Motorrijders rijden veiliger na volgen risicotraining

Het volgen van een verkeerstraining gericht op het herkennen van gevaarlijke situaties helpt motorrijders om veiliger te gaan rijden. Dat blijkt uit het onderzoek BikeSense van SWOV, Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid.

In de studie evalueerde SWOV de eendaagse Voortgezette Rijopleiding – Risico (VRO Risico) van KNMV (Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging). Bij veel motortrainingen ligt de nadruk op vaardigheden om aan gevaarlijke situaties te ontsnappen, zoals slippen of een noodstop maken. Daardoor kunnen sommige motorrijders zichzelf gaan overschatten en meer risico’s nemen in het verkeer. In VRO Risico draait het om inzicht krijgen in het herkennen van gevaren en die waar mogelijk voorkomen.

De evaluatie maakt deel uit van het ‘ Actieplan verbetering verkeersveiligheid motorrijders’ van het ministerie van Infrastructuur en Milieu.

Getrainde en ongetrainde groep

Ten behoeve van het onderzoek volgde SWOV twee groepen motorrijders, in totaal 222 deelnemers. De ene groep volgde wel een VRO Risico training, de andere niet. Uit een praktijkrit na een paar maanden bleek dat de getrainde groep alerter was op gevaren en veiliger reed dan de ongetrainde groep. De getrainde motorrijders hadden zelf overigens niet het idee dat ze veiliger waren gaan rijden.

Om te kunnen vaststellen of een training gericht op risico’s ook leidt tot minder ongevallen met motorrijders gaat SWOV nog een vervolgonderzoek doen.

Investering

Arjan Everink, hoofd Verkeer en Rijopleidingen van de KNMV, vindt de resultaten van het eerste onderzoek niettemin al bemoedigend. “We zijn altijd aan het kijken hoe we de motorrijder meer bewustzijn en daarmee meer plezier en veiligheid kunnen bieden. Ik zie de uitkomst van dit onderzoek dan ook als een resultaat van onze jarenlange investering die we met veel passie voor het motorrijden hebben gedaan.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Motorrijders rijden veiliger na volgen risicotraining | RijschoolPro