belastingdienst, belasting, geld, envelop

Btw digitale oefenexamens voortaan 21% bij alle leveranciers

Er komt een einde aan de verschillend gehanteerde btw-tarieven op gecombineerde lespakketten voor theorie-opleidingen. Vanaf 1 januari gaan alle leveranciers het btw-tarief voor theorieboeken en digitaal materiaal uitgesplitsen. Dat betekent dat voortaan over de waarde van een digitaal oefenexamen bij een boek 21% btw gerekend moet worden. Leverancier VekaBest heeft tot 1 januari 2016 gekregen van de Belastingdienst om haar tarieven aan te passen.

In januari legde de landelijke Belastingdienst op VerkeersPro uit hoe de btw op gecombineerde producten wordt geheven. Wanneer bijvoorbeeld een theorieboek en een cd-rom gebundeld worden aangeboden, moet voor ieder product afzonderlijk het btw-tarief worden aangegeven. Een theorieboek met een tarief van 6 procent en een cd-rom of online training naar het algemene tarief van 21 procent. Rijscholen rekenen deze percentages ook door aan hun leerlingen.

Btw-heffing

“Wanneer een boek samen met een digitaal product – zoals een digitaal oefenexamen – wordt geleverd, is er voor de btw-heffing sprake van de levering van twee afzonderlijke goederen. Als de levering van een boek met digitaal product tegen één prijs wordt aangeboden, moet de vergoeding dus gesplitst worden op basis van de gangbare prijzen die de uitgever voor elk van de artikelen vraagt”, zo legt de Belastingdienst uit.

VekaBest was één van de leveranciers die de regeling voor btw-tarieven anders interpreteerde. De leverancier rekent nog altijd 6% btw op gecombineerde producten. Dat leidde tot verontwaardiging van andere leveranciers die wel 21% btw over het digitale deel rekenen; de consument is immers met minder btw goedkoper uit. Maar ook Vekabest moet nu van de Belastingdienst haar btw-percentage wijzigen en heeft tot 1 januari de tijd gekregen dat te doen.

Wijziging

“De Belastingdienst heeft ons laten weten dat we wegens landelijke eenheid van beleid de btw op gecombineerde producten moeten splitsen. Deze wijziging geldt in de toekomst en zullen we per 1 januari 2016 doorvoeren, zo hebben we met de Belastingdienst afgesproken. We zullen onze klanten tijdig informeren over de wijze waarop de splitsing wordt doorgevoerd”, meldt VekaBest-directeur Ad Philipsen.

VekaBest hoeft geen correctie op eerdere aangiften te doen, heeft de Belastingdienst aan het bedrijf laten weten.

Bart Pals

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.