Melanie Schultz van Hagen, minister, Infrastructuur

Minister wil gratis CBR-examens voor motorkandidaten na sneeuw

Het CBR bekijkt of motorkandidaten die wegens de slechte weersomstandigheden onder de nieuwe regels van de Derde Rijbewijsrichtlijn vallen, tegemoet gekomen kunnen worden met gratis examens. Minister Schultz van Haegen (IenM) heeft de opdracht dit te onderzoeken aan het CBR gegeven. Het is juridisch niet mogelijk om deze leerlingen oude examens af te nemen en rijbewijzen af te geven onder de oude regeling.

Wegens de slechte weersomstandigheden zijn in totaal 1288 rijexamens voor het motorrijbewijs uitgesteld. Van die 1278 uitgestelde A-examens waren er 1132 kandidaten die op 1-1-2012 al tenminste 18 jaar waren en daarmee minimaal twaalf maanden de tijd hebben gehad het examen oude stijl succesvol af te ronden. Voor hen die dat niet gelukt is, geldt dat zij nu alleen op een lichtere motor examen mogen doen.

Derde Rijbewijsrichtlijn

Leerlingen die jonger zijn dan 24 jaar en niet voor 19 januari hun rijbewijs hebben gehaald, vallen immers voortaan onder de regels van de Derde Rijbewijsrichtlijn. Dat betekent onder meer dat zij minimaal 24 jaar moeten zijn om A-onbeperkt te mogen halen. Dat mag ook vanaf hun 22e als zij in het bezit zijn van zowel A1 als A2.

“Ik ben bereid te laten onderzoeken of het mogelijk is de gedupeerde motorrijders financieel tegemoet te komen in de kosten die zij hebben doordat zij onder de nieuwe regeling komende jaren extra examens moeten afleggen ten opzichte van de oude regeling. Ik denk daarbij aan gratis examens. Ik heb het CBR verzocht deze optie op zeer korte termijn verder uit te werken”, antwoordt minister Schultz op vragen van PVV’er De Graaf.

Overgangsregeling

Het is niet mogelijk een overgangsregeling voor deze leerlingen te treffen, schrijft de minister. “Maar ook als een overgangsregeling juridisch wel mogelijk zou zijn geweest, dan zou de uitvoering daarvan zeer complex zijn geworden omdat het rijbewijs uitgiftesysteem volledig geautomatiseerd is. De software zou aangepast moeten worden om een nieuwe doelgroep in het systeem toe te voegen. Dat is een tour de force omdat voorkomen moet worden dat deze systeemaanpassing het reguliere uitgifteproces verstoort.”

Aan de betrouwbaarheid daarvan worden hoge eisen gesteld, ook omdat het rijbewijs een identificatiebewijs is. Aanpassing van de sofware betekent dan ook het maken van een functioneel ontwerp, bouwen van de aanpassing, testen en een integrale ketentest. Dit kan maanden duren en komt daarmee te laat voor de huidige groep examenkandidaten.

Examenkandidaten

Om de examenkandidaten zoveel mogelijk van dienst te zijn vóór 19 januari heeft het CBR al in een vroeg stadium maximaal ingezet op goede voorlichting. Zo heeft het CBR sinds begin vorig jaar uitgebreid gecommuniceerd over de nieuwe wetgeving, via de website en rechtstreeks met potentiële examenkandidaten en rijscholen.

Daarbij is steeds gewaarschuwd niet te lang te wachten met het reserveren van de praktijkexamens vanwege de grote drukte in de aanloop van de inwerkingtreding van de richtlijn en het risico van slecht weer in januari. Ook heeft het CBR speciale voorlichtingsbijeenkomsten georganiseerd met rijschoolhouders, politie en brancheorganisaties.

CBR

In 2012 hebben zich 72% meer kandidaten voor een examen aangemeld dan in 2011. Het CBR heeft in het laatste half jaar 8000 uur overwerk ingezet om de verwachte piek voor 19 januari op te vangen. Hierbij ging het vooral om jonge aankomende motorrijders die nog even snel hun rijbewijs A-onbeperkt wilden halen.

Bart Pals

Auteur: Bart Pals

6 reacties op “Minister wil gratis CBR-examens voor motorkandidaten na sneeuw”

Peter de Klein|31.01.13|11:51

hallo wat is dat voor onzin wat die minister verteld als een examen uitgesteld is wordt er toch altijd een ander examen GRATIS gepland, die wil zeker een wit voetje halen bij de kandidaten die nog voor 19 januari op moesten of is ze bang voor vragen in de kamer.
Jammer heel zwak

Dennie Peereboom|31.01.13|12:35

@peter, even goed lezen wat er staat ;)
er wordt hier mee bedoeld dat wanneer een kandidaat waarvan het examen is uitgesteld waardoor hij nu eerst a1 moet halen, een vergoeding zou moeten krijgen voor het examen A2 en eventueel A omdat deze kandidaat deze kosten mogelijk niet zou hebben gehad als het weer de afgelopen weken beter was geweest. Dit heeft dus helemaal niks met een her examen te maken.

Dennie Peereboom|31.01.13|12:38

De laatste zin klopt trouwens niet. Ik bedoelde er mee.dat dit dus niks met een gratis uitstel examen te maken heeft omdat dit inderdaad al standaard geregeld is

Peter de Klein|31.01.13|16:40

dan is het nog belachelijk iedereen wist van te voren zowel de rijschool als de leerling dat hij als hij in de nieuwe regeling viel het risico liep dat dit kon gebeuren, hebben ze mischien in brussel het verkeerde jaar getijde uit gekozen voor de derde europese richtlijn.
en dan nog iets dat de minister zich maar hard maakt dat je ook in de a2 klasse in kan stappen net als veel landen in de europese unie wel doen daar hebben we tenminste iets aan

Marco Tylanus|31.01.13|17:34

Te zielig voor woorden gewoon.
Uiteraard wist iedereen wat de laatste datum zou zijn.
Laat je het op het laatste moment aankomen dan heb je volgens mij gewoon pech.
We zitten nog steeds in een crisis, niet de tijd om kadootjes weg te geven aan mensen die het er zelf op aan hebben laten komen.
Ook vreemd dat de minister hier denkt een mening over te moeten hebben.
Als minister zijn er dacht ik wel belangrijker zaken om je mee bezig te houden.

M.Vr.Gr.Marco.

Natasha Gijzen|31.01.13|20:38

Belachelijk! Dan hadden de leerlingen eerder moeten beginnen met lessen, het is immers al wat jaren bekend!!!!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.