Je moet in Finland zijn voor je rijexamen

De vereisten voor het behalen van een rijbewijs in Finland zijn lager dan elders in Europa. Momenteel wordt overwogen om het aantal verplichte oefenuren te verhogen voor bestuurders met tijdelijke rijbewijzen.

Leerlingen die het examen halen bij de eerste poging om een permanent rijbewijs te verkrijgen, kunnen dit al doen na 15 uur (!) achter het stuur.

In buurland Zweden is dit wel tot vier keer hoger. Ongeveer driekwart van de leerlingbestuurders slaagt bij het eerste rijexamen in Finland.

Volgense Sami Mynttinen, werkzaam voor de Finnish Vehicle Administration AKE, voorzien de Finse vereisten niet in genoeg tijd om te zorgen voor voldoende rijvaardigheden. Op dit moment is een voorstel in overweging om het aantal uren voor het rijbewijs B te verhogen van 15 naar 20 uur.

Auteur: Bart Pals

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.