Rijsimulator vergroot slagingskans

NLD-20030226-UTRECHT: Bij het Rij Simulator Centrum van het CBR in Utrecht zijn woensdag twee nieuwe vrachtwagensimulators in gebruik genomen. In de apparaten wordt geen les gegeven. Het is de bedoeling de rijvaardigheid van (ervaren) beroepschauffeurs te analyseren en de simulators te gebruiken voor onderzoek. ANP FOTO/ROBERT VOS

Rijschoolleerlingen die een deel van hun opleiding in een rijsimulator volgen, hebben vier tot vijf procent meer kans te slagen voor hun rijexamen.

Dat blijkt uit onderzoek van de Technische Universiteit Delft. De onderzoekers vonden ook dat een leerling sneller slaagt voor zijn examen naarmate hij meer lessen in de simulator heeft gehad.

Voor het onderzoek werden de gegevens van 800 leerlingen gebruikt en deze werden vergeleken met de algemene cijfers van het CBR.

TNO doet nu in samenwerking met het CITO, de ANWB en het CBR onderzoek naar mogelijkheden om de simulator te gebruiken in het examen. Aan de Rijksuniversiteit Groningen wordt onderzocht hoe rijsimulators het best kunnen worden ingezet voor de periodieke rijbewijskeuringen voor ouderen.

Simulators worden echter nog slechts bij amper 5% van de leerlingen ingezet. Door de simulator goedkoper te maken (nu 40.000, in de toekomst mogelijk 15.000) wordt de hoop uitgesproken dit percentage in de toekomst te verhogen.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Onderwerpen: ,

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.