RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl Het vakblad voor de rijschoolbranche Mon, 25 Jan 2021 09:28:55 +0000 nl hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.6 https://www.rijschoolpro.nl/wp-content/uploads/2017/09/cropped-Rlogotransparant3-32x32.png RijschoolPro https://www.rijschoolpro.nl 32 32 Online Rijschool-event: Verkeersschool De Hoog over lessen na de lockdown https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/online-rijschool-event-verkeersschool-de-hoog-over-lessen-na-de-lockdown/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/online-rijschool-event-verkeersschool-de-hoog-over-lessen-na-de-lockdown/#respond Fri, 22 Jan 2021 16:11:41 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91785 Willem de Hoog treedt in de voetsporen van zijn vader als eigenaar van Verkeersschool de Hoog uit Vlaardingen. We spraken De Hoog tijdens het online Rijschool-event van donderdag 14 januari over de impact van de lockdown op zijn rijschool. En hoe bereidt hij zich voor op het lessen na de lockdown?
Hoe beleef je deze coronatijd? Relatief rustig. Uiteindelijk blijf ik altijd wel bezig. Nu is dat meer met administratieve dingen of mensen die langskomen voor de simulator. Maar normaal gesproken is het natuurlijk een stuk drukker. Ik zit nu in een leeg theorielokaal.

Corona sloeg ook toe in jullie familie… Ja klopt. De rijschool is van mijn vader, hij heeft in november corona gekregen en is eigenlijk twee maanden uit de running geweest. We hebben wel gezien dat corona een redelijk heftige ziekte kan zijn. Hij is inmiddels wel beter, maar nog niet helemaal de oude en moet nog wel aansterken. Hij is nu wel weer aan het fietsen en dergelijke.

Het lijkt me verschrikkelijk om je bedrijf stil te zien liggen. Dat is zeker lastig. De overheid heeft allerlei maatregelen genomen met steunpakketten, dat hoor je in verschillende sectoren. Natuurlijk helpt het ook wel, maar er is nog een heel groot stuk te overbruggen. Na zo’n eerste lockdown denk je: we kunnen er weer tegenaan. Bij een tweede lockdown wordt het toch wel een stuk lastiger.

Hoe langer het duurt, hoe lastiger het wordt? Dat is zeker waar. Ik hoop echt dat we op 9 februari open kunnen. Anders wordt het niet alleen voor ons, maar voor veel collega’s een stuk lastiger.

Wat is de omvang van Verkeersschool De Hoog? We hebben tien instructeurs en doen alle categorieën, behalve de tractor.

Maak je je zorgen over de toekomst van de rijschool? Het is een beetje raar, want als we straks weer open mogen, wordt het heel druk. Eigenlijk gaat het heel goed, maar ook heel slecht.

Wat doen jullie in de tussentijd, nu je in dat lege lokaal zit? Als je goed kijkt zie je wat stickers, we zijn de auto’s aan het beplakken. Ook doen we wat administratief werk en voeren updates uit, denk aan de website en de prijzen van 2021 doorvoeren. Daarnaast hebben de motoren van alle auto’s nu een beurt gehad. Je moet alleen wel voorzichtig zijn met de investeringen die je doet, omdat op een gegeven moment het geld op is.

Hoe bereiden jullie je voor op het moment dat je weer mag lessen? Deze week hebben we een nieuw personeelslid aangenomen. Dat lijkt heel gek natuurlijk, want je ligt plat en kan niets doen. Maar als we straks weer mogen rijden, komen we instructeurs te kort. Dat zagen we na de eerste lockdown.

Hadden jullie flinke wachtlijsten? We werken niet met wachtlijsten. We hebben eigenlijk altijd gezegd: dat willen we liever niet, maar op een gegeven moment, kan het haast niet anders. Gelukkig kunnen we het tot nu toe allemaal nog wegwerken.

