belastingdienst

Kilometerregistratie voor rijschoolhouders wordt makkelijker

De kilometerregistratie voor rijschoolhouders is vereenvoudigd. De Belastingdienst heeft dit besluit genomen na overleg met de brancheorganisatie Bovag. In het vervolg kan worden volstaan met het dagelijks opschrijven van de dagelijkse begin- en eindkilometerstand in plaats van een administratie waarin alle bezochte lesplaatsen waren opgenomen.

De door de Belastingdienst verplichte rittenregistratie is bedoeld om aan te tonen dat er niet meer dan 500 km per jaar privé gebruik wordt gemaakt van een lesauto. Hierdoor blijft fiscale bijtelling achterwege.

Kilometerregistratie

Rijschoolhouders kunnen dit automatisch bijhouden via rijschoolsoftware, zoals Dation Dashboard, of handmatig. Rijinstructeurs  moesten daarvoor per dag de begin- en eindkilometerstand van hun lesauto vastleggen en bovendien een overzicht bijhouden van de lesplaatsen die zij achtereenvolgens hadden bezocht.

“Lange tijd was onduidelijk wat moest worden verstaan onder de lesplaatsen die achtereenvolgens zijn bezocht”, schrijft Bovag. “Zijn dit alle plaatsen waar men doorheen is gereden? Moet men alle namen van afritten die men passeert op de snelweg ook noteren? Dit is praktisch toch niet uitvoerbaar en strookt toch niet met het doel van de verkorte rittenregistratie?”

Leerlingadministratie

Het ministerie heeft daarom met Bovag afgesproken dat voortaan kan worden volstaan met de begin- en eindkilometerstand van de dag. Samen met de al bestaande leerlingadministratie moet dit de Belastingdienst een voldoende beeld geven van de verreden zakelijke kilometers.

Auteur: Bart Pals

20 reacties op “Kilometerregistratie voor rijschoolhouders wordt makkelijker”

Verkeersschool De Bogerd|30.05.11|11:23

Blij blij blij blij blij blij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Viatura.nl|31.05.11|21:34

Ik houd die zaken al jaren bij met RELIS.

Sagel Ecotraining|01.06.11|11:59

Scheelt weer 2 minuten per les!!!!

pompert|01.06.11|14:00

per wanneer?

Mario|01.06.11|15:51

dit is al een paar jaar zo en er is niks nieuws aan!!!!!

pompert|01.06.11|16:16

@mario dit is helemaal niet al een paar jaar zo!!! goed lezen!!

Mario|01.06.11|21:30

leuk zo’n forum. jaren zeg ik niks aangezien er meestal mensen met een laag iq reageren. Het is al een paar jaar zo en wie dat niet gelooft ook best!!! Ik hoef niet goed te lezen kwestie van weten, Einde discussie en mijn deelnemen aan het forum.

Viatura.nl|01.06.11|21:34

Ik weet het al niet anders dan 2005 ofzo..

nic|01.06.11|23:05

@ Mario!!! Je hebt gewoon gelijk dit is al jaren zo!
Lezen??? Bovag denkt weer iets leuks voor de rijschoolwereld te melden te hebben zeker leden verloren en moeten nieuwe zieltjes zien te winnen. Bovag is niet de grootste bond maar zeker de wispeltuurigste en dus weer raar dat zij aleen weer gehoord cq gevraagd worden.

Verkeersschool De Bogerd|01.06.11|23:08

Kan ik dat ergens zwart op wit krijgen, hetzij schriftelijk of via mail van een overheidsorgaan?

Y. van Ark|01.06.11|23:24

Doe dit al jaren op deze manier? Nog nooit wat over gehoord van onze vrienden in Apeldoorn.
Wel goed dat het simpel en inzichtelijk is gemaakt.
Leuker maken ze het niet maar wel makkelijker. TOP!

toon|01.06.11|23:50

nou mario, ik denk niet dat we je gaan missen…

Y. van Ark|01.06.11|23:53

Toontje lager aub.
Mario weet hoe het zit en het is al jaren zo.
Neem een goede boekhouder dan had deze jou dit kunnen vertellen.
Ofwel bijtelling onnodig!

John|02.06.11|11:45

Het is voor rij instructeurs al jaren heel simpel. Het enige wat er nu anders is, is dat je nu de bezochte lesplaatsen niet meer hoeft te vermelden. Scheelt toch al snel 30 seconden per dag. Dit stond overigens al maanden op de site van de belastingdienst. Deze manier mag al vanaf januari 2011 dus waarom de Bovag dit juist nu naar buiten brengt.Om de aabdacht af te leiden van het afschaffen belastingvoordeel energiezuinige auto’s misschien? Nee, uw belangen worden goed behartigd door deze club.

