Werkdruk hoog onder buschauffeurs

GRONINGEN – Chauffeurs van het vervoersbedrijf Arriva leggen woensdagochtend in verschillende delen van Nederland het werk neer. Ze protesteren daarmee tegen het uitblijven van gewijzigde dienstroosters die de werkdruk van de chauffeurs zouden moeten verlichten. Tussen 06.00 en 09.00 uur rijden er in Groningen, Drenthe, Zuidoost-Friesland en Leeuwarden en de regio’s Drechtsteden en Rivierenland geen […]

In het regionaal openbaar vervoer zijn de winstmarges kleiner geworden door marktwerking en daardoor staan de arbeidsvoorwaarden onder druk.

Dat staat in een rapport dat Regioplan maakte in opdracht van de FNV. De werkgevers in het regionaal vervoer weigerden mee te werken aan het onderzoek.

Provincies en gemeenten zijn verplicht om het regionaal vervoer aan te besteden. Dit moet leiden tot meer efficiency, waardoor de overheid minder geld hoeft toe te leggen op openbaar vervoer.

Busmaatschappijen hebben vooral geschrapt in werkgelegenheid buiten de bus, maar ook chauffeurs ondervinden de gevolgen. Minder mensen moeten meer kilometers maken en de werkdruk is toegenomen.

De contracten in het openbaar vervoer worden veelal aanbesteed voor een periode van acht jaar. Werknemers houden er rekening mee dat ze na die periode van baas moeten veranderen, wat resulteert in minder binding met de werkgever.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen:

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.