file, auto, snelweg, verzekering

Kwart miljoen auto’s zonder verzekering in Nederland

ZOETERMEER – De Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) gaat in oktober hard aan de slag om het aantal onverzekerde auto’s op de weg terug te dringen. Op dit moment zijn er zo’n 250.000 auto’s in Nederland waarvoor geen aansprakelijkheidsverzekering is afgesloten.

De RDW zal de eigenaren van de als onverzekerd geregistreerd staande auto’s aanschrijven, zodat zij zich alsnog kunnen verzekeren of hun gegevens kunnen laten corrigeren.

Risico

Dat gaat lang niet in alle gevallen om mensen die hun auto niet willen verzekeren. Er zijn ook mensen die bij de gewone verzekeringsmaatschappijen niet meer geaccepteerd worden voor een autoverzekering. Die vinden het risico van het verzekeren van deze mensen gewoon te groot, en ze hebben geen acceptatieplicht.

De klant kan dan terecht bij Rialto, een verzekeraar speciaal voor de probleemgevallen met autoverzekeringen. Als ze dat niet weten, of de premie – die natuurlijk veel hoger is dan bij de gewone autoverzekering – niet willen accepteren, dan rijden ze dus onverzekerd rond.  Indien de bestuurder dan een ongeluk veroorzaakt, is het maar de vraag of hij eventuele gedupeerden schadeloos kan stellen.

Lesauto verzekeren

Rijschoolhouders kunnen zich via het collectief Stichting Rijschool Belang aansluiten bij de collectieve autoverzekering speciaal voor rijscholen.

“Een hogere boete en eerst verzekeren en daarna pas overschrijven zou al een deel van het het probleem van de onverzekerde auto’s oplossen”, licht Roy van de Blaak van SRB toe. “We hebben gelukkig het Waarborgfonds voor die gevallen dat de auto van de tegenpartij niet is verzekerd.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Kwart miljoen auto’s zonder verzekering in Nederland”

Rijschool Bert de Vries|08.12.11|20:24

Goedendag,
Omdat ik binnenkort mijn auto met kenteken 01-XS-ZF
een paar uur in de week wil gaan gebruiken om autorijles
te geven wil ik van u weten of ik hiervoor mijn auto bij u
kan verzekeren waarin dit gedekt is. Bij mijn huidige
verzekering FBTO is dit niet mogelijk dus moet/wil ik
overstappen naar een andere verzekeringsmaatschappij.

Met vriendelijke groet,
B. de Vries

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.