Kritiek op kabinetsplannen voor beperking flexcontracten

De plannen van de regering om het gebruik van flexibele contracten aan banden te leggen, krijgen behoorlijk wat kritiek. Zowel de Eerste Kamer als werkgeversorganisatie ONL hebben weinig vertrouwen in de maatregelen. Partijen in de Eerste Kamer vragen zich af of de positie van bijvoorbeeld de werknemer niet juist verslechtert. Voor rijinstructeurs kan het overigens een verbetering betekenen, want zij krijgen wettelijke ontslagbescherming. ONL vindt dat de maatregelen voor werknemers in het algemeen niet aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt. Ondernemers moeten steeds flexibeler, maar met de nieuwe regels wordt precies het tegenovergestelde bereikt, vindt de belangenorganisatie.

In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid staan diverse maatregelen omtrent arbeidsrecht. Zo mag een werknemer voortaan nog maar twee jaar op tijdelijke contracten werken. Na twee jaar moet een werkgever de keuze maken tussen een vast contract voor de medewerker of ontslag. Dat is nu nog drie jaar. Ook mag een werknemer pas na zes maanden weer terug in dienst komen bij dezelfde onderneming. Die tussenperiode is nu nog drie maanden.

Contract

De wet is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer moet haar fiat nog geven, maar zo ver is het nog niet. Onder meer coalitiepartijen VVD en PvdA stelden onlangs kritische vragen. Ze sluiten niet uit dat werkgevers door de invoering van de nieuwe wet sneller personeel ontslaan in plaats van sneller een vast contract geven.

De keuze om een nieuwe tijdelijke werknemer in dienst te nemen, wordt aantrekkelijker voor werkgevers dan het aanbieden van een vast contract. Ook bestaat de kans dat een werknemer wordt ingeruild voor een zzp’er, denken diverse senatoren. Terwijl de regels juist bedoeld zijn om personeel sneller aan een vast contract te helpen.

Flexibel

Vanuit de kant van werkgevers is ook kritiek te horen. Ondernemersorganisatie ONL vindt dat in de nieuwe maatregelen te weinig rekening wordt gehouden met kleine ondernemers en starters. “Vaste contracten worden vaster en flexibele contracten worden ook vaster”, zegt woordvoerder Marieke Dekker. “De arbeidsmarkt is in beweging en de politiek loopt achter.”

Volgens de belangenclub moeten werkgevers tegenwoordig veel flexibeler zijn dan in het verleden. De arbeidsmarkt moet daarom ook flexibeler worden gemaakt en de nieuwe maatregelen doen precies het tegenovergestelde. De vaste contracten moeten juist minder star worden, als het aan ONL ligt. Daardoor zouden werkgevers juist eerder bereid zijn een vast contract aan te bieden.

Ontslag

Als de hervorming wordt doorgevoerd, zullen rijinstructeurs in loondienst vanaf 1 juli 2015 wettelijke ontslagbescherming genieten. Ze kunnen dan niet zomaar meer ontslagen worden tijdens de looptijd van een contract. Rijinstructeurs in loondienst kunnen nu nog door een rare wettelijke regel altijd tijdens de looptijd van een arbeidscontract ontslagen worden, zonder dat daarvoor een ontslagvergunning nodig is.

Daarnaast mogen ook werkgevers mogelijk geen proefperiode meer afspreken in een contract van zes maanden of korter en komt er een verplichting om werknemers met een tijdelijk contract minimaal één maand van tevoren duidelijk te maken of ze kunnen blijven of niet. Doet de ondernemer dat bijvoorbeeld drie weken te laat, is hij verplicht de eerste drie weken na afloop van het contract loon door te betalen aan de werkgever. Of de Eerste Kamer goedkeuring zal geven voor de hervorming, is vooralsnog onduidelijk.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Kritiek op kabinetsplannen voor beperking flexcontracten | RijschoolPro

