administratie

Nieuwe lastenverlichting is een wassen neus voor rijschool

Nederland en andere EU-landen mogen kleine bedrijven vrijstellen van de plicht om een jaarrekening op te stellen. Het Europees Parlement heeft dat woensdag besloten. De vraag is alleen of de gemiddelde rijschoolhouder hier iets mee op schiet?

Het gaat om zelfstandig ondernemingen die minder dan tien werknemers hebben en een balanstotaal lager dan een half miljoen euro, net zoals veel rijschoolhouders.
De jaarrekening geeft een overzicht van de financiële situatie van een bedrijf. Het bestaat uit een balans, een resultatenrekening of winst- en verliesrekening, een toelichting en soms ook een accountantsverklaring. De meeste ondernemers moeten de jaarrekening deponeren bij de Kamer van Koophandel.

Het Europees Parlement wil hiermee de administratieve lasten voor ondernemers verlichten. Echter, bedrijven moeten om fiscale en statistische redenen de gegevens toch bijhouden. De jaarrekening wordt echter vaak gebruikt bij het invullen van de inkomsten belasting.

Kredietverlening wordt bovendien nog moeilijker als de financiële instellingen niet over een jaarrekening beschikken. De fiscus zal er trouwens ook naar vragen. Het enige voordeel is er voor de rijschoolhouder met een BV. Hij hoeft zijn jaarrekeningen niet langer meer openbaar toegankelijk te maken.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.