botsing, auto

CPB: laat veiligheid van auto meewegen in belastingen

De hoeveelheid CO2 die een auto uitstoot wordt al flink meegewogen in de belastingen, maar met de veiligheid van een auto wordt amper rekening gehouden, ziet het CPB. Opvallend, noemen de rekenmeesters noemen dat. Veiligheid blijkt namelijk de grootste maatschappelijke kostenpost van mobiliteit te zijn.

Het is niet zo dat er helemaal géén rekening gehouden wordt met de veiligheid van een auto, erkennen ze. De huidige accijns brengen de maatschappelijke kosten van zowel milieu, geluid als verkeersonveiligheid al bij de automobilist in rekening. Alleen, stellen rekenmeesters: de verkeersonveiligheid is een veel grotere maatschappelijke kostenpost dan de emissies CO2, NOx en fijnstof per voertuigkilometer.

Tegenovergestelde

“We pleiten dan ook niet voor een nieuwe belasting, maar voor het beter differentiëren van bestaande belastingen”, schrijven ze. Dat heeft tot gevolg dat veilige auto’s goedkoper worden en onveilige duurder en voorkomt het tegenovergestelde, zoals nu over het algemeen het geval is. Veilige auto’s zijn vaak duurder dan onveilige. Met als gevolg dat het aantal écht veilige auto’s achterblijft.

Dat is onwenselijk, aldus de onderzoekers. Er bestaan immers tal van systemen die de veiligheid in de auto en op de weg verhogen zijn en het aantal groeit. Maar er zijn verschillen in de mate waarmee voertuigen met dit soort technieken zijn uitgerust. Ook biedt niet ieder voertuig evenveel bescherming bij een botsing.

Informatievoorziening

Betere verdeling van bestaande belastingen blijkt de beste maatregel uit de lijst beschikbare opties, zo staat in het rapport. Overigens is dat niet alles, stellen de onderzoekers. “Zonder gedegen onderzoek en informatievoorziening is het voor consumenten niet eenvoudig om een veilig voertuig te kiezen.”

Lees ook: Piek in autoverkoop door nieuwe emissietest 

Onderwerpen: ,

Auteur: Jan Pieter Rottier

Jan Pieter Rottier schrijft voor RijschoolPro en is daarnaast de vaste redacteur voor zustersite VerkeersNet.nl.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.