Neem je nog leerpunten mee uit de vorige lockdown? Uiteindelijk ben je altijd afhankelijk van het CBR. Na de eerste lockdown moesten we alle examens inplannen en nu gaat dat wat meer stapsgewijs. Daar ben ik wel blij mee en dat is ook voor de leerlingen fijner. Ik werd bijvoorbeeld vandaag redelijk vaak gebeld door leerlingen die hun examen oorspronkelijk eind januari hadden staan en deze nu al opnieuw willen inplannen. Daar moet ik aan uitleggen dat je pas eind januari een nieuwe examendatum in kan plannen.

Stel dat een leerling in december examen zou doen, maar ineens is het twee maanden later. Zijn ze er dan meteen klaar voor of moet er nog gelest worden? Dat is een hele goede vraag. Ik denk dat het verstandig is dat we twee weken voordat de examens beginnen al open kunnen. Stel dat we 10 februari open mogen en iemand doet 11 februari examen, dan heeft diegene twee maanden niet gereden. Dan kan ik ook niet tegen die leerling zeggen, nou laten we het maar proberen. Want het gaat om een hoop geld. dat zijn hele lastige dingen. Maar dat moet in samenspraak met het CBR. En dat zal zeker opgaan voor de eerste week van 10 februari, op motorrijles na.

Lessen jullie nu nog met de motor? Ja, maar ik zie ook dat, na de persconferentie van deze week, leerlingen zeggen: “Ik staak toch even de lessen, want ik kan toch geen examen doen.” Dat is de realiteit.

Ga je de lesprijs tijdens deze lockdownperiode verhogen? Ja, maar we zien het los van het coronaprobleem. We hebben de lesprijs dit jaar dan ook verhoogd van 52,50 naar 54 euro. Dat vinden wij binnen de markt een eerlijke lesprijs.

Heb je nog een tip voor collega’s die met de handen in het haar zitten? Nee niet echt, in principe zitten we allemaal aan de grond wat dat betreft. Houd moed! Dat is de enige tip die we hebben!

Bekijk hier het gesprek met Willem de Hoog tijdens het online Rijschool-event. 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/online-rijschool-event-verkeersschool-de-hoog-over-lessen-na-de-lockdown/feed/ 0
Rijschoolprofessionals stellen enquête op, uitslag naar commissie Roemer https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/rijschoolprofessionals-stellen-enquete-op-uitslag-naar-commissie-roemer/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/rijschoolprofessionals-stellen-enquete-op-uitslag-naar-commissie-roemer/#comments Fri, 22 Jan 2021 11:56:32 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91773 Rijschoolprofessionals stelden een enquête op waarvan de uitslag naar commissie Roemer wordt gestuurd. Hiermee hopen ze de commissie een volledig beeld te geven van de rijschoolbranche en de problemen die er spelen.
Om een representatieve enquête te vormen heeft Anton Vos, eigenaar van Verkeersschool Vos, aan rijinstructeurs en andere professionals uit de branche gevraagd om vragen op te stellen. De 44 enquêtevragen gaan onder andere over de opleiding tot instructeur, bijscholing, het CBR, de rijopleiding van de leerling en brancheorganisaties.

Commissie Roemer

Van de uitslag wordt een uitgebreid rapport samengesteld dat wordt opgestuurd naar commissie Roemer. Oud-Kamerlid Emile Roemer doet sinds oktober 2020 onderzoek naar hoe de kwaliteit van de rijschoolbranche verbeterd kan worden. Hoewel de commissie aangaf al ver in het onderzoeksproces te zitten, is Vos er zeker van dat het rapport wordt meegenomen: “Als de input van onze enquête niet in het voorlopige rapport van de commissie wordt opgenomen, komt deze in elk geval direct ernaast te liggen.”

Facebookgroep

Anton Vos is eigenaar van Verkeersschool Vos en heeft in 2019 de Facebookgroep ‘De Rijinstructeur(trice)’ opgezet. Volgens Vos miste er nog een groep met enkel gecontroleerde rijinstructeurs. Commissie Roemer vroeg eind vorig jaar toegang tot de groep om een beeld te krijgen van wat er speelt in de branche.

Je kunt de enquête hier invullen.

