CNV komt in actie: geweld tegen personeel kan niet langer

Ruim de helft (54%)van de mensen wil anderen wel aanspreken op asociaal gedrag, als zij zeker weten dat omstanders hen steunen. Dit blijkt uit een onderzoek van de CNV Bedrijvenbond.

“Als je in een volle bus geconfronteerd wordt met iemand die de buschauffeur een klap geeft, dan kan je uit het raam kijken of je kan er wat van zeggen. Als we nu met zijn allen er wat van zeggen, dan kan er ook echt iets veranderen. Dan snapt het kleine groepje mensen dat zich agressief en asociaal gedraagt dat dit niet langer meer wordt geaccepteerd in de maatschappij,” zegt voorzitter Jaap Jongejan.

Het CNV deelde, om het initiatief kracht bij te zetten, maandagavond korte lontjes uit op acht Nederlandse stations. “Bijna alle reizigers reageerden positief.

Jongejan wil echter niet dat geweld direct met geweld wordt aangepakt. “Elke situatie is anders, soms is het gewoon ook beter om 112 te bellen. Maar doe in ieder geval iets, kijk niet weg, want dan kunnen we nooit wat veranderen.”

In elk geval is dit initiatief er ook om de politiek wakker te schudden. “Natuurlijk eisen we van de politiek en de werkgevers dat zij er alles aan doen om mensen veilig hun werk te laten doen. Dus camera’s op bussen, beveiligers mee, snel en zwaar straffen. Mensen moeten vanaf nu zeggen dat zij asociaal gedrag niet langer accepteren.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.