motorrijles

Subsidie voor gratis opfriscursus Belgische motorrijders

De Vlaamse regering stelt 125.000 euro subsidie beschikbaar om motorrijders gratis hun rijvaardigheid te laten testen. Minister Hilde Crevits: “Motorrijders zijn een kwetsbare groep in het verkeer. Met deze gratis educatieve screenings motiveren we de motorrijders om op geregelde tijdstippen hun rijvaardigheid op te frissen.” Volgend jaar zullen minstens 2800 motorrijders hun rijvaardigheid kunnen laten testen. Dat zijn er 1800 meer dan dit jaar.

“De ervaring leert dat dit geen overbodige luxe is. Het is belangrijk om naast infrastructurele ingrepen te zorgen voor voldoende sensibilisering en educatie. Met als doel minder slachtoffers in het verkeer”, aldus de minister.

Screening

Het gaat om een initiatief van de MAG, de Motorcycle Action Group. De MAG organiseert in de lente een groot opstartweekend op verschillende plaatsen in Vlaanderen. Daarnaast worden er in 2013 nog extra educatieve screenings aan toegevoegd.

Motorrijders blijven een kwetsbare groep in het verkeer. Ongeveer 11 procent van alle verkeersdoden en zwaargewonden op de Belgische wegen zijn motorrijders, terwijl ze maar 1 procent van het totaal aantal afgelegde kilometers vertegenwoordigen.

Rijinstructeurs

Tijdens het jaarlijkse opstartweekend laten deskundige rijinstructeurs motorrijders ervaren in welke mate de winter in hun kleren zit en hoe het met hun specifieke motorrijvaardigheden gesteld is. Er gaat ook aandacht naar de staat van de banden van de motorrijtuigen en naar de basiskennis omtrent de verkeersregels.

In de loop van 2013 voegt de MAG daar nog drie types educatieve screenings aan toe. 500 motorrijders krijgen de kans om aan de hand van een aantal basisoefeningen de meest belangrijke elementen van hun rijvaardigheid te laten testen.

Rijvaardigheidstest

100 motorrijders kunnen in een vervolg hierop een rijvaardigheidstest op de openbare weg, in het reële verkeer, afleggen en nog eens 200 deelnemers krijgen de mogelijkheid om via een extra screening opvallende zwakheden aan te pakken. Motorrijders worden bovendien ook gemotiveerd om deel te nemen aan rijopleidingen defensief motorrijden zoals ‘Ready to Ride’, meldt politics.be.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.