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/22/rijschoolprofessionals-stellen-enquete-op-uitslag-naar-commissie-roemer/feed/ 1
Emile Roemer: ‘rijinstructeur moet meer gewaardeerd worden’ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/21/emile-roemer-rijinstructeur-moet-meer-gewaardeerd-worden/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/21/emile-roemer-rijinstructeur-moet-meer-gewaardeerd-worden/#comments Thu, 21 Jan 2021 10:10:37 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91769 Emile Roemer onderzoekt in opdracht van het ministerie van I&W misstanden in de rijschoolsector. Hij vindt dat rijinstructeur veel meer als een vak gezien moet worden en ook als zodanig gewaardeerd moet worden, ook financieel. Roemer deed die uitspraak tijdens het online rijschool event ‘Lessen na de Lockdown’ van vorige week.
Bekijk hieronder een korte samenvatting van het online rijschool event van vakblad Rijschoolpro.

De hele uitzending is hier te zien.

Dit is een korte samenvatting van het online rijschool event van vakblad RijschoolPro van 14 januari 2020.

Te gast tijdens het online event waren onder meer Emile Roemer over zijn onderzoek naar de misstanden in de branche en Gerrit van Kouterik van het CBR over het opnieuw inplannen van geannuleerde examens. Ook werd in de uitzending besproken wat een gezond lestarief is. Uit onderzoek van RijschoolPro blijkt dat de ideale lesprijs 57 euro is. Dat bedrag ligt echter ver van het daadwerkelijk gerekende uurtarief, daarover gingen we in gesprek met Jos van Zuylen (VRB) en Jos Post (LBKR). Andere gasten waren Willem de Hoog (Verkeersschool De Hoog), Simon Jongepier (Rijinstructeur by Jongepier) en Wouter Eijkelenkamp (Dation).

De volgorde van het programma:

 • Gerrit van Kouterik van het CBR over het opnieuw inplannen van geannuleerde examens
 • Willem de Hoog van De Hoog Verkeersschool over de impact van corona en de lockdown op zijn rijschool
 • Emile Roemer over het werk van Commissie Roemer die onderzoek doen naar de misstanden in de rijschoolsector
 • Simon Jongepier van Rijinstructeur by Jongepier over online opleiden, oplopende wachttijden en het tekort aan rijinstructeurs
 • Wouter Eijkelenkamp van Dation over slim plannen en de mogelijkheden van automatisering
 • Jos van Zuylen van de VRB en Jos Post van de LBKR over het onderzoek naar een faire lesprijs

Lees ook: 

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/21/emile-roemer-rijinstructeur-moet-meer-gewaardeerd-worden/feed/ 7
Rijbewijzen en theorie-examens opnieuw langer geldig vanwege lockdown https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/21/rijbewijzen-en-theorie-examens-opnieuw-langer-geldig-vanwege-lockdown/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/21/rijbewijzen-en-theorie-examens-opnieuw-langer-geldig-vanwege-lockdown/#comments Thu, 21 Jan 2021 09:52:43 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91754 Minister Van Nieuwenhuizen treft een nieuwe coulanceregeling waardoor rijbewijzen die tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verlopen, tot 1 maart geldig blijven. Mensen met dat rijbewijs blijven verzekerd en krijgen geen boete als ze staande worden gehouden tot de periode dat de coulanceregeling geldt.
Er geldt eenzelfde coulance voor alle beroepschauffeurs waarvan de code 95 in de periode tussen 1 december 2020 en 1 maart 2021 verloopt. De regeling geldt ook voor Europeanen die in Nederland verblijven met een verlopen rijbewijs van een andere lidstaat.

De tijdelijke regeling geldt alleen voor het rijden binnen Nederland. Er is een Europese regeling in de maak. Als die ingaat, komt de Europese regeling in plaats van deze nationale coulanceregeling. Het verlopen rijbewijs geldt niet als identificatiemiddel, met uitzondering van situaties waarbij sprake is van zorgafname.

Extra verlenging theorie examens

Er is ook sprake van een verlenging van de coulance bij de geldigheidsduur van onder andere theorie-examens rijvaardigheid en de deelexamens voor het verkrijgen van een verklaring voor vakbekwaamheid. Examens die verlopen tussen 1 oktober en 1 januari 2021 blijven geldig tot 1 oktober 2021. Dat geldt ook voor de praktijkexamens voertuigbeheersing motor die zijn verlopen tussen 1 oktober 2020 en 1 januari.

