Steeds meer transportbedrijven zijn op zoek naar personeel

Steeds meer bedrijven in de transport- en logistieke sector zoeken nieuw personeel. Ruim 22 procent van de ondernemingen heeft één of meer vacatures. Daarnaast is de vacaturegraad op het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2008. De bedrijvigheid was in het eerste kwartaal van 2016 wel iets lager.

Dat blijkt uit de Conjunctuurpeiling van het eerste kwartaal in 2016 van Transport en Logistiek Nederland (TLN). De brancheorganisatie doet vier maal per jaar onderzoek naar de economische ontwikkelingen in de eigen sector, en herkent nu dus een aanzienlijke toename van de werkgelegenheid voor onder andere beroepschauffeurs.

Vacatures

TLN becijfert dat ruim één op de vijf bedrijven in de sector (22%) een  of meer vacatures open heeft staan. Ook is de vacaturegraad aanzienlijk verbeterd. Dit is het percentage vacatures ten aanzien van het aantal ingevuld arbeidsplaatsen. Dat is met 2,6 procent momenteel op het hoogste niveau sinds het derde kwartaal van 2008. De vacaturegraad voor chauffeurs is 2,7 procent, voor niet-rijdend personeel 2,4 procent.

Bedrijvigheid

De licht dalende bedrijvigheid voor het weggoederenvervoer is met name het geval bij de kleine bedrijven. Grote en middelgrote bedrijven zien hun bedrijvigheid toenemen ten opzichte van eind 2015. Zzp’ers blijven op hetzelfde opdrachtenniveau als in het vierde kwartaal van 2015.

Gekeken naar de verschillende deelmarkten in het transport dan valt op dat met name sierteeltvervoerders en het binnenlands distributievervoer positieve resultaten melden. De laagste bedrijvigheid worden gezien bij bedrijven in het agrarisch vervoer, containervervoer en geconditioneerd vervoer.

Ondanks de resultaten van de afgelopen maanden hebben transportbedrijven vertrouwen in de komende maanden. Dit is onder andere gebaseerd op de goedgevulde orderportefeuille voor het tweede kwartaal. TLN trekt hieruit de conclusie dat de Nederlandse economie zich gunstig blijft ontwikkelen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Lars Verpalen

1 reactie op “Steeds meer transportbedrijven zijn op zoek naar personeel”

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.