Verkoop speed pedelecs in de lift, snelle fiets blijkt steeds gewilder

Speed pedelecs zijn populair en verkopen als warme broodjes. Dat blijkt uit cijfers van VWE Automotive. In 2019 zijn de verkoopcijfers van nieuwe speed pedelecs in ons land met 32% gestegen. Dit jaar groeien de verkopen nog sterker.

In de eerste vijf maanden werden er 2.086 nieuwe speed pedelecs verkocht. Dat zijn er 567 meer dan over dezelfde periode vorig jaar; een groei van 37%. Recordmaand was april 2020, toen er 472 van deze snelle fietsen zijn verkocht.

De twee belangrijkste redenen achter deze groei zijn de nieuwe regels voor een ‘fiets van de zaak’ en daarnaast dat mensen door de coronapandemie het openbaar vervoer vermijden. Een speed pedelec kan een goed alternatief zijn voor het openbaar vervoer, de auto of een andere tweewieler, ook voor het woon-werkverkeer. Met een speed pedelec kunnen namelijk snelheden tot 45 kilometer per uur worden bereikt, zodat ook langere afstanden snel kunnen worden afgelegd op ‘de fiets met een kenteken’.

Fiets van de zaak

Sinds 1 januari gelden er nieuwe, eenvoudigere regels voor een ‘fiets van de zaak’. Tegen een bijtelling van 7% van de nieuwprijs kan een werknemer zowel zakelijk als privé gebruikmaken van een door de werkgever ter beschikking gestelde speed pedelec of andere fiets. Dit lijkt effect te hebben op de verkopen. Verkopen aan bedrijven stegen namelijk met 50%.

Het aandeel van zakelijke kopers ligt nu op 15% van alle nieuw verkochte speed pedelecs. Verkopen aan particulieren stegen dit jaar met 35%. De particulieren die de meeste speed pedelecs kopen, zijn mensen in leeftijd van 46 tot 55 jaar oud. De verkoopstijging dit jaar bevindt zich in een bredere leeftijdsgroep; tussen de 36 en 65 jaar.

Zuid-Holland is koploper

In Zuid-Holland worden de meeste speed pedelecs verkocht. In de eerste vijf maanden van dit jaar waren dat er al 358; de helft meer dan vorig jaar. De groei blijkt het sterkste in de landelijke provincies. In Friesland zijn verkopen dit jaar verdubbeld, in Zeeland bedroeg de groei maar liefst 139%. De plaats waar de meeste speed pedelecs worden verkocht is nog steeds Amsterdam; 60 fietsen dit jaar en dat is minder dan de 69 die er in de eerste vijf maanden van 2019 werden verkocht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

4 reacties op “Verkoop speed pedelecs in de lift, snelle fiets blijkt steeds gewilder”

Raimond E|26.06.20|14:16

Levensgevaarlijke dingen zijn het. Een bromfiets mag toch maar 30 op het fiets bromfietspad binnen de bebouwde kom? Die fietsen komen me soms voorbij terwijl ik 55 km per uur rijd. Ze moeten dat soort dingen echt verbieden.

A.b|26.06.20|17:24

Raimond,

let maar op? straks als er te veel ongelukken gebeuren dan worden wij weer op de vingers getikt. Het is altijd de rijschoolwereld en het niveau van de rijinstructeur moet omhoog.

John Rademacher|28.06.20|20:10

Het komt allemaal neer op de rijschoolhouders, wij zijn geen ondernemers meer maar investeerders b.v. aanschaf scooters, tractoren met aanhangwagen en ga zo maar verder. Het kost het CBR totaal niets maar wij moeten het hebben. Ik zie dit als geld en veel geld verdienen over de ruggen van de collega’s c.q. rijschoolhouders. Ik vind het bar en boos dat er hier in Nederland maar 1 instantie geeft waar je op kunt voor je rijbewijs, laat er een tweede bijkomen b.v. de TUV

A.b|28.06.20|22:28

Klopt, vergeet de bijscholing niet, daar wordt ook veel geld verdiend over de ruggen van hardwerkende instructeurs. Ze blijven maar graaien.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.