Faalangstrijexamen succesvol

HAARLEM – Rijles bij autorijschool Snelweg in Haarlem. ANP PHOTO XTRA KOEN SUYK

Kandidaten die gebruik maken van het nieuwe faalangstrijexamen hebben een grotere kans om te slagen. Van alle 422 mensen die sinds februari dit jaar dit examen aflegden is zestig procent geslaagd. Bij een regulier rijexamen slaagt slechts 46 procent.

Dat blijkt uit de eerste cijfers van CBR. Het examen is in het leven geroepen om mensen met faalangst te helpen hun rijbewijs te halen. Die zakken vaak tijdens een gewoon rijexamen omdat ze de stress niet aankunnen. Ze slaan dicht, raken emotioneel of weten niet meer hoe een auto werkt. Het gaat vooralsnog om een proef van één jaar.

Het grootste verschil met een gewoon rijexamen is de tijdsduur, anderhalf uur bij het faalexamen, tegen 55 minuten bij een gewoon examen. Hierdoor ervaren kandidaten minder druk waardoor ze beter presteren. Ook mogen ze onderweg een pauze inlassen. Door de langere duur kost het speciale examen zo’n honderd euro meer dan een gewoon examen.

Rijschoolhouders die gespecialiseerd zijn in rij- en faalangst noemen het examen een uitkomst voor mensen die echt examenvrees hebben. Maar dat is volgens hen wel slechts een heel kleine groep.

“De meeste kandidaten zakken niet omdat ze faalangst hebben, maar omdat ze slecht zijn opgeleid. Daar moet iets tegen gedaan worden,” zegt de Haagse rijschoolhouder Theo Vuyk in de GPD-bladen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “Faalangstrijexamen succesvol”

Joan|18.05.09|09:57

Dat had ook wel iets voor mij geweest.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.