CCV stopt met afname examen Klein Chemisch Afval

De Regeling vervoer huishoudelijk gevaarlijk afval 2004 wijzigt per 1 juli 2015. Vanaf die datum is het examen KCA niet meer opgenomen in de regeling en stopt CCV dan ook met de afname van dit examen. Verlenging van het certificaat is sinds 1 januari van dit jaar al niet meer nodig. Dat meldt het CBR. 

“In de nieuwe regeling staat dat de begeleider van het voertuig aanvullend op zijn geldig ADR-certificaat, moet beschikken over een gerichte opleiding en instructie voor het op een veilige manier inzamelen, indelen in klassen en vervoeren van huishoudelijk gevaarlijk afval”, zo wordt door het bureau voor rijvaardigheidsbewijzen uitgelegd. “De opleiding moet ook tot doel hebben de begeleider bewust te maken van de veilige handelings- en noodprocedures. Vooruitlopend op de aanpassing van de regeling, is het voor certificaathouders vanaf 1 januari 2015 niet meer nodig het KCA-certificaat te verlengen.”

Handhaving

KCA is huishoudelijk afval dat chemische stoffen bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid en het milieu. Het afval bestaat bijvoorbeeld uit lood, kwik, cadium en chroom. Zo behoren batterijen, benzine, motorolie en medicijnen tot het klein chemisch afval. Bij verbranding veroorzaken de stoffen in die producten luchtvervuiling en bij storting vervuilen ze het grondwater. Daarom moet KCA gescheiden worden ingezameld en wordt het bijvoorbeeld door de ‘chemokar’ opgehaald.

ILT handhaaft sinds begin dit jaar niet meer op het in het bezit hebben van een geldig KCA-certificaat bij begeleiders van ‘chemokarren’, zo wordt aangegeven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , , , ,

Auteur: Roosmarijn Dierick

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.