CBR ziet geen belemmeringen voor elektrische auto

Eerder deze maand heeft de eerste elektrische auto in Nederland van minister Camiel Eurlings het ‘type goedkeuring’ ontvangen. De zogenaamde Th!nk City mag nu dan ook worden gezien als een goedgekeurde auto, waarin binnen elk land van de Europese Unie gereden mag gaan worden. 
Met de komst van de elektrische auto is uiteraard ook het CBR aan het denken gezet. Mag de elektrische auto in de toekomst ook worden ingezet als examenauto voor het rijexamen?
Verkeerspro.nl vroeg het CBR om opheldering, waarop het Centraal Bureau Rijvaardigheid kwam met een helder antwoord. “Het CBR is positief over de elektrische auto,” aldus woordvoerdster Leonie Smit.
De auto zoals nu in Nederland verkrijgbaar is echter nog niet geschikt om ingezet te worden als examenauto. “De auto voldoet nog niet aan de eisen zoals door het CBR zijn opgesteld. Een examenauto moet als voorbeeld namelijk vier deuren hebben en de “enige” tot nu toe elektrische auto met type goedkeuring (Th!nk City) heeft er maar twee.”
Dat het een elektrische auto is, is echter geen probleem. Smit: “Als de auto aan alle eisen voldoet, zoals door het CBR opgesteld dan zien wij geen enkele reden om deze auto niet goed te keuren als examenauto.”
Een ander punt is wel dat de elektrische auto niet beschikt over een versnellingsbak, waardoor de auto moet worden gezien als automaat. In de toekomst een rijbewijs halen in een elektrische auto heeft dan als nadeel dat met dat rijbewijs niet in een schakelauto gereden mag worden. Uitzonderingen in de reglementen zijn niet mogelijk. “Het CBR kan geen uitzonderingen maken omdat het Reglement rijbewijzen daar in voorziet, dit kan alleen met een wetswijziging.”
De elektrische auto is vooralsnog relatief duur, maar middels subsidie hoopt de Nederlandse regering de verkoop in elk geval wel te verhogen. En wie weet wordt de auto op termijn dus ook wel gebruikt voor examens, het CBR houdt het in elk geval niet tegen. Het is aan de fabrikanten om de volgende stap te zetten…

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

1 reactie op “CBR ziet geen belemmeringen voor elektrische auto”

Jan|03.06.09|14:05

Op zich is er natuurlijk niets mis met een electrice auto.

Alleen zou een onafhankelijk instituut naast het CBR bevoegd moeten zijn om de auto’s te toetsen op hun toelaatbaarheid.
Het CBR heeft gewoon te veel macht en heeft een monopoliepositie waardoor er vaak beslissingen worden genomen die te veel door alleen de bril van het CBR beoordeeld worden.

Probeer eens een auto voor de keuring te krijgen die men nog niet in het bestand van goedgekeurd examen voertuig heeft staan.
Je bent dan gewoon maanden bezig om dan ook maar één goedkeuring te krijgen.
Niemand wil daar een beslissing nemen en schuift het telkens op een ander af.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.