Slechtzienden mogen rijden met extra lens

Tientallen slechtzienden mogen binnenkort ondanks hun beperkte gezichtsvermogen toch de weg op. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat staat het gebruik van een zogenoemde bioptische telescoop toe, een hulpmiddel dat veilig autorijden voor deze groep mogelijk maakt. De bioptische telescoop is een kleine kijker met een lichte vergroting, die boven in een van de brillenglazen is bevestigd.

De gebruiker kijkt hoofdzakelijk door zijn normale brillenglazen, maar met een korte knikbeweging kan hij ook de telescoop gebruiken. Slechtziende automobilisten kunnen zo weer goed verkeerssituaties overzien en verkeersborden lezen: de telescoop vergroot het beeld voor de gebruiker twee tot vier maal.

De telescoop is ontwikkeld door Koninklijke Visio, Landelijke Stichting Slechtzienden en Blinden, in samenwerking met het Universitair Medisch Centrum Groningen en het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR).

Volgens Bart Melis-Dankers van Visio hebben vooral slechtziende 55-plussers, door de vergrijzing een groeiende groep, baat bij het hulpmiddel. “Het gaat om mensen die nog wel het overzicht dichtbij hebben, maar details in de verte niet meer zien.”

De kandidaten krijgen wel eerst een visueel en een neuro-psychologisch onderzoek. Daarna volgt een speciale training om te leren omgaan met de telescoop. Het CBR neemt ten slotte de officiële rijvaardigheidstest af, om de veiligheid te garanderen.

In de Verenigde Staten is de bioptische telescoop in de meeste staten toegestaan. Er rijden inmiddels 4.000 mensen met de speciale bril.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.