Verzekeraars coulant voor 75-plussers met verlopen rijbewijs 

Het Verbond van Verzekeraars roept de leden op coulant te zijn met verzekeringen voor gezonde 75-plussers die hun rijbewijs kwijt zijn vanwege de lange wachttijden bij het CBR. Het verbond neemt daarmee een voorschot op de administratieve verlenging van het rijbewijs voor senioren. 

Rijden met een verlopen rijbewijs mag niet. Het is strafbaar en als er brokken worden gemaakt is de schade niet gedekt. Veel ouderen zitten door de lange wachttijden bij het CBR langdurig zonder rijbewijs. De Kamer dringt al langer aan op een oplossing voor deze groep, maar vooralsnog zijn er lange wachttijden. Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat grijpt daarom in en stelt een administratieve verlenging van het rijbewijs van 75-jarigen voor. Door de senioren een jaar respijt te geven krijgt het CBR de ruimte om zich te richten op de meest risicovolle groepen en om achterstanden weg te werken. Die administratieve verlenging gaat op z’n vroegst vanaf december in. 

Coulant

Het Verbond van Verzekeraars roept verzekeraars op coulant te zijn voor de groep 75-plussers die door de wachttijden met een verlopen rijbewijs zitten. Algemeen directeur Richard Weurding vertelde dit woensdagavond in actualiteitenprogramma Nieuwsuur

Minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat wordt in dezelfde uitzending geciteerd. Ze zegt verbaasd te zijn over de oproep tot coulance, omdat het strafbaar is om te rijden met een ongeldig rijbewijs. “Hierover is eerder contact geweest met het ministerie van Justitie en Veiligheid, en die geeft aan geen uitzondering te kunnen maken.” 

Strafbaar

Ook al zijn verzekeraars coulant, de politie beboet wel. De boete voor rijden met rijbewijs dat minder dan een jaar is verlopen is 95 euro, plus nog eens 9 euro administratiekosten. Als het rijbewijs langer dan een jaar is verlopen is de boete zelfs 360 euro. 

De wachttijd bij het CBR ligt nog altijd ver boven het maximum van vier maanden. Momenteel wachten nog 137.000 mensen op de verlenging van hun rijbewijs. 

Lees ook: 

Auteur: Rieneke Kok

Rieneke Kok is journalist voor RijschoolPro

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.