden uit de sector te bannen.

Het CBR zegt in een reactie blij te zijn met de aanstelling van Roemer. Algemeen directeur Alexander Pechtold: “er staan ongeveer 8.000 rijscholen ingeschreven bij het CBR. Daar zitten veel goede rijscholen bij, met hart voor het vak en de verkeersveiligheid. Deze goedwillende rijscholen hebben belang bij een betere branche, zonder misstanden en met gegarandeerde kwaliteit voor alle klanten. Wij ondersteunen Emilie Roemer graag door onze ervaringen en zienswijze met hem te delen.”

Emile Roemer (1962) is momenteel waarnemend burgemeester van Alkmaar. Eerder was hij onder meer fractievoorzitter van de SP in de Tweede Kamer en waarnemend burgemeester van Heerlen.

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2020/10/19/oud-kamerlid-roemer-onderzoekt-verbeterpunten-rijschoolbranche/feed/ 27