Eerste volledig elektrische 50-tons vrachtwagen de weg op

De eerste 50-tons zware elektrische trekker-opleggercombinatie is maandag in gebruik genomen. Dit is de eerste vrachtwagen van dit formaat die in Nederland rijdt. Door vrachtwagens op diesel te vervangen door deze duurzamere variant, wordt er een belangrijke stap gezet in het terugdringen van de CO2- uitstoot. Een mijlpaal binnen het Nederlandse klimaatakkoord, waarbij in 2025 de eerste zero-emissiezones voor goederenvervoer in de Nederlandse binnensteden worden ingesteld.

Tot op heden waren actie radius en zwaardere vrachtwagens een moeilijke combinatie. De vrachtwagen van Breytner en H.N. Post & Zonen is door EMOSS ontwikkeld en kan vergelijkbaar worden ingezet als een dieseltrekker. Met een actieradius van 150 kilometer en de mogelijkheid om tijdens het laden van de goederen snel op te laden is deze trekker volgens Breytner zeer geschikt om de regio Rotterdam te bedienen. Ook het laden en lossen van het bestratingsmateriaal vindt emissievrij plaats via een volledig elektrische stenenkraan.

Klimaatakkoord

Stientje van Veldhoven, Staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat is blij met de lancering van het voertuig. “Vrachtwagens op batterijen leek tot voor kort onmogelijk. En toch is ook hier een duurzame doorbraak. Een transportbedrijf met schone lucht als doelstelling. Breytner laat zien dat het kan. Samen met de gemeente Rotterdam en supermarktketen PLUS. Met deze 50 tons emissieloze truck werken we aan Nederland, aan onze klimaatdoelen, aan het Schone lucht akkoord en pakken we het stikstofprobleem aan.”

De elektrificatie van (zware) voertuigen is belangrijk om te werken naar een schone, aantrekkelijke, gezonde, CO2 -neutrale stad. Met het gebruik van deze elektrische trekker, is één van de klimaatdeals, Klimaatdeal nummer 23, behaald. Met deze Klimaatdeal werkt Rotterdam, samen met de deelnemers, aan het fossielvrij maken van haar eigen bedrijfsvoering.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Marilon Tresfon

Marilon Tresfon is de vaste journalist van RijschoolPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.