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/21/rijbewijzen-en-theorie-examens-opnieuw-langer-geldig-vanwege-lockdown/feed/ 1
‘Hang geen mondkapje aan binnenspiegel van de auto’ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/20/hang-geen-mondkapje-aan-binnenspiegel-van-de-auto/ https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/20/hang-geen-mondkapje-aan-binnenspiegel-van-de-auto/#respond Wed, 20 Jan 2021 12:14:25 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91760 Motorrijders roepen automobilisten op om mondkapjes niet meer aan hun binnenspiegel te hangen. Dit maakt mensen op de motor, fiets en brommer maar ook voetgangers ‘onzichtbaar’. Volgens motorplatform MotorNL zorgt dit voor gevaarlijke situaties.
Ad van de Wiel, motortestcoördinator binnen MotorNL, zegt dat hij er alles aan doet om zichtbaar te zijn in het verkeer, maar het mondkapje zorgt voor een nieuw gevaarlijk probleem. “Fluorescerend pak, reflectie op mijn motor, van plaats op de weg veranderen als ik een kruising nader; ik doe er alles aan om zichtbaar te zijn in het verkeer. En nu verdwijn ik achter een mondkapje?”

Volgens MotorNL is het in Luxemburg inmiddels al verboden om een mondkapje aan de spiegel te hangen, op straffe van een boete van 49 euro. In Nederland en België staat het niet zo expliciet vermeld in de verkeersregels, maar in beide landen kun je wel een boete krijgen als je zicht wordt belemmerd door een onnodig voorwerp, in dit geval bijvoorbeeld een mondkapje. De boete in Nederland bedraagt 150 euro, in België tussen de 110 en 120 euro, aldus MotorNL.

(ANP)

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/autonieuws/2021/01/20/hang-geen-mondkapje-aan-binnenspiegel-van-de-auto/feed/ 0
Kwart Nederlandse jongeren bang om auto te rijden https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/19/kwart-nederlandse-jongeren-bang-om-auto-te-rijden/ https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/19/kwart-nederlandse-jongeren-bang-om-auto-te-rijden/#respond Tue, 19 Jan 2021 16:08:24 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91757 Maar liefst 23 procent van de jonge Nederlandse automobilisten heeft rijangst. Deze rijangst onder jongeren is niet alleen het gevolg van te weinig ervaring achter het stuur, ook andere factoren spelen een belangrijke rol. Zo stelt bijna de helft van de respondenten jonger dan dertig jaar dat zij andere weggebruikers niet vertrouwen. Dit blijkt uit onderzoek van Diks Verzekeringen onder 1.108 Nederlanders met een rijbewijs, uitgevoerd door Panelinzicht.
Automobilisten ouder dan dertig jaar vinden het aanzienlijk minder spannend achter het stuur. Zo heeft slechts een op de tien van hen rijangst en wantrouwt bijna een derde (32 procent) hun medeweggebruikers. Wellicht hierdoor stapt elf procent van alle ondervraagden liever niet bij anderen in de auto. “Ik begrijp dat het extra spannend is om achter het stuur te kruipen als je je pas net je rijbewijs hebt”, zegt Marc Diks van Diks Verzekeringen. “Het lijkt er overigens niet op dat die extra spanning gegrond is. Uit onze gegevens blijkt namelijk dat dertigers het vaakst betrokken zijn bij schade, gevolgd door bestuurders in de vijftig. Waar jongeren dus best wat meer mogen ontspannen achter het stuur, kunnen ervaren automobilisten juist iets scherper zijn.”

