Rijscholen trekken SOOB voor het gerecht

Het Almelose advocatenkantoor Sanders & Brusse probeert namens 25 rijscholen in Nederland een einde te maken aan de manier waarop jaarlijks miljoenen euro’s worden verdeeld onder opleiders voor het beroepsgoederenvervoer.

Middels een getuigenverhoor wil het kantoor bewijzen dat de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) als beheerder van zowel subsidies als door de sector opgebrachte gelden bewust en opzettelijk in strijd met de wettelijke bepalingen en zijn eigen statuten handelt.

Afgelopen week deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa een inval bij de Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL), die jaarlijks meer dan veertig miljoen euro opleidingssubsidie verdeelt over zeventien door VTL Erkende Opleiders. Deze zeventien opleiders kunnen de opleidingen derhalve goedkoper aanbieden dan de concurrenten.

“De SOOB is als beheerder van de sectorgelden en de subsidies van het Europees Sociaal Fonds nauw verweven met VTL,” zegt mr. Sebastiaan Masselink van Sanders & Brusse in De Ondernemer.

“Waar het onderzoek van de NMa sterk gericht is op de wijze waarop VTL de gelden onder de zeventien opleiders verdeelt, willen wij duidelijk maken hoe vreemd het is dat de SOOB in strijd met het uitgangspunt handelt, dat iedereen in aanmerking zou kunnen komen voor de subsidies. De SOOB heeft namelijk onder andere tot doel dat praktijkopleidingen worden bevorderd en in stand worden gehouden. Dat wordt op de huidige manier niet gewaarborgd.”

Een woordvoerder van SOOB wil inhoudelijk niet ingaan op de kritiek, aangezien de kwestie inzet lijkt te worden van een juridische procedure.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Rijscholen trekken SOOB voor het gerecht | RijschoolPro

Rijscholen trekken SOOB voor het gerecht

Het Almelose advocatenkantoor Sanders & Brusse probeert namens 25 rijscholen in Nederland een einde te maken aan de manier waarop jaarlijks miljoenen euro’s worden verdeeld onder opleiders voor het beroepsgoederenvervoer.

Middels een getuigenverhoor wil het kantoor bewijzen dat de Stichting Opleidings- en Ontwikkelingsfonds Beroepsgoederenvervoer (SOOB) als beheerder van zowel subsidies als door de sector opgebrachte gelden bewust en opzettelijk in strijd met de wettelijke bepalingen en zijn eigen statuten handelt.

Afgelopen week deed de Nederlandse Mededingingsautoriteit NMa een inval bij de Vakopleiding Transport en Logistiek (VTL), die jaarlijks meer dan veertig miljoen euro opleidingssubsidie verdeelt over zeventien door VTL Erkende Opleiders. Deze zeventien opleiders kunnen de opleidingen derhalve goedkoper aanbieden dan de concurrenten.

“De SOOB is als beheerder van de sectorgelden en de subsidies van het Europees Sociaal Fonds nauw verweven met VTL,” zegt mr. Sebastiaan Masselink van Sanders & Brusse in De Ondernemer.

“Waar het onderzoek van de NMa sterk gericht is op de wijze waarop VTL de gelden onder de zeventien opleiders verdeelt, willen wij duidelijk maken hoe vreemd het is dat de SOOB in strijd met het uitgangspunt handelt, dat iedereen in aanmerking zou kunnen komen voor de subsidies. De SOOB heeft namelijk onder andere tot doel dat praktijkopleidingen worden bevorderd en in stand worden gehouden. Dat wordt op de huidige manier niet gewaarborgd.”

Een woordvoerder van SOOB wil inhoudelijk niet ingaan op de kritiek, aangezien de kwestie inzet lijkt te worden van een juridische procedure.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de rijschoolbranche.

Voor slechts € 6,- per maand heeft u toegang tot alle artikelen.

start abonnement

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.