motor, CBR, Venlo, AVB

Campagne geeft duidelijkheid over categorieën motorrijbewijs

Om potentiële motorrijders meer duidelijkheid te geven over de vorig jaar nieuw ingevoerde categorieën van het motorrijbewijs, is in opdracht van het ministerie van IenM een voorlichtingscampagne gestart. Overheid, verkeers(veiligheids)organisaties en belangenorganisaties die in het zogenaamde Motorplatform samenwerken, proberen onder andere met een digitale flyer de gevolgen van de nieuwe rijbewijsrichtlijn voor eventuele motorleerlingen inzichtelijker te maken. “Want beginnende motorrijders moeten op weg geholpen worden”, zo wordt gesteld.

“De derde Europese richtlijn rijbewijzen is zó complex, dat het er niet bepaald duidelijker op is geworden”, zo laat Bastiaan Pigge van Veilig Verkeer Nederland weten. “Daar willen wij als onderdeel van het Motorplatform iets aan doen. Wij geven een aanzetje, maar het is uiteindelijk een de rijscholen en dealers om de informatie verder uit te dragen.”

Motorrijbewijs

Sinds 19 januari 2013 gelden nieuwe regels voor het motorrijbewijs. Er zijn drie verschillende categorieën: A1, A2 en A onbeperkt. Die categorieën zijn gekoppeld aan leeftijdsgroepen en cilinderinhouden. Sinds de invoering van de richtlijn kan een leerling bijvoorbeeld pas het rijbewijs A2 (minimaal 25 kW en maximaal 35 kW en minder dan 0,1 kW per kg) halen als hij minimaal 20 jaar oud is en minimaal 2 jaar het rijbewijs A1 voor de lichte motor (maximaal 125 cc, maximaal 11 kW en minder dan 0,1 kW per kg) heeft.

“Maar door het in januari ingevoerde ‘faserijbewijs’ is het er niet eenvoudiger op geworden om je weg te vinden in alle soorten motorrijbewijzen”, zo stelt de VVN-woordvoerder. “De nieuwe regels scheppen verwarring, roepen vragen op en schrikken potentiële motorrijders af. De in het Motorplatform samenwerkende organisaties beginnen daarom met een campagne om alle onduidelijkheden over de verschillende soorten rijbewijzen weg te nemen.”

Richtlijn

Door middel van een digitale flyer moeten potentiële motorrijders inzicht krijgen in de nieuwe categorieën. “Daarnaast kunnen rijscholen en motordealers via de bij ons aangesloten branchevereniging informatiepakketten met brochures en posters aanschaffen. De brochure is voor de motorconsument een handig hulpmiddel bij het maken van de juiste keuze”, aldus VVN.

In de flyer is een overzicht gemaakt van informatie met betrekking tot de verschillende categorieën, rijlessen en theorie- en praktijkexamens. Ook is informatie over de overgangsperiode voor personen met een ‘oud’ motorrijbewijs in het digitale document opgenomen.

Branche

De motorrijschoolbranche had het zwaar te verduren het afgelopen jaar, zo blijkt uit kwartaalcijfers van het CBR. In 2013 werden via het AVD-examen 18.558 motorrijders met een diploma afgeleverd, ruim 40 procent minder dan in 2012. Het Motorplatform wil met het overzichtelijk maken van de informatie niet alleen méér duidelijkheid geven, ook wil het overlegorgaan de drempel verlagen om aan een motoropleiding te beginnen. “We hopen dan ook dat rijscholen en dealers de boodschap overnemen.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.