Ongelukken

Een belangrijke reden voor rijangst, lijkt de vrees voor ongelukken. Zo blijkt uit het onderzoek dat ruim een op de vijf respondenten bang is om schade te rijden en tien procent het eng vindt om de snelweg op te gaan. Opvallend genoeg zijn vooral vrouwelijke bestuurders bang voor autoschade (26 procent) en de snelweg (vijftien procent). Onder de mannelijke respondenten bedragen deze percentages slechts achttien- en vijf procent. Diks: “Ondanks de wettelijke aansprakelijkheidsverzekering, heeft een verkeersongeval altijd flinke impact. Niet alleen zorgt het voor financiële schade, ook emotioneel en lichamelijk laat het zijn sporen achter. Hiermee probeer ik overigens niemand bang te maken. Angst zorgt namelijk voor een gespannen houding, wat de kans op ongelukken alleen maar vergroot. Maar wees wel altijd op je hoede.”

Vermijden

Mede vanwege de angst voor schade, vermijdt maar liefst twaalf procent van de ondervraagden autorijden zoveel mogelijk. Vooral als het de auto van iemand anders betreft (36 procent), stappen Nederlanders liever niet achter het stuur. Vrouwen (47 procent) laten beduidend liever een ritje in de vierwieler van anderen aan zich voorbij gaan dan mannen (24 procent). Diks: “Controleer voordat je in de auto van een vriend of vriendin gaat rijden, of diegene wel verzekerd is voor een tweede bestuurder. Als dit niet het geval is, dan kun je inderdaad beter bedanken. De gevolgen van een eventueel ongeval zijn in die situatie niet te overzien. Als het verzekeringstechnisch allemaal in orde is, dan zou ik het vooral doen. Want in hoe meer verschillende auto’s je rijdt, hoe gemakkelijker het autorijden je afgaat.”

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/19/kwart-nederlandse-jongeren-bang-om-auto-te-rijden/feed/ 0
Column Frank Hoornenborg (Bovag): Het jaar van de waarheid (wéér) https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/18/column-frank-hoornenborg-bovag-het-jaar-van-de-waarheid-weer/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/18/column-frank-hoornenborg-bovag-het-jaar-van-de-waarheid-weer/#comments Mon, 18 Jan 2021 15:35:30 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91738 Volgens Bovag-voorzitter Frank Hoornenborg wordt er een hoop duidelijk in 2021. In deze column blikt hij vooruit en stelt hij de rijscholenbranche gerust: “De problemen in de branche zullen voor eens en voor altijd tot het verleden gaan behoren.” 
 “Volgens mij heb ik het sinds mijn aantreden als Bovag-voorzitter zo’n zeven jaar geleden al vrijwel elk jaar geroepen, maar ik zal het nu toch weer eens moeten doen. Want 2021 is het jaar van de waarheid voor de rijscholenbranche.

Voorheen zei ik dat, omdat we geleidelijk aan steeds meer op de radar van politiek Den Haag kwamen te staan. Het liep de spuigaten uit met zogenaamde collega’s die ons beroep een slechte naam bezorgden en het werd dus tijd voor actie vanuit het Binnenhof. Die actie kwam er, veel Kamerleden trokken zich het lot van onze sector en van de leerlingen aan, de brancheverenigingen kwamen met een gezamenlijk startdocument, de minister van Infrastructuur en Waterstaat greep in en uiteindelijk is daar de commissie Roemer.

Commissie Roemer

De voormalige SP-leider zal dus dit jaar met concrete aanbevelingen moeten komen over hoe het beter kan in rijschoolland. Uiteraard hebben wij daar zelf zo onze ideeën over, maar het is altijd goed als iemand van statuur in opdracht van de overheid iedereen hoort en alle standpunten gaat smeden tot een geheel. Laten we hopen dat dit het begin van een nieuw tijdperk gaat markeren en dat de problemen in onze branche voor eens en voor altijd tot het verleden gaan behoren. Vandaar dus wederom een jaar van de waarheid.

Voor veel individuele rijschoolhouders is het eveneens een jaar van de waarheid. De eerste lockdown van afgelopen voorjaar is iedereen nog wel redelijk doorgekomen, maar nu leven velen toch tussen hoop en vrees. Hoe lang gaat dit nog duren? Zullen de financiële steunmaatregelen voldoende zijn om het hoofd boven water te houden? Krijgt het CBR de boel weer vlekkeloos op de rit na beëindiging van de lockdown? Gaat de vraag naar individueel vervoer en dus naar rijbewijzen hoog blijven? Of houdt straks iedereen de hand op de knip als er toch massaal werkgelegenheid verloren gaat? Allemaal vragen waar niemand nu een antwoord op heeft.

