pensioen, advies

AFM: pensioenadvies aan rijschoolhouders is onder de maat

AMSTERDAM – De kwaliteit van pensioenadvies aan het midden- en kleinbedrijf, waartoe ook rijschoolhouders behoren, is in ruim driekwart van de gevallen onder de maat. Dat heeft de Autoriteit Financiële Markten (AFM) donderdag bekendgemaakt.

“Pensioenadviseurs winnen te weinig informatie in, de adviezen passen niet bij de wel ingewonnen informatie en de adviezen worden niet goed vastgelegd”, aldus de toezichthouder.

Van de onderzochte financieel dienstverleners scoort 31 procent zeer slecht, 44 procent slecht, 19 procent matig en maar 6 procent redelijk in hun pensioenadvisering aan werkgevers. “Bij een aantal individuele onderzoeken naar de advisering is de uitkomst zo slecht dat de AFM mogelijk formele maatregelen zoals boetes zal opleggen”, aldus de AFM.

Volgens de toezichthouder winnen pensioenadviseurs onvoldoende informatie in over de financiële positie, risicobereidheid, doelstellingen en kennis en ervaring van de werkgever. Daarnaast sluit het advies aan de werkgever onvoldoende aan bij de informatie die wel is ingewonnen. “Door slechte advisering kunnen werknemers in het MKB pensioenregelingen krijgen die niet voldoen aan de gewekte verwachtingen”, aldus de AFM.

Een grote groep adviseurs heeft onvoldoende praktische pensioenkennis omdat zij slechts enkele keren per jaar pensioenadvies geven. De AFM wil dat de eisen voor pensioenadvisering omhoog gaan. Nu gelden ‘slechts beperkte deskundigheidseisen’.

De AFM beoordeelde bij zestien pensioenadviseurs, aan de hand van 42 adviesdossiers, de kwaliteit van de pensioenadviezen. Per dossier nemen gemiddeld 34 werknemers deel aan het pensioenproduct.

(ANP)

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.