Voortaan tanken met een mondkapje op

Automobilisten moeten vanaf volgend jaar tijdelijk tanken met mondkappen op. De milieucommissie van het Europees Parlement wil dat ook in ons land voortaan 90 procent van schadelijke benzinedampen die tijdens het tanken van de auto vrijkomen, wordt opgevangen.

De regels van de zogeheten dampretour, waarbij via het tankpistool giftige dampen worden opgezogen, zullen aanzienlijk worden aangescherpt. Tankstations moeten tot nu toe 75 procent afvangen, dat wordt straks 90 procent. Het opvangen van de dampen gebeurt door een kleine zuiger die aan het eind van het vulpistool zit. Tankstationhouders, verenigd bij de Bovag afdeling Tankstations, zijn woedend. Ze worden met de invoering van de strenge Europese milieuregels extra belast. “Die maatregel heeft grote technische consequenties. De tankstations moeten hun installatie in korte tijd aanpassen”, zegt Bovag-woordvoerder Paul de Waal in De Telegraaf.

“Als tijdelijke noodmaatregel kun je een grote doorzichtige kap om het vulpistool plaatsen of gezichtsmaskers of mondkapjes dragen. Wij vinden het belachelijk dat die strenge norm wordt verplicht. We hopen dat het niet zover komt.”

De eis van 85 procent is volgens Bovag wel haalbaar en dan nog hebben tankstationhouders extra tijd nodig om benzinepompen aan te passen.

In eerste instantie zou het om een verhoging van tien procent gaan, maar de milieucommissie doet daar nu volgens de Bovag een extra schep bovenop. Zij vinden 85 procent te weinig. “De eisen zijn onrealistisch. Belachelijk gewoon”, zegt De Waal.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: , ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.