geld

De gevolgen van een noodgreep uit het eigen pensioen

geld

Veel rijschoolhouders hebben het moeilijk, zo bleek uit de Bovag Conjunctuurpeiling. Het aanbreken van het pensioenpotje zou tijdelijk uitkomst kunnen bieden om het hoofd even boven water te houden. Maar wat zijn dan de fiscale gevolgen indien u een BV heeft? Z24 legt het voor u uit.

Opbouwen van pensioen in je eigen BV is een mooie vorm van belastinguitstel. De opbouw van de pensioenvoorziening vormt ieder jaar een aftrekpost voor je BV.  Terwijl je geen geld uitgeeft. Pas wanneer je met pensioen gaat, dan moet de BV aan jou geld uitkeren. Om dat geld tegen die tijd te hebben, kan de BV natuurlijk gaan sparen. Maar sommigen kiezen ervoor in het begin alleen bedragen boekhoudkundig te reserveren.

De belasting wordt pas betaald als het pensioen start met uitkeren. Over de uitkeringen betaal je inkomstenbelasting. Behalve dat dat pas na een heleboel jaar gebeurt, zodat je rendement over het hele bedrag hebt gehad, kan ook het belastingtarief lager zijn. Vanaf 65 jaar is namelijk het inkomstenbelastingtarief lager dan vóór 65.

Aan die voordelen zijn natuurlijk wel wat voorwaarden verbonden. Zo mag je als rijschoolhouder niet zomaar afzien van pensioen. Als ‘gewone’ werknemer zou je dat natuurlijk helemaal niet doen. Maar als ondernemer met een BV zou je denken: als het geld er toch niet is, waarom moet dan de pensioenvoorziening toch nog in stand blijven in de boekhouding?

Een ondernemer kan eigenlijk alleen afzien van zijn pensioen uit de BV als die aanspraak ‘niet voor verwezenlijking vatbaar’ is. Dat geldt dus als de BV echt helemaal leeg is of bijvoorbeeld alleen nog maar schulden heeft. De rijschool is failliet en er zit ook niets meer aan te komen aan opbrengsten.

Maar als de BV leeg is doordat je zelf eerder geld eruit hebt opgenomen, ligt het lastiger. Dan kan de fiscus zeggen dat je het pensioen feitelijk al hebt opgenomen. In het ergste geval moet je dan in één keer inkomstenbelasting betalen over de hele pensioenvoorziening. Ben dus voorzichtig en vraag vooraf advies aan de boekhouder.

Bron: Z24

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.