Strijden voor een beter 2021

Bovag is het nieuwe jaar in elk geval begonnen waar het vorige is geëindigd, en dat is in Den Haag. Rechtstreeks bij de diverse ministeries, maar ook middels onze posities in de hoogste organen van MKB Nederland en VNO-NCW, houden we continu een vinger aan de pols en trekken we aan de bel als bepaalde regelingen nodig zijn of juist niet blijken te werken. We hebben met een doortimmerd 14-puntenplan concrete extra steun gevraagd op het vlak van de NOW, TOZO, TVL en de protocollen, voor rijscholen en voor andere mobiliteitsbedrijven. Dag in, dag uit zijn tientallen Bovag-medewerkers en de bestuursleden in touw om de belangen van de branche te behartigen. En dat blijven we doen totdat deze ellende definitief achter ons ligt. Op naar een beter 2021!”

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/18/column-frank-hoornenborg-bovag-het-jaar-van-de-waarheid-weer/feed/ 2
Minister Van Nieuwenhuizen krijgt dubbelrol in demissionair kabinet https://www.rijschoolpro.nl/ondernemen/2021/01/18/minister-van-nieuwenhuizen-krijgt-dubbelrol-in-demissionair-kabinet/ https://www.rijschoolpro.nl/ondernemen/2021/01/18/minister-van-nieuwenhuizen-krijgt-dubbelrol-in-demissionair-kabinet/#respond Mon, 18 Jan 2021 10:03:02 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91733 Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) neemt tijdelijk het beheer van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat over. Daarmee is ze de vervanger van minister Eric Wiebes, die besloot niet terug te keren in het demissionair kabinet dat vrijdag is ontstaan na de val van het kabinet-Rutte III.
Van Nieuwenhuizen wordt ook demissionair minister van Infrastructuur en Waterstaat. De VVD-politica zal de werkzaamheden van beide ministeries combineren. Het kabinet is vrijdagmiddag afgetreden vanwege de toeslagenaffaire. Dat betekent dat het kabinet een demissionaire status heeft tot na de aankomende Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart een nieuw kabinet is gevormd.

Demissionair kabinet

Een demissionair kabinet handelt alleen lopende zaken af, waaronder het beleid dat is gericht op bestrijding van het coronavirus en de economische gevolgen daarvan. Er worden geen zogeheten politiek controversiële onderwerpen meer behandeld. Het is aan de Eerste Kamer en Tweede Kamer om te bepalen wat hieronder valt. Hoewel de minister-president, ministers en staatssecretarissen dus aan het werk kunnen blijven, besloot Wiebes te vertrekken.

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/ondernemen/2021/01/18/minister-van-nieuwenhuizen-krijgt-dubbelrol-in-demissionair-kabinet/feed/ 0
Ideale lesprijs 10 euro hoger dan huidig tarief https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/15/ideale-lesprijs-10-euro-hoger-dan-huidig-tarief/ https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/15/ideale-lesprijs-10-euro-hoger-dan-huidig-tarief/#comments Fri, 15 Jan 2021 13:15:22 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91720 Nu rijscholen nog tot in ieder geval 9 februari gesloten zijn, is het tijd om de loep erbij te pakken. Want hoe zit het eigenlijk met de lestarieven? De gemiddelde lesprijs van rijscholen was vanaf 1 januari 2020 47 euro per 60 minuten. Vanaf 2021 is dit 49 euro, bijna een tientje lager dan de rijscholen eigenlijk willen. De ideale gezonde lesprijs ligt namelijk op 57 euro.
De enquête die RijschoolPro afnam in aanloop naar het online rijschool-event is door meer dan 800 mensen ingevuld. Het merendeel van de respondenten is zelfstandig instructeur, namelijk bijna 80 procent. De rest heeft een bedrijf met 1 tot 10 medewerkers (17 procent) of 11 tot 100 medewerkers (4 procent). Bijna alle respondenten geven les in de auto, maar ook rijscholen voor andere rijbewijzen zoals de motor, vrachtwagen en bus zijn goed vertegenwoordigd. Gemiddeld geven de rijinstructeurs 40 uur les per week. Daarnaast besteden ze 11 uur aan andere zaken rondom de rijschool.

