YDA-initiatiefnemer Tenniglo streeft naar een veiliger verkeer

Verzekeraar Inshared kwam vorige week op de proppen met de Young Drivers Academy (YDA), een concept waarbij jongeren hun rijbewijs kunnen halen, 30 maanden kunnen beschikken over een auto en ook nog eens vervolgtrainingen krijgen.
Tenniglo geeft tegenover Verkeerspro.nl aan wat de reden is geweest om met dit initiatief te komen. “Het is bewezen dat verkeersdeelnemers tussen de 18 en 24 jaar gemiddeld vier keer zoveel schade oplopen dan de gemiddelde automobilist. Het risico op ongevallen is onder die groep dus veel groter, wij hebben de drijfveer daar iets aan te doen.”
Het concept is simpel. Een jongere heeft bij 50 geselecteerde rijscholen – Tenniglo: “De rijscholen zijn geselecteerd op kwaliteit in slagingspercentage, ervaringen en regionale spreiding” –  in Nederland de kans zich voor dit project aan te melden wat diegene het volgende garandeert: het rijbewijs, 30 maanden beschikken over een auto en vervolgtrainingen. Dit alles kost hem of haar 300 euro per maand.
Duur zegt de een, niet duur zegt Tenniglo. “Autorijden kost geld, dat zien veel Nederlanders niet. Bij deze 300 euro zit alles, het gebruik van de auto, wegenbelasting, het rijexamen, de rijlessen en de vervolgtrainingen.” Met name die vervolgtrainingen zijn een grote extra meent de man van hét idee: “We richten ons hierbij op verkeersinzicht en zelfinzicht. Onder meer door in te spelen op de gevaren van alcohol en drugs en door het geven van een slipcursus.”
Een fraai totaalpakket, wat door Tenniglo wordt omschreven als het tweede fase rijbewijs, iets wat in Nederland relatief nieuw is. “In verschillende andere landen is het echter al verplicht.”
YDA loopt in Nederland voorop en hoopt dat het initiatief wordt opgepakt. “Per jaar slagen er zo’n 190.000 jongeren voor hun rijbewijs, ik hoop dat wij een paar procent daarvan kunnen bereiken. Een paar procent dat op deze manier mee gaat werken aan een veiliger Nederland.”

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “YDA-initiatiefnemer Tenniglo streeft naar een veiliger verkeer”

joan|25.05.09|15:36

Leuk initiatief!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.