Bert|02.06.11|15:12

Nou, dit is echt “niet al jaren zo”….. Een collega heeft behoorlijk problemen met de belastingcontrole gehad. En dat terwijl we het al jaren op deze manier deden.

John|02.06.11|20:32

02.06.11 | 15:12 | Bert
Nou, dit is echt “niet al jaren zo”….. Een collega heeft behoorlijk problemen met de belastingcontrole gehad. En dat terwijl we het al jaren op deze manier deden.

Dit is zo vanaf 2002. Zie o.a. deze link.

http://www.loonheffing.nl/besluiten/CPP2002-2276M.htm

De laatste zin. Hierin staat: >>

John|02.06.11|20:33

>>

Tenslotte merk ik volledigheidshalve nog op dat in het besluit van 30 januari 2002, nr. DGB 2001/1744M, uit praktische overwegingen is goedgekeurd dat rij-instructeurs elke les kunnen beschouwen als één rit. Hierdoor hoeft in de rittenregistratie niet de gereden route vermeld te worden, maar er kan per werkdag volstaan worden met de begin- en eindstand van de kilometerteller en de vermelding van de lesplaatsen.

John|02.06.11|20:40

Het feit dat de collega dus “problemen” heeft gehad ligt aan het feit dat hij niet zo’n beste adviseur heeft gehad en een controleur die ook niet wist hoe het zat. Dat komt wel meer voor. Niet elke controleur kent de uitzondering voor rij instructeurs. Toch ben ik altijd verbaasd hoe slecht onze branche op de hoogte is van de geldende regels.

Bert|03.06.11|17:19

Het klopt dus;

NU; elke les = 1 rit
begin- eindstand noteren
alle lesplaatsen noteren.

In het vervolg hoef je alleen nog de begin- en eindstand van die dag in te vullen.

Carmelita|15.06.11|14:20

Wel belachelijk dat de Belastingdienst dit niet netjes uitdraagt naar alle rijscholen of de gehele branch. zo te lezen wordt er met 2 maten gemeten. Ook wij hebben in het verleden problemen gehad en een naheffingsaanslag door deze methode aan te houden.
Dat dit sinds 2002 al van kracht is. Nooit geweten terwijl ik toch alles over deze branche in de media goed in de gaten houd. Had ons een hoop geld bespaard.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kilometerregistratie voor rijschoolhouders wordt makkelijker | RijschoolPro
belastingdienst

Kilometerregistratie voor rijschoolhouders wordt makkelijker

De kilometerregistratie voor rijschoolhouders is vereenvoudigd. De Belastingdienst heeft dit besluit genomen na overleg met de brancheorganisatie Bovag. In het vervolg kan worden volstaan met het dagelijks opschrijven van de dagelijkse begin- en eindkilometerstand in plaats van een administratie waarin alle bezochte lesplaatsen waren opgenomen.

De door de Belastingdienst verplichte rittenregistratie is bedoeld om aan te tonen dat er niet meer dan 500 km per jaar privé gebruik wordt gemaakt van een lesauto. Hierdoor blijft fiscale bijtelling achterwege.

Kilometerregistratie

Rijschoolhouders kunnen dit automatisch bijhouden via rijschoolsoftware, zoals Dation Dashboard, of handmatig. Rijinstructeurs  moesten daarvoor per dag de begin- en eindkilometerstand van hun lesauto vastleggen en bovendien een overzicht bijhouden van de lesplaatsen die zij achtereenvolgens hadden bezocht.

“Lange tijd was onduidelijk wat moest worden verstaan onder de lesplaatsen die achtereenvolgens zijn bezocht”, schrijft Bovag. “Zijn dit alle plaatsen waar men doorheen is gereden? Moet men alle namen van afritten die men passeert op de snelweg ook noteren? Dit is praktisch toch niet uitvoerbaar en strookt toch niet met het doel van de verkorte rittenregistratie?”

Leerlingadministratie

Het ministerie heeft daarom met Bovag afgesproken dat voortaan kan worden volstaan met de begin- en eindkilometerstand van de dag. Samen met de al bestaande leerlingadministratie moet dit de Belastingdienst een voldoende beeld geven van de verreden zakelijke kilometers.

Auteur: Bart Pals

20 reacties op “Kilometerregistratie voor rijschoolhouders wordt makkelijker”

Verkeersschool De Bogerd|30.05.11|11:23

Blij blij blij blij blij blij!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :)

Viatura.nl|31.05.11|21:34

Ik houd die zaken al jaren bij met RELIS.

Sagel Ecotraining|01.06.11|11:59

Scheelt weer 2 minuten per les!!!!

pompert|01.06.11|14:00

per wanneer?