Lestarief

Met de enquête kregen we inzicht in het huidige, maar ook het gewenste lestarief van rijscholen. Het blijkt dat er veel ontevredenheid rust over te lage lesprijzen. 80 procent van de respondenten wilt dan ook dat er een wettelijk minimumtarief komt, idealiter van 50 euro. De meest genoemde reden is om hiermee de ‘cowboys’ weg te jagen.

Maar 43 procent van de respondenten heeft de lestarieven verhoogd in 2021. De extra tijd en kosten die de coronamaatregelen met zich meebrengen spelen hierin een grote rol (47 procent). Een ander argument is omdat het CBR een verhoging van het examentarief voor 2021 aankondigde (38 procent).

De meeste rijinstructeurs geven aan dat hun lestarief mede bepaald wordt door de tarieven van andere rijscholen. Ze willen zichzelf vanwege de concurrentie niet uit de markt prijzen.

AOV en pensioen

Een belangrijk onderdeel van gezond ondernemen is het hebben van een arbeidsongeschiktheidsverzekering en pensioenvoorziening. Echter heerst de mening onder rijinstructeurs dat deze veel te duur zijn. Wel 70 procent van de respondenten geeft aan geen AOV te hebben.

Ook het aantal respondenten zonder pensioenvoorziening ligt ruim over de helft, bijna 60 procent van de respondenten heeft geen pensioenvoorziening. Opvallend is dat mannelijke rijinstructeurs het pensioen beter geregeld hebben dan vrouwelijke instructrices. 80 procent van de vrouwen heeft geen pensioenvoorziening tegenover 54 procent van de mannen.

Lees ook:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/special/onderzoeken/2021/01/15/ideale-lesprijs-10-euro-hoger-dan-huidig-tarief/feed/ 2
Bijna duizend kijkers voor online rijschool-event: Lessen na de lockdown https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/15/schrijf-je-nu-in-voor-het-online-rijschool-event/ https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/15/schrijf-je-nu-in-voor-het-online-rijschool-event/#respond Fri, 15 Jan 2021 07:28:27 +0000 https://www.rijschoolpro.nl/?p=91709 Het online rijschool-event: Lessen na de lockdown stond donderdag op het programma. Te gast waren onder meer Emile Roemer over zijn onderzoek naar de misstanden in de branche en Gerrit van Kouterik van het CBR over het opnieuw inplannen van geannuleerde examens. Ook bespraken we wat een gezond lestarief is. Uit onderzoek van RijschoolPro blijkt dat de ideale lesprijs 57 euro is. Dat bedrag ligt echter ver van het daadwerkelijk gerekende uurtarief, daarover gingen we in gesprek met Jos van Zuylen (VRB) en Jos Post (LBKR). 
De volgorde van het programma: 

 • Gerrit van Kouterik van het CBR over het opnieuw inplannen van geannuleerde examens
 • Willem de Hoog van De Hoog Verkeersschool over de impact van corona en de lockdown op zijn rijschool
 • Emile Roemer over het werk van Commissie Roemer die onderzoek doen naar de misstanden in de rijschoolsector
 • Simon Jongepier van Rijinstructeur by Jongepier over online opleiden, oplopende wachttijden en het tekort aan rijinstructeurs
 • Wouter Eijkelenkamp van Dation over slim plannen en de mogelijkheden van automatisering
 • Jos van Zuylen van de VRB en Jos Post van de LBKR over het onderzoek naar een faire lesprijs

Het online rijschool-event werd mede mogelijk gemaakt door:

]]>
https://www.rijschoolpro.nl/rijschool/2021/01/15/schrijf-je-nu-in-voor-het-online-rijschool-event/feed/ 0