Autorijden met slippers, niet verboden wel gevaarlijk

Foto: Pixabay

Autorijden met slippers leidt bij veel bestuurders regelmatig tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse vergelijkingssite Independer, uitgevoerd door Q&A. Bijna één op de acht mensen onder de 45 geeft toe dat rijden met slippers tot ongelukken of bijna-ongelukken leidt. In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers.

Tijdens de hittegolf afgelopen weken droegen veel mensen slippers. Achter het stuur is dat echter geen aanrader. Je kunt immers achter de pedalen blijven hangen, of er juist vanaf glijden. Ondanks dat we ons bewust zijn van het gevaar, zegt maar liefst 43 procent van de ondervraagden zelf weleens een auto te besturen met slippers aan. Bij mensen tot 45 jaar ligt dit percentage zelfs op 53. Ruim 80 procent van de Nederlanders vindt dat een auto besturen met slippers invloed heeft op de veiligheid van het autorijden. Meer dan 42 procent van de ondervraagden zegt niet eens in de auto te willen stappen bij iemand die rijdt met slippers.

De grootste risico’s liggen bij mensen tot 45 jaar én bij mannen van alle leeftijden. In beide groepen zegt bijna 1 op de 8 ondervraagden wel eens een ongeluk of bijna een ongeluk te hebben gehad vanwege de slippers. Opvallend is dat dit getal bij vrouwen, met 1 op de 37, heel veel lager ligt. 14 procent van de bestuurders tot 45 zet de auto aan de kant vanwege problemen met slippers.

Polisvoorwaarden autoverzekeraars

In de polisvoorwaarden van Nederlandse autoverzekeraars staat niets over het rijden met slippers. In principe ben je dus verzekerd. Wel wordt er in de polisvoorwaarden gewezen op het feit dat de bestuurder zich niet zó mag gedragen op de weg dat er gevaar kan ontstaan. Hierbij wordt er ook gesproken over de term ‘roekeloosheid’, wat betekent dat je bewust gevaarlijke situaties opzoekt.

In Frankrijk en Spanje zijn de regels voor autorijden met slippers veel strenger. De overheid in deze landen ziet autorijden met slippers als een gevaar voor de verkeersveiligheid. Word je in deze landen betrapt op het rijden met slippers? Dan kan je een forse boete krijgen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Remco Nieuwenbroek

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.