Kritiek op kabinetsplannen voor beperking flexcontracten

De plannen van de regering om het gebruik van flexibele contracten aan banden te leggen, krijgen behoorlijk wat kritiek. Zowel de Eerste Kamer als werkgeversorganisatie ONL hebben weinig vertrouwen in de maatregelen. Partijen in de Eerste Kamer vragen zich af of de positie van bijvoorbeeld de werknemer niet juist verslechtert. Voor rijinstructeurs kan het overigens een verbetering betekenen, want zij krijgen wettelijke ontslagbescherming. ONL vindt dat de maatregelen voor werknemers in het algemeen niet aansluiten op de veranderende arbeidsmarkt. Ondernemers moeten steeds flexibeler, maar met de nieuwe regels wordt precies het tegenovergestelde bereikt, vindt de belangenorganisatie.

In de nieuwe Wet Werk en Zekerheid staan diverse maatregelen omtrent arbeidsrecht. Zo mag een werknemer voortaan nog maar twee jaar op tijdelijke contracten werken. Na twee jaar moet een werkgever de keuze maken tussen een vast contract voor de medewerker of ontslag. Dat is nu nog drie jaar. Ook mag een werknemer pas na zes maanden weer terug in dienst komen bij dezelfde onderneming. Die tussenperiode is nu nog drie maanden.

Contract

De wet is al door de Tweede Kamer goedgekeurd. De Eerste Kamer moet haar fiat nog geven, maar zo ver is het nog niet. Onder meer coalitiepartijen VVD en PvdA stelden onlangs kritische vragen. Ze sluiten niet uit dat werkgevers door de invoering van de nieuwe wet sneller personeel ontslaan in plaats van sneller een vast contract geven.

De keuze om een nieuwe tijdelijke werknemer in dienst te nemen, wordt aantrekkelijker voor werkgevers dan het aanbieden van een vast contract. Ook bestaat de kans dat een werknemer wordt ingeruild voor een zzp’er, denken diverse senatoren. Terwijl de regels juist bedoeld zijn om personeel sneller aan een vast contract te helpen.

Flexibel

Vanuit de kant van werkgevers is ook kritiek te horen. Ondernemersorganisatie ONL vindt dat in de nieuwe maatregelen te weinig rekening wordt gehouden met kleine ondernemers en starters. “Vaste contracten worden vaster en flexibele contracten worden ook vaster”, zegt woordvoerder Marieke Dekker. “De arbeidsmarkt is in beweging en de politiek loopt achter.”

Volgens de belangenclub moeten werkgevers tegenwoordig veel flexibeler zijn dan in het verleden. De arbeidsmarkt moet daarom ook flexibeler worden gemaakt en de nieuwe maatregelen doen precies het tegenovergestelde. De vaste contracten moeten juist minder star worden, als het aan ONL ligt. Daardoor zouden werkgevers juist eerder bereid zijn een vast contract aan te bieden.

Ontslag

Als de hervorming wordt doorgevoerd, zullen rijinstructeurs in loondienst vanaf 1 juli 2015 wettelijke ontslagbescherming genieten. Ze kunnen dan niet zomaar meer ontslagen worden tijdens de looptijd van een contract. Rijinstructeurs in loondienst kunnen nu nog door een rare wettelijke regel altijd tijdens de looptijd van een arbeidscontract ontslagen worden, zonder dat daarvoor een ontslagvergunning nodig is.

Daarnaast mogen ook werkgevers mogelijk geen proefperiode meer afspreken in een contract van zes maanden of korter en komt er een verplichting om werknemers met een tijdelijk contract minimaal één maand van tevoren duidelijk te maken of ze kunnen blijven of niet. Doet de ondernemer dat bijvoorbeeld drie weken te laat, is hij verplicht de eerste drie weken na afloop van het contract loon door te betalen aan de werkgever. Of de Eerste Kamer goedkeuring zal geven voor de hervorming, is vooralsnog onduidelijk.

Tom van Gurp

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.