Lesauto Testdag 2014

Een evenemententerrein vol nieuwe modellen lesauto’s, en rijinstructeurs en rijschoolhouders uit het hele land. Een Rijschoolbeurs met 28 leveranciers uit de branche, veel drukbezochte workshops en de gloednieuwe Lesauto van het Jaar: de Lesauto Testdag 2014 was op dinsdag 16 september een feit. Onder meer door de grote belangstelling voor de dag, de vele gesprekken tussen standhouders en bezoekers op de beursvloer en de interesse in de informatie-sessies en discussies, kijkt organisator VerkeersPro terug op een geslaagde dag.

De derde editie van hét rijschoolevenement van het jaar bood aan de branche mogelijkheden om zich sectorbreed te oriënteren en zichzelf van de laatste ontwikkelingen op rijschoolgebied op de hoogte te stellen. “En laat deze dag een kans zijn om de koppen bij elkaar te steken en te leren van elkaar. Zodat iedereen gezamenlijk de weg naar boven weer weet te vinden. Kijk naar de klant en niet naar de concurrent”, zo stelde Joan Blaas, uitgever van VerkeersPro bij aanvang van het evenement. De dag liet inderdaad zien dat er binnen deze branche die het moeilijk heeft, behoefte is aan verbondenheid en het kunnen delen van ervaringen met collega’s en het netwerken met branchegenoten. Daar was dan ook de hele dag gelegenheid toe. 

Rijschoolbeurs

Anders dan voorgaande edities vond de Rijschoolbeurs dit jaar plaats in een groter en luxueuzer gebouw op het evenemententerrein in Maarssen. Er werd ingezet op een efficiëntere registratieprocedure dan voorgaande jaren, waardoor rijschoolhouders en rijinstructeurs gezien het volle dagschema hun tijd optimaal konden benutten.

Na registratie werd door de aanwezigen de hele dag door de Rijschoolbeurs bezocht, waar toeleveranciers, branchepartijen en rijschoolhouders met elkaar in gesprek konden gaan. Folders en visitekaartjes verdwenen in tassen en broekzakken. En menig kop koffie werd in de twee beurszalen gedronken, terwijl op het buitenterrein steeds opnieuw auto’s werden gestart voor het maken van testritten.

Workshops

Bezoekers konden gedurende de dag tevens doorlopend workshops bijwonen. De behoefte aan informatie rond actuele rijschool-onderwerpen bleek groot, gezien de opkomst in de sessie-zalen. Zo werd de sessie met de voorzitters van branche-organisaties Bovag, FAM en VBR goed bezocht. Frank Hoornenborg, Ruud Rutten en Peter van Neck gaven hun kijk op actuele stellingen en reageerden op vragen van de aanwezige rijinstructeurs en rijschoolhouders.

De drie branchevertegenwoordigers vertelden onder meer wat zij nu eigenlijk werkelijk vinden van de huidige WRM. De huidige bijscholing werd door de Bovag-voorzitter omschreven als ‘veelal aanwezigheidsplicht’. Ruud Rutten stelde tevens dat de huidige cursussen vaak te weinig toegevoegde waarde hebben voor de kwaliteit in de branche. Van Neck vulde aan: “Het gaat momenteel te veel over de punten en komma’s. Daar zou verandering in moeten komen.”

  

Discussie

Toch waren alledrie de vertegenwoordigers het er onder andere over eens dat het WRM-certificaat geen diploma voor het leven moet worden. “Puur om ons als branche te blijven verbeteren en ontwikkelen”, zo stelde Hoornenborg. Rutten “Wij hadden 35 jaar geleden bijvoorbeeld nog nooit van ADHD gehoord. Toen waren het gewoon ‘vervelende mensen’. Op de hoogte blijven door bijscholing is dus een goede zaak. Maar dan wel op voorwaarde dat de rijinstructeur er echt iets van opsteekt.”

Peter van Neck liet tijdens de sessie onder meer weten het oneens te zijn met de stelling dat een goede rijinstructeur per definitie fulltime in de branche werkt. “Onzin”, zo was zijn reactie. Hij ziet daarnaast geen heil te zien in een tweede examen-instituut om het huidige monopolie van het CBR tegen te gaan, zo bleek uit zijn antwoorden op een van de behandelde stellingen.

Bezoeker

Ook werd een grote groep rijinstructeurs in een meer dan volle zaal op de hoogte gebracht van de laatste updates rond het nieuwe theorie-afnamesysteem. Ze zagen de eerste foto’s van een compleet ingerichte theorie-examenzaal ‘nieuwe stijl’. En ze mochten als een van de eersten het nieuwe instructie-filmpje van het CBR bekijken, dat als voorlichting voor toekomstige theorie-kandidaten dient. Ook de sessie over de nieuwe rijscholenvergelijker van TeamAlert trok bekijks, evenals sessies van sprekers als Chris Verstappen (Verjo) en Sjaak de Coninck (DCTM) en workshops van Dation, Smit Rijschoolservice, Bever Autoaanpassingen, ANWB Rijopleiding en NXXT Franchise.

Terwijl binnen in het gebouw de workshops plaatsvonden, werden buiten in het zonovergoten Maarssen verdeeld over de dag ruim vijfhonderd testritten gemaakt. Dit met de vele tientallen auto’s die door elf verschillende aanwezige importeurs op de Lesauto Testdag beschikbaar waren gesteld. Ook enkele motoren konden getest worden op het gebruik als lesmotor. Een primeur was er voor Honda, die tijdens het rijschoolevenement de nieuwe CB650F-lesmotor lanceerde.

Lesauto Testdag

Na afloop van iedere testrit werden door rijinstructeurs en rijschoolhouders via tablets evaluatieformulieren ingevuld, op basis waarvan de Lesauto van het Jaar 2015 werd gekozen. Hoge cijfers werden gegeven aan onder meer de Peugeot 308, de Volkswagen Golf en de Volvo V40. Maar het is de Seat Leon die zich met het overall rapportcijfer 8,5 volgens de rijschoolbranche de winnaar van de titel Lesauto van het Jaar 2015 mag noemen. Tijdens de netwerkborrel, die ‘s middags aansluitend aan het testrijden en de Rijschoolbeurs plaatsvond, werd die prijs dan ook onder grote belangstelling uitgereikt.

Vijfhonderd testritten, vele workshops en goede netwerkgesprekken, koppen koffie, belegde broodjes, drankjes, borrelhapjes en stukken vlees van de barbecue waren de ingrediënten voor een geslaagde Lesauto Testdag 2014. “De sector heeft het weer erg moeilijk gehad het afgelopen jaar. Wij hopen dat vandaag heeft geholpen om bezoekers nog beter te maken in hun vak, zodat de branche weer gezond wordt”, zo besloot VerkeersPro-uitgever Joan Blaas.