motorrijles, rijinstructeur

Politie: motortraining na ‘winterstop’ geen overbodige luxe

motorrijles, rijinstructeur

Tweeëndertig motorrijders kunnen in aanmerking komen voor motortraining onder leiding van politiemotorinstructeurs als ze vijf verkeersvragen foutloos beantwoorden. De politie wil met dit initiatief het nut en de noodzaak van een goede voorbereiding van een nieuw motorseizoen nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Zichtbaarheid, rijvaardigheid en een goede technische staat van de motor moet daarbij hoog in het vaandel staan.

Een goede voorbereiding, die gepaard kan gaan met een motortraining bij de diverse instanties en rijscholen, is een vereiste voor een veilig motorseizoen.

Rijvaardigheidstraining

Het idee van de politie om motortrainingen onder de aandacht te brengen van deze doelgroep is ontstaan naar aanleiding van Oostenrijkse en Britse projecten. Politiekorpsen uit deze landen zagen het aantal ongevallen onder motorrijders met dodelijke afloop stijgen en organiseerden rijvaardigheidstrainingen. In het ‘actieplan verbetering verkeersveiligheid motorrijders’ van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is dit één van de zeven aanbevelingen.

De politie vestigt met de actie de aandacht op het nieuwe motorseizoen, om zowel de motorrijder als de overige verkeersdeelnemers ervan bewust te maken dat deze periode er weer aankomt.
Rond de maand april is de ‘winterstop’ ten einde en verschijnen weer meer motorrijders op de weg. Motorrijders zijn relatief kwetsbaar en lopen daarom vaak letsel op wanneer zij betrokken zijn bij een ongeval. Zien en gezien worden is hierbij letterlijk van levensbelang.

Ongevallen

Onder motorrijders vallen – naast slachtoffers door een aanrijding met ander verkeer – ook veel slachtoffers als gevolg van eenzijdige ongevallen. De laatste jaren is overigens een daling waarneembaar. De stijging vond voornamelijk plaats in de groep van 20 tot 30 jaar van 15 naar 19. Onder de 20 jaar vielen er in 2011 geen dodelijke slachtoffers onder motorrijders.

Motorrijders mogen dan een stoer imago hebben, ze zijn wel kwetsbare verkeersdeelnemers. Ze raken, gelet op het aantal gereden kilometers, vaker betrokken bij een ongeval. Als automobilisten hen niet zien, zijn motorrijders afhankelijk van externe omstandigheden hoe ze het er vanaf brengen.

Rijvaardigheidstraining

Een goede voorbereiding, voordat de motor van stal wordt gehaald na de ‘winterstop’ is een vereiste. Motorrijders die de eerste voorjaarsrit maken, doen er goed aan hun motor eerst rijklaar te (laten) maken, een rijvaardigheidstraining te volgen en goede, zichtbare en beschermende kleding te dragen. Een aanvullend advies van de politie is om de eerste rit niet in groepsverband te gaan rijden.

Om voor de training op vrijdag 5 april 2013 in aanmerking te komen dienen vijf  vragen foutloos te worden beantwoord. Uiteindelijk komen 32 motorrijders in aanmerking voor een training door motorinstructeurs van de politie op het politie-oefen-centrum in Lelystad. De prijsvraag sluit dinsdag 19 februari 2012 om 12.00 uur.

Doe via deze link mee met de actie.

Ongevallencijfers

Ongevallencijfer, SWOV, motor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Politie: motortraining na ‘winterstop’ geen overbodige luxe”

Youran van Ark|19.02.13|18:25

En dat lees ik nu pas! jammer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Politie: motortraining na ‘winterstop’ geen overbodige luxe | RijschoolPro
motorrijles, rijinstructeur

Politie: motortraining na ‘winterstop’ geen overbodige luxe

Tweeëndertig motorrijders kunnen in aanmerking komen voor motortraining onder leiding van politiemotorinstructeurs als ze vijf verkeersvragen foutloos beantwoorden. De politie wil met dit initiatief het nut en de noodzaak van een goede voorbereiding van een nieuw motorseizoen nadrukkelijk onder de aandacht brengen. Zichtbaarheid, rijvaardigheid en een goede technische staat van de motor moet daarbij hoog in het vaandel staan.

Een goede voorbereiding, die gepaard kan gaan met een motortraining bij de diverse instanties en rijscholen, is een vereiste voor een veilig motorseizoen.

Rijvaardigheidstraining

Het idee van de politie om motortrainingen onder de aandacht te brengen van deze doelgroep is ontstaan naar aanleiding van Oostenrijkse en Britse projecten. Politiekorpsen uit deze landen zagen het aantal ongevallen onder motorrijders met dodelijke afloop stijgen en organiseerden rijvaardigheidstrainingen. In het ‘actieplan verbetering verkeersveiligheid motorrijders’ van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu is dit één van de zeven aanbevelingen.

De politie vestigt met de actie de aandacht op het nieuwe motorseizoen, om zowel de motorrijder als de overige verkeersdeelnemers ervan bewust te maken dat deze periode er weer aankomt.
Rond de maand april is de ‘winterstop’ ten einde en verschijnen weer meer motorrijders op de weg. Motorrijders zijn relatief kwetsbaar en lopen daarom vaak letsel op wanneer zij betrokken zijn bij een ongeval. Zien en gezien worden is hierbij letterlijk van levensbelang.

Ongevallen

Onder motorrijders vallen – naast slachtoffers door een aanrijding met ander verkeer – ook veel slachtoffers als gevolg van eenzijdige ongevallen. De laatste jaren is overigens een daling waarneembaar. De stijging vond voornamelijk plaats in de groep van 20 tot 30 jaar van 15 naar 19. Onder de 20 jaar vielen er in 2011 geen dodelijke slachtoffers onder motorrijders.

Motorrijders mogen dan een stoer imago hebben, ze zijn wel kwetsbare verkeersdeelnemers. Ze raken, gelet op het aantal gereden kilometers, vaker betrokken bij een ongeval. Als automobilisten hen niet zien, zijn motorrijders afhankelijk van externe omstandigheden hoe ze het er vanaf brengen.

Rijvaardigheidstraining

Een goede voorbereiding, voordat de motor van stal wordt gehaald na de ‘winterstop’ is een vereiste. Motorrijders die de eerste voorjaarsrit maken, doen er goed aan hun motor eerst rijklaar te (laten) maken, een rijvaardigheidstraining te volgen en goede, zichtbare en beschermende kleding te dragen. Een aanvullend advies van de politie is om de eerste rit niet in groepsverband te gaan rijden.

Om voor de training op vrijdag 5 april 2013 in aanmerking te komen dienen vijf  vragen foutloos te worden beantwoord. Uiteindelijk komen 32 motorrijders in aanmerking voor een training door motorinstructeurs van de politie op het politie-oefen-centrum in Lelystad. De prijsvraag sluit dinsdag 19 februari 2012 om 12.00 uur.

Doe via deze link mee met de actie.

Ongevallencijfers

Ongevallencijfer, SWOV, motor

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Politie: motortraining na ‘winterstop’ geen overbodige luxe”

Youran van Ark|19.02.13|18:25

En dat lees ik nu pas! jammer.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.