rijles, motor

Coulanceregeling minister kost Staat ruim 130.000 euro

De coulanceregeling voor A- en BE-praktijkexamenkandidaten kost de overheid nu al ruim 130.000 euro. Tot nu toe hebben 885 kandidaten zich aangemeld. Minister Melanie Schultz van Haegen (IenM) besloot tot een onverplichte tegemoetkoming van 150 euro per kandidaat over te gaan nadat een groot aantal A- en BE-leerlingen in december en januari geen examen konden doen vanwege het slechte weer. Zij waren daardoor aangewezen op het examentraject van de nieuwe rijbewijsrichtlijn.

In mei stuurde het CBR 1.316 brieven met een aanmeldformulier naar gedupeerde kandidaten. Voor het motorexamen AVD kwamen 946 kandidaten in aanmerking voor de tegemoetkoming. Voor de examens AVB en BE waren dit 21 en 349 kandidaten. Binnen twee weken hebben al 885 personen het formulier ingevuld en teruggestuurd. Wanneer alle 1.316 gedupeerden reageren, bedraagt de totale kostenpost voor de overheid 197.400 euro.

Tegemoetkoming

Minister Schultz van Haegen ging over tot de coulanceregeling nadat de Kamer had gevraagd om een mogelijke tegemoetkoming in de vorm van gratis examens. Hetgeen volgens de minister niet haalbaar is met het huidige examensysteem.

Door de invoering van de Derde Rijbewijsrichtlijn moesten kandidaten meerdere examens afleggen om over dezelfde bevoegdheden te beschikken als voor 19 januari. Ook kregen rijbewijs BE-kandidaten na een geslaagd examen een rijbewijs waarmee minder zware aanhangwagens getrokken mogen worden.

Kandidaten

“De minister hoefde niet voor een regeling te kiezen, maar besloot een geste te maken naar de mensen die geen examen hebben gedaan”, verklaarde Coen Sleddering woordvoerder van het CBR eerder.

Volgens het CBR wordt er over het algemeen positief gereageerd op de tegemoetkoming van 150 euro die kandidaten op hun rekening ontvangen. Om in aanmerking te komen voor de coulanceregeling kunnen gedupeerden nog tot 15 augustus 2013 het aanvraagformulier terugsturen.

Karlien Korebrits

Lees ook: “Minister biedt 150 euro voor gedupeerde rijexamenkandidaten”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Karlien Korebrits

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.