Mario|01.06.11|15:51

dit is al een paar jaar zo en er is niks nieuws aan!!!!!

pompert|01.06.11|16:16

@mario dit is helemaal niet al een paar jaar zo!!! goed lezen!!

Mario|01.06.11|21:30

leuk zo’n forum. jaren zeg ik niks aangezien er meestal mensen met een laag iq reageren. Het is al een paar jaar zo en wie dat niet gelooft ook best!!! Ik hoef niet goed te lezen kwestie van weten, Einde discussie en mijn deelnemen aan het forum.

Viatura.nl|01.06.11|21:34

Ik weet het al niet anders dan 2005 ofzo..

nic|01.06.11|23:05

@ Mario!!! Je hebt gewoon gelijk dit is al jaren zo!
Lezen??? Bovag denkt weer iets leuks voor de rijschoolwereld te melden te hebben zeker leden verloren en moeten nieuwe zieltjes zien te winnen. Bovag is niet de grootste bond maar zeker de wispeltuurigste en dus weer raar dat zij aleen weer gehoord cq gevraagd worden.

Verkeersschool De Bogerd|01.06.11|23:08

Kan ik dat ergens zwart op wit krijgen, hetzij schriftelijk of via mail van een overheidsorgaan?

Y. van Ark|01.06.11|23:24

Doe dit al jaren op deze manier? Nog nooit wat over gehoord van onze vrienden in Apeldoorn.
Wel goed dat het simpel en inzichtelijk is gemaakt.
Leuker maken ze het niet maar wel makkelijker. TOP!

toon|01.06.11|23:50

nou mario, ik denk niet dat we je gaan missen…

Y. van Ark|01.06.11|23:53

Toontje lager aub.
Mario weet hoe het zit en het is al jaren zo.
Neem een goede boekhouder dan had deze jou dit kunnen vertellen.
Ofwel bijtelling onnodig!

John|02.06.11|11:45

Het is voor rij instructeurs al jaren heel simpel. Het enige wat er nu anders is, is dat je nu de bezochte lesplaatsen niet meer hoeft te vermelden. Scheelt toch al snel 30 seconden per dag. Dit stond overigens al maanden op de site van de belastingdienst. Deze manier mag al vanaf januari 2011 dus waarom de Bovag dit juist nu naar buiten brengt.Om de aabdacht af te leiden van het afschaffen belastingvoordeel energiezuinige auto’s misschien? Nee, uw belangen worden goed behartigd door deze club.

Bert|02.06.11|15:12

Nou, dit is echt “niet al jaren zo”….. Een collega heeft behoorlijk problemen met de belastingcontrole gehad. En dat terwijl we het al jaren op deze manier deden.

John|02.06.11|20:32

02.06.11 | 15:12 | Bert
Nou, dit is echt “niet al jaren zo”….. Een collega heeft behoorlijk problemen met de belastingcontrole gehad. En dat terwijl we het al jaren op deze manier deden.

Dit is zo vanaf 2002. Zie o.a. deze link.

http://www.loonheffing.nl/besluiten/CPP2002-2276M.htm

De laatste zin. Hierin staat: >>

John|02.06.11|20:33

>>

Tenslotte merk ik volledigheidshalve nog op dat in het besluit van 30 januari 2002, nr. DGB 2001/1744M, uit praktische overwegingen is goedgekeurd dat rij-instructeurs elke les kunnen beschouwen als één rit. Hierdoor hoeft in de rittenregistratie niet de gereden route vermeld te worden, maar er kan per werkdag volstaan worden met de begin- en eindstand van de kilometerteller en de vermelding van de lesplaatsen.

John|02.06.11|20:40

Het feit dat de collega dus “problemen” heeft gehad ligt aan het feit dat hij niet zo’n beste adviseur heeft gehad en een controleur die ook niet wist hoe het zat. Dat komt wel meer voor. Niet elke controleur kent de uitzondering voor rij instructeurs. Toch ben ik altijd verbaasd hoe slecht onze branche op de hoogte is van de geldende regels.

Bert|03.06.11|17:19

Het klopt dus;

NU; elke les = 1 rit
begin- eindstand noteren
alle lesplaatsen noteren.

In het vervolg hoef je alleen nog de begin- en eindstand van die dag in te vullen.

Carmelita|15.06.11|14:20

Wel belachelijk dat de Belastingdienst dit niet netjes uitdraagt naar alle rijscholen of de gehele branch. zo te lezen wordt er met 2 maten gemeten. Ook wij hebben in het verleden problemen gehad en een naheffingsaanslag door deze methode aan te houden.
Dat dit sinds 2002 al van kracht is. Nooit geweten terwijl ik toch alles over deze branche in de media goed in de gaten houd. Had ons een hoop geld bespaard.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.