Bovag Garantie Fonds niet langer bij rijles via kortingssites

Leerlingen die hun rijlessen of lespakketten voor stuntprijzen aanschaffen via kortingswebsites, worden voortaan uitgesloten van het Bovag Garantie Fonds (BGF). “Er is niks mis met een goede aanbieding ter kennismaking met een rijschool, maar via websites als Groupon.nl gaat het vaak om onwaarschijnlijk lage lesprijzen. Er worden aanbiedingen gedaan in volumes die de rijscholen niet na kunnen komen. En het moet niet zo zijn dat iedereen die netjes afdraagt, de dupe wordt van die aanbiedingen”, aldus Bovag-woordvoerder Tom Huyskens. 

De nieuwe maatregel gaat per direct van start. “Het is een extra stok achter de deur om de garantieregeling in stand te kunnen houden.”

Aanbieding

Volgens Huyskens gaat het om de lessen die via derden zijn aangeschaft én waarvoor onwaarschijnlijk lage prijzen gehanteerd worden. “De inkoop via kortingssites wordt een voorwaarde waarop het bestuur van het garantiefonds een aanvraag kan afwijzen. Maar elke aanvraag zal nog steeds individueel worden beoordeeld. Als het om een redelijke aanbieding gaat, is er dan ook niks aan de hand. Maar dat is vaak niet het geval bij zulke websites.”

De nieuwe maatregel sluit aan bij de al bestaande regeling van het Garantie Fonds bij ‘onwaarschijnlijk lage aanbiedingen’. “Het gaat niet om een paar lessen die tegen een scherpe prijs worden gegeven om de leerling met de rijschool kennis te laten maken. Het gaat om de combinatie van aanschaf via een derde partij en daarbij een combinatie van aantal en prijs die niet kan worden nagekomen.”

Prijs

Volgens de woordvoerder heeft de invoering van de nieuwe maatregel nog wat voeten in de aarde gehad. “Er zijn genoeg leden die bijvoorbeeld Goupon actief als platform voor nieuwe leerlingen gebruiken. We kunnen ze niet verbieden om op dergelijke platforms te adverteren, maar we willen willen wel voorkomen dat er aanbiedingen worden gedaan die per definitie niet nagekomen kunnen worden.”

De schadeloosstellingen en het aanbieden van lessen op andere locaties, kan volgens de woordvoerder niet tot in de oneindigheid doorgaan. “We hebben dit jaar bijvoorbeeld aardig moeten bloeden voor autorijschool Papet uit Zoetermeer. Dat was het schoolvoorbeeld van hoe het fout kan gaan door het stunten met prijzen.” De rijschool adverteerde via GroupDeal met rijlespakketten voor extreem lage prijzen. Zo bood het bedrijf een pakket van 20 lessen aan voor 499 euro, inclusief examen en een gratis iPad. Dertig lessen kostten 799 euro en veertig 999 euro.

Consument

Huyskens stelt dat er komend jaar gekeken wordt naar een manier om consumenten op de hoogte te stellen van de nieuwe maatregel. “We willen niet wachten tot het kalf verdronken is. En wellicht komt er op deze manier toch een klein smetje op het Groupon-gebruik.”

Het BGF gaat naast de uitsluiting aan de andere kant ook uitbreiden. “Leerlingen van rijscholen in de schuldsanering of onder surceance van betaling, kunnen in het vervolg ook aanspraak maken op het Bovag Garantie Fonds. Er hoeft dus nog geen definitief faillissement te zijn, om al iets voor de consument te kunnen betekenen. Omdat schuldsanering en surceance voor ons nu gelijk staan aan faillissement, hoeven we niet meer te wachten op de uitspraak van een rechter.”

Afbraakprijzen

Rijscholen die in zee gaan met websites als Groupon verkopen hun lespakketten vaak van afbraakprijzen. Als de btw en inkoopkosten bij het CBR zijn betaald, maakt de rijschoolhouder soms al verlies. Daarnaast moeten nog verschillende rijlessen in het pakket gratis worden gegeven. Het is voor rijscholen die niet aan dergelijke acties meedoen vrijwel onmogelijk om te concurreren. Daarnaast verdienen de kortingswebsites duizenden euro’s per rijschoolhouder.

Daarnaast krijgt de consument een verkeerd beeld van de normale lesprijzen. Zo is het voor een rijschoolhouder die 50 euro per uur rekent lastig om aan de consument uit te leggen hoe het kan dat de buurman vrijwel voor niks rijdt.

Verlies

Een veelvoorkomende aanbieding is bijvoorbeeld 10 rijlessen, Eigen Verklaring en een praktijkexamen voor 199 euro. Omdat vaak de helft van de omzet naar de kortingswebsite gaat, maken de deelnemende rijscholen verlies. Van haar deel van de omzet kan precies de inkoop van het praktijkexamen, EV en btw worden betaald. Vervolgens moeten de kosten voor diesel, de lesauto, arbeid etcetera gedekt worden.

Op het moment dat het wegens de afbraakprijzen fout gaat met een rijschool, draait het Bovag Garantie Fonds er dus niet meer voor op.

