Populariteit elektrische scooters neemt flink toe

Steeds meer scooterrijders in Nederland kiezen voor een elektrische scooter. Van alle nieuw verkochte scooters in 2018 was 9,2 procent elektrisch; vorig jaar lag dat aandeel nog op 2,9 procent. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van Rai Vereniging, Bovag en RDC. 

Over de eerste negen maanden van 2018 zijn in totaal 4.192 elektrische scooters geregistreerd. Dat is bijna 2,5 keer als in dezelfde periode vorig jaar. Toen verlieten 1.645 elektrische scooters de winkel. Rai Vereniging en Bovag noemen dit een positieve ontwikkeling ‘die bijdraagt aan schonere lucht, een beter klimaat en minder geluidsoverlast’.

Milieuzone

Volgens de twee partijen is de snelle groei mede te danken aan het toegenomen aanbod van betaalbare elektrische scooters. Daarnaast zijn strengere milieueisen van invloed: “Steeds meer steden nemen maatregelen om oude scooters van de straat te halen en plaats te laten maken voor schonere benzine varianten en zero emissie. Zo geldt er sinds dit jaar in Amsterdam een milieuzone voor scooters uit 2010 en ouder, en bieden Rotterdam en Den Haag slooppremies aan. Van alle nieuw geregistreerde elektrische scooters dit jaar, rijdt circa een kwart in Amsterdam rond.”

Kwaliteit

Ook zien Bovag en Rai Vereniging de kwaliteit toenemen. “Toen de elektrische scooter een aantal jaren geleden voor het eerst op de markt werd geïntroduceerd, werden veel scootereigenaren geconfronteerd met allerlei gebreken en onvoldoende accucapaciteit. Hierdoor namen de populariteit en verkopen snel af. Daar lijkt nu een einde aan te zijn gekomen.” Toch worden kopers geadviseerd om zich vooraf goed te laten informeren over het diverse aanbod van elektrische brom- en snorfietsen omdat er ook nu nog veel kwaliteitsverschil tussen de verschillende merken zit.

Lees ook: Elektrische volgbromfietsen voor het CBR

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van RijschoolPro.nl

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.