benzinepomp, tanken, accijns, brandstof, diesel

Kabinet: Geen verhoging van accijns brandstof in 2011

DEN HAAG – Een verhoging van de brandstofaccijns is niet aan de orde. Dat stelt staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) maandag in een reactie op berichten dat het kabinet de accijnzen op benzine, diesel en LPG wil verhogen.

Aanleiding zijn opmerkingen van de Vlaamse minister-president Kris Peeters dit weekeinde. Hij voorspelde dat heel Nederland in Vlaanderen gaat tanken als het kabinet de accijns verhoogt. De PvdA trok daarover onmiddellijk aan de bel en wil opheldering van premier Mark Rutte.

Accijnsverhoging

Maar VVD-staatssecretaris Weekers zegt nu dat een accijnsverhoging in de toekomst alleen mogelijk is als andere landen hetzelfde doen.

In dat geval wordt de extra opbrengst volledig gebruikt om de motorrijtuigenbelasting en de belasting op nieuwe auto’s en motoren (bpm) te verlagen. Maar het kabinet zal de auto niet als melkkoe gebruiken, zegt Weekers.

Inkomstenderving

Weekers benadrukt dat het kabinet niet los van de buurlanden wil opereren. ”Nederlandse pomphouders in de grensstreek hoeven dus niet bang te zijn voor inkomstenderving en hun Belgische collega’s moeten zich ook niet rijk rekenen.’’

Volgend jaar worden de accijns, afgezien van de reguliere prijsindexatie, niet verhoogd. Het regeerakkoord voor de komende vier jaar spreekt wel van een extra accijnsverhoging in plaats van een kilometerheffing.

Lees ook: Regeerakkoord: Geen kilometerheffing, brandstof duurder

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Kabinet: Geen verhoging van accijns brandstof in 2011”

Eric|30.12.10|14:13

Frans Weekers is dus lekker betrouwbaar. Zie bericht op http://www.autogasrijders.nl.
Toch gaat het kabinet de accijns op benzine, diesel en lpg verhogen per 1 januari 2011.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.