motorexamen, CBR, examinator

18 procent meer nieuwe motorrijders in 2012, veel vrouwen

VIDEO – Het aantal vrouwen tot 24 jaar dat vorig jaar het motorrijbewijs behaalde steeg met bijna 50 procent ten opzichte van 2011. Verder blijkt uit een inventarisatie van voorlopige cijfers van het CBR dat afgelopen jaar circa 31.500 mensen slaagden voor het motorrijexamen. Dat is circa 18 procent meer dan in 2011 en het hoogste aantal sinds 2002. De helft van het aantal nieuwe motorrijders in 2012 betrof jongeren tot 24 jaar.

De animo onder de jonge aspirant-motorrijders is toe te schrijven aan een wijziging in de regels per 19 januari 2013. Tot die datum konden jongeren tot 21 jaar volstaan met een rijopleiding en examens op een ‘lichte’ motor; met het bijbehorende rijbewijs kon men na twee jaar automatisch op een motorfiets met onbeperkt vermogen stappen.

Motorrijbewijs

Voor iedereen aan wie vóór 19 januari 2013 het motorrijbewijs is afgegeven, gelden die oude regels. Sinds die datum mag met 17 jaar al worden begonnen met rijles op een nieuwe categorie lichte motor (“A1”, maximaal 125 cc cilinderinhoud en 11 kW vermogen); op de 18e verjaardag mag praktijkexamen worden gedaan en na minstens twee jaar kan men na een nieuw examen categorie A2 verwerven (maximaal 35 kW vermogen).

Weer twee jaar later, of vanaf 24 jaar, kan examen worden afgelegd voor categorie A, waarmee een motorfiets met onbeperkt vermogen mag worden bestuurd. De definitieve examencijfers van alle voertuigcategorieën worden medio maart gepubliceerd in het jaarverslag van het CBR.

Motorrijscholen

De verwachting is dat motorrijscholen het de komende jaren flink moeilijker zullen hebben. Alle kandidaten die het afgelopen jaar extra zijn geweest, komen de volgende jaren niet meer. Bovendien zorgt de aanscherping van de leeftijdsgrens naar 24 jaar voor direct onbeperkt vermogen voor een forse verkleining van het aantal potentële leerlingen.

Bekijk de uitzending van het NOS Journaal over dit onderwerp:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.