Roosmarijn Dierick

Lees ook: Groupon-aanbiedingen maken de rijschoolbranche kapot

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

13 reacties op “Bovag Garantie Fonds niet langer bij rijles via kortingssites”

Autorijschool Bert|16.12.13|19:09

Begrijpelijk verhaal.
Wordt het dan ook verboden om bij dergelijke aanbiedingen met ‘dumpprijzen’ het Bovag logo te uiten? Anders kan het voor consumenten nog steeds misleidend zijn.

Rij School|17.12.13|14:19

@Bert
Niet alleen “dumpprijzen” maar ook transparant zijn over een lesuur. Een uur is 60 minuten en geen 50, of nog minder! Zo adverteerd een grote Bovag / FAM rijschool in Groningen met 25 lessen voor € 874,- omgerekend dus 34,96 per les. Maar een les is daar 50 minuten en dan word een les van 1 uur (60 minuten!!) ineens € 41,95
Rijscholen met een pakket van 25 lessen van 1 uur voor € 1000,00 lijken dan duur, maar zijn in werkelijkheid bijna 50 euro goedkoper als deze grote rijschool!

Wim Heitinga|17.12.13|14:32

Maar gaat de Bovag deze maatregel ook communiceren? of is de rijschool verplicht dit bij de aanbieding te vermelden? Anders is alleen de leerling de dupe van deze maatregel. Gaat lessen bij BOVAG rijschool vanwege de zekerheid en krijgt later de deksel op de neus als het mis gaat. Zo is het alleen maar slecht voor de naam van de Bovag.

Autorijschool Bert|18.12.13|18:30

@rij School, hier in de omgeving hetzelfde verhaal. Bovag zegt veel, doet weinig.

Ronald Kamping|19.12.13|14:03

Toen ik net voor mijzelf begon presteerde 70% van de bovag aangesloten autobedrijven ondermaats. Vanwege deze geweldige prestatie ben ik toch maar niet lid geworden.

Groupon, voor wie geen werk realiseren kon………..

willy van Summeren|19.12.13|19:24

Stja een garantiefonds met de garantie dat de garantie niet altijd gegarandeerd is. Doe dan niks, dat is tenminste duidelijk.

Incredible|20.12.13|07:37

Goed verhaal Willy, het is ook beter dat de BOVAG niets doet, wat ze tot op heden hebben gedaan, heeft de branche allen verslechterd.
Instroom werkelozen. BOVAG logo als keurmerk. Convenant. Garantie zonder garantie (onlangs in Kassa). Gelukkig kennen de meeste consumenten de BOVAG niet.

John van den Kieboom|20.12.13|11:48

En dan vraagt de minister zich af waarom er zo weinig rijscholen bij een “belangenorganisatie” aangesloten zijn. Niet zo moeilijk lijkt me. Het lijkt wel of het enige wat zij doen is het veroordelen van andere “belangenorganisaties” Daar hebben ze het in ieder geval drukker mee dan met eigen initiatieven ontplooien. Dat deden ze ook bij Kassa. Je schaamde je toch dood voor de heren die daar zaten?

John van den Kieboom|20.12.13|11:52

Het commentaar op Groupon vind ik onzin. Als een ondernemer daar aan deel wil nemen is dat zijn/haar zaak. Zolang er een overschot aan instructeurs is blijven de prijzen onder druk staan. Ik las in de Metro een artikel van de voorzitter van het VRB. Hij veroordeelde dit soort acties. Dat mag natuurlijk maar dan moet je, om je geloofwaardigheid te behouden, wel je eigen leden die daaraan meedoen op de vingers tikken of royeren. “Belangenverenigingen” die hard roepen en niets doen zijn er genoeg.

John van den Kieboom|20.12.13|11:56

En ook aan “belangenverenigingen” die maar naar een ander blijven wijzen is geen behoefte. Ik voorspel dat het aantal leden dat bij zo’n vereniging aangesloten is de komende jaren steeds verder zal dalen. Omdat zij geen van allen bieden wat de ondernemer/rijscholen willen. Een belangenvereniging die opkomt voor de belangen van rijscholen. Maar dat schijnen de dames en heren erg moeilijk te vinden. Blijf elkaar maar lekker afmaken en de zwarte Piet toespelen. Ik hoef nergens meer lid van te zijn.

Michael Sonderman|20.12.13|22:01

Waar is het SGR voor? Voor jouw als vakantieganger of voor de reisorganisatie?
Ik lees constant dat BOVAG te weinig doet voor de rijscholen, maar de bovag is er in de eerste plaats voor de belangen de klant en het VBR voor de belangen van de rijschool. Waarom ben je dan lid? Om boven het maaiveld uit te steken, en in ruil daarvoor volg je hun richtlijnen, en daar wringt de schoen (instructeurs laten zich niet graag iets opleggen)
En dat er rijscholen zijn die het BOVAG label niet waard zijn,

Michael Sonderman|20.12.13|22:10

dat klopt, en dat de BOVAG niet adequaat op reageert dat klopt ook, maar ik heb wel het idee dat er veranderingen gaande zijn, en dat de verhoging van lidmaatschap weleens kan zijn vanwege toekomstig ledenverlies, waar rekening mee wordt gehouden. En dat om een Bovag te krijgen die duidelijkheid bied en vooral veel vertrouwen geeft aan de klant, en dat kan beter zonder sommige leden, en eigenlijk zou je gewoon moeten zeggen, geen Bovag uitingen op Groupon

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.