Zweedse ambulance rijdt op rioolwater

Patiënten in Stockholm kunnen voortaan naar het ziekenhuis gevoerd worden in een ambulance die op rioolwater rijdt.

De ambulance is niet het eerste voertuig in Stockholm dat op biogas rondrijdt. Ook verschillende bussen doen dat al. Maar het is wel de eerste ambulance ter wereld, en daarmee een belangrijk symbool voor de betrouwbaarheid van de nieuwe brandstof.

“Deze ambulance wordt aangedreven door wat wij door het toilet spoelen”, zegt ambulancier Tomas Buxbaum. “Het biogas is afkomstig van het rioolwater van gezinnen in de omgeving.”

Volgens Buxbaums collega Cecilia Larsson is de ambulance niet alleen schoner, maar ook stiller en makkelijker te besturen dan andere voertuigen. Het enige minpuntje tot nog toe is het geringe bereik. Stockholm heeft ook maar elf tankstations waar biogas te krijgen is.

De voertuigen die op het biogas rijden, zijn CO2-neutraal, omdat de broeikasgassen die uitgestoten worden, eerder opgenomen zijn uit de atmosfeer. Maar de ambulance gaat nog verder: de banden zorgen ervoor dat er minder asfaltpartikels in de lucht terechtkomen en er is veel gebruik gemaakt van milieuvriendelijke materialen. Zelfs sirenes zijn zo ontworpen dat ze minder luchtweerstand hebben.

De ambulance is 17 procent duurder dan een vergelijkbaar model met conventionele brandstof. Maar biogas is een pak goedkoper dan benzine of diesel. Dat belooft een jaarlijkse besparing van bijna 2000 euro.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen

Onbeperkt lezen? Maak gebruik van de exclusieve aanbieding

Bekijk de aanbieding

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.