motorrijles

Bovag: Nederland enige land waar A1 verplicht is voor A2

Volgens BOVAG en RAI Vereniging bestaat er een interpretatieverschil tussen de verschillende Europese lidstaten in de uitvoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn. Nederlandse motorrijders moeten daardoor als enige in de EU motorrijbewijs A1 halen voordat ze met A2 mogen beginnen. Zij hebben minister Schultz van Haegen om uitleg gevraagd.

De afwijkende uitvoering in Nederland is mogelijk het gevolg van een andere interpretatie van de originele Engelse tekst van de Derde Rijbewijsrichtlijn voor motorrijbewijzen. Hierdoor mogen 20-jarige motorrijders vanaf 19 januari 2013, wanneer de wetgeving in werking treedt, niet direct examen doen in de A2-categorie. In alle andere EU-lidstaten kan dat wel, meldt Bovag.

Rijbewijs

Nederlanders jonger dan 24 jaar moeten nu drie rijbewijzen halen wanneer zij een zware motor willen besturen. Het rijbewijs voor elke opvolgende categorie kan pas worden gehaald nadat twee jaar ervaring is opgedaan met de voorgaande lichtere categorie.

De minimumleeftijden voor de verschillende categorieën worden in Nederland: 18 jaar voor categorie A1, 20 jaar voor categorie A2 en 22 jaar voor categorie A. Wanneer 20-jarigen en ouder rechtstreeks toegang tot A2 willen, moeten zij 3 examens afleggen:Theorie A, AVB en AVD.

EU

Nederland bepaalt als enige EU-lidstaat dat zonder rijbewijs A1 geen rijbewijs A2 kan worden gehaald. Categorie A kan overigens ook rechtsreeks worden gehaald door kandidaten van 24 jaar en ouder. Zij hoeven dan niet eerst rijbewijs A1 en A2 te halen.

BOVAG en RAI concluderen dat de originele Engelse tekst, die bepalend is voor de omzetting in de Nederlandse wetgeving, de mogelijkheid geeft om op 20 jarige leeftijd direct een A2 rijbewijs te halen. Daarom hebben BOVAG en RAI de minister verzocht dat zo snel mogelijk 20-jarigen direct toegang krijgen tot het motorrijbewijs A2 en rekenen hierbij op begrip van het ministerie.

Derde Rijbewijsrichtlijn

Overigens was er tijdens de aanname van de Derde Rijbewijsrichtlijn sprake van een grove blunder van de ambtenarij. De griffie had een handtekening van CDA-Kamerlid Sander de Rouwe over het hoofd gezien. De voorzitter wist hierdoor niet dat De Rouwe er nog iets over wilde zeggen en het voorstel werd definitief aangenomen.

Lees ook: ‘Derde Rijbewijsrichtlijn aangenomen door fout griffie’

Auteur: Bart Pals

10 reacties op “Bovag: Nederland enige land waar A1 verplicht is voor A2”

Henk van der Eerden|01.12.12|15:43

Tevens is het ook nog eens ontzettend stom, dat een leerling die ouder is dan 24 wel op examen mag voor het rijbewijs A, maar niet voor zijn rijbewijs A2, als hij of zij dat zou willen….
Nee ook die oudere leerling, al zou hij 60 zijn, moet dan gewoon eerst op een 125 cc-tje zijn A1 rijbewijs halen, en daarna lekker nog een keertje examen doen voor zijn A2 rijbewijs….
Hoe stom kun je dan toch zijn….

Mohamed Kissami|01.12.12|20:11

Beste Henk, denk je nou echt dat men oprecht bezig is. Ze zijn helemaal niet stom, want ze hebben weer een incasseer moment erbij onder het mom van: “ter bevordering van veiligheid’.

Christine Karman|05.12.12|15:54

“een groffe blunder”. Tsjonge. Dat is wel een grove blunder in de tekst.

Redactie|05.12.12|16:31

@Christine: bedankt voor je oplettendheid. Gewijzigd.

Hennie Boumans|06.12.12|11:04

Mijn dochter heeft moeten stoppen met het halen van A2,omdat ze de komende 2 jaar geen examenmotor hebben voor die categorie
Ze moet nu wachten tot ze 24 is,en nu komen ze met dat het een fout is in Nederland.
Theorie-examen heeft ze gehaald (nu dus voor niets) en nu komt er misschien dat ze wel op een A2 motor kan lessen.
Ik vind dit een grote fout,dit is voor velen geld weg gooien
Hopen dat hier snel duidelijkheid in komt.

H.Boumans. .

Bob Walter|06.12.12|11:52

De Bovag heeft weer eens goed zitten slapen met de veranderingen voor de motor, nu pas reageren heeft geen zin TRAAG, TRAAG, TRAAG
ik ben blij dat ik mijn lidmaatschap een paar jaar geleden heb opgezegd, het heeft totaal geen toegevoegde waarde!

in en in triest
bij de voorlichting nog aan gegeven dat het niet klopt

Berry de Vries|16.01.13|09:48

Het is niet te bevatten hoe jammerlijk dit kan zijn voor mij en andere die maandag/gisteren en vandaag te horen kregen dat het examen word uitgesteld tot NA 19 Jan 2013.

Ik ben 21 jaar en mag dus de komende 2 jaar gaan rijden op een opgevoerde brommer (90km/pu en 11kw)

Ik kan me niet voorstellen dat jongeren onder de 24 jaar veel geld en moeite gaan besteden aan een “AM+” rijbewijs.

Rick Van de Graaf|31.01.13|23:59

Beste Henk van der Eerden,
jouw reactie klopt niet met het artikel wat er boven staat. het is inderdaad wel zo dat iemand van zoals je zelf schrijft 60 jaar niet eerst het A2 rijbewijs kan halen, maar dit betekend niet dat hij/zei op een 125cc-tje moet beginnen,want als je het artikel goed leest dan kun je er duidelijk uit halen dat iedereen van boven de 24 jaar direct het A rijbewijs kan halen en daarmee dus alle motoren mag rijden

Henk van der Eerden|02.02.13|13:41

Hallo Rick,

Dat iemand boven de 24 rechtstreeks zijn A-rijbewijs kan halen snap ik ook wel, waar het om gaat is dat iemand die ouder is als 24 en niet zo groot is en niet met een A-fiets om kan gaan, dus niet kan beginnen met een A2 rijbewijs…hij moet dan dus eerst zijn A1 rijbewijs halen, snap je.?
Die mensen haken dus dan ook gewoon af, weer een leerling minder…

Groetjes Henk